
Kolmen nuoren teatterintekijän johdattama konkkaronkka tekee paluun Saloon, kun Teatteri Provinssin päänäyttämöllä nähdään huhtikuussa H.C. Andersenin klassikkosatuun pohjautuva Tulitikkutyttö-musikaali.
Suurmusikaaliksi sovitetun teoksen takana on turkulainen Musical Crew Mode -yhdistys, joka piipahti Provinssissa jo viime vuonna Evakon kyynel -produktion tiimoilta.
– Meistä tuntui, että Evakon kyynel puhkesi Salossa kukkaan. Lava ja puitteet ovat täällä kunnossa, Tulitikkutytön ohjaaja-käsikirjoittaja Martta Entonen muistelee.
Suunnitelmat Tulitikkutyttöä varten olivat jo puidut, kun Evakon kyynel oli viime keväänä kiertueella. Musical Crew Mode halusi tämänvuotisen tuotantonsa ensi-illan Provinssiin, ja idealle näytettiin Salosta vihreää valoa.
– Haluamme olla tukemassa tätä nuorten valtavan hienoa toimintaa, Teatteri Provinssin johtaja Seppo Suominen alleviivaa.
– Usein nuoret puhuvat, että halutaan tehdä, mutta nämä nuoret oikeasti myös ryhtyvät toimeen, hän suitsuttaa.

Tulitikkutyttö on tarina ystävyydestä, erilaisuudesta ja epäreiluudesta. Teos käsittelee tasa-arvoa tulevaisuuden yhteiskunnassa, lapsen mielikuvituksen voimaa sekä toivoa synkkienkin hetkien keskellä.
– Voisi sanoa, että kyseessä on dystooppinen kertomus, Martta Entonen pohtii.
– Olemme nostaneet esille arvoja, joita pitäisi ajaa, ja epäkohtia, joihin pitäisi puuttua, hän jatkaa.
Näyttämölle astuva työryhmä on suuri. Huomionarvoista on myös se, että näyttelijäkaarti koostuu liki tyystin lapsista, nuorista ja nuorista aikuisista.
– Näyttelijöitä on kolmisenkymmentä, Musical Crew Moden kolmikko eli Martta Entonen, Petra Myllyperkiö ja Esteri Seppälä paljastavat.

Musikaalin pääroolia, nimensä mukaisesti Tulitikkutyttöä, tulkitsee 10-vuotias Elsa Wilenius. Hän ei ole aikaisemmin ollut mukana vastaavanlaisissa tuotannoissa, vaikka teatterikerhoa onkin kotipaikkakunnallaan Naantalissa harrastanut.
– Roolihahmoon on yleensä helppoa päästä sisään, tosin välillä se on vähän vaikeampaa, hän mainitsee.
Produktion casting-tilaisuus järjestettiin noin vuosi sitten. Tulitikkutytön parhaan ystävän roolin nappasi 16-vuotias Alina Knuutila, jolla on neljän vuoden kokemus Turun Nuoresta Teatterista.
– Olen luonteeltani lapsenmielinen, joten eläytyminen roolihahmooni ei ole vaikeaa, lietolaisnuori kertoo.
Niin, Wileniuksella ja Knuutilalla on kuuden vuoden ikäero. Miten kemiat ovat siis harjoituslavoilla kohdanneet?
– Aluksi ajattelin, että meille voi tulla vaikeaa. Projektin edetessä Elsasta on kuitenkin tullut minulle kuin pikkusisko, Knuutila näkee.
– Meillä on samanlaiset energiat, eikä ikäero siksikään näy niin kuin voisi ensin ajatella, hän lisää.

Tulitikkutytön harjoitukset alkoivat tunnustellen jo viime keväänä. Treenit jatkuivat syksyllä, ja nyt ensi-illan (14. huhtikuuta) lähestyessä tahti on tiivistynyt.
– Treenit pidetään koulujen saleissa ja muiden yhteistyötahojemme tiloissa, Esteri Seppälä kertoo.
Työryhmä pääsee harjoittelemaan Provinssiin parin viikon ajaksi ennen h-hetkeä.
– Se on tärkeää, koska mukana on nuoria, jotka eivät ole ennen olleet teatterin lavalla, Martta Entonen painottaa.
Musikaalin kesto on vajaat kaksi ja puoli tuntia. Petra Myllyperkiö on säveltänyt kaikki teoksen noin 20 musiikkikappaletta.
– Mukana on sekä soolo- että ensemblebiisejä, hän huomauttaa.
– Olemme tyytyväisiä siihen, kuinka hyvin musiikki ja käsikirjoitus toimivat keskenään, Entonen iloitsee ja Myllyperkiö komppaa.
”Usein nuoret puhuvat, että halutaan tehdä, mutta nämä nuoret oikeasti myös ryhtyvät toimeen.”
Tulitikkutyttö nähdään Teatteri Provinssin päänäyttämöllä neljästi. Salon jälkeen kiertue koukkaa Kangasalle, Paimioon ja Turkuun.
Elsa Wilenius ja Alina Knuutila ovat valmiina kevään koitoksiin.
– Dialogia on opeteltu kohtaus kerrallaan. Kun tarinan etenemisen oppii, sanat jäävät mieleen. Harjoitus tekee mestarin, näyttelijäkaksikko sanailee.
Tulitikkutyttö-musikaali Teatteri Provinssin päänäyttämöllä 14., 16., 18. ja 19. huhtikuuta. Esitysaika sunnuntaina 16. huhtikuuta kello 13, muina päivinä kello 19.
Musikaaliyhdistys perustettiin tarpeeseen
Musical Crew Mode perustettiin Martta Entosen, Petra Myllyperkiön ja Esteri Seppälän mukaan tarpeeseen.
– Emme löytäneet Turusta sellaista toimijaa, joka tarjoaisi helposti saavutettavan musikaaliharrastuspaikan, yhdistyksen perustajakolmikko kertoo.
Musical Crew Mode näki päivänvalon vuonna 2020. Sittemmin yhdistys on tuottanut jo kaksi suurmusikaalia: Evakon kyyneleen ja Salossa kantaesityksensä saavan Tulitikkutytön.
– Me haluamme tarjota edullista harrastustoimintaa. Pääajatuksemme on, ettei mukaan tulevalla nuorella tarvitse olla aikaisempaa esiintymiskokemusta, Entonen, Myllyperkiö ja Seppälä täsmentävät.
Entosen ja Seppälän juuret ovat Paimiossa, Myllyperkiö on paljasjalkainen turkulainen. He kaikki opiskelevat tällä hetkellä Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa.
– Olisi hienoa nähdä, kuinka pitkälle omat siipemme kantavat. Yhdistys antaa matkalle oivat eväät, Entonen kuvailee.