Tuo taulu tullessas ja vie toinen mennessäs – Salon taitokeskuksessa järjestetään taiteenvaihtotapahtuma

0
Taidevaihturit-tapahtumaan voi tuoda kaikenlaisia tauluja öljymaalauksista ristipisto- ja kanavatöihin. Kuva: TS-arkisto/Marika Tamminen

Salon taitokeskuksen suositut vaihturitapahtumat saavat maaliskuun lopulla jatkoa. Tällä kertaa taitokeskuksessa vaihdetaan taidetta.

– Idea Taidevaihtureista syntyi, kun meillä on täällä tällä hetkellä ITE-taiteilija Matti Salmelan näyttely. Hän tekee vanhoista hylätyistä tauluista uusia kollaasiteoksia maalaamalla ja liimaamalla niiden päälle. Siitä tuli ajatus, että ihmisillä on varmasti kotonaan tauluja, joilla ei ole paikkaa, jotka on saatu vaikka perintönä. Taidevaihturit-tapahtumassa taulu voi saada uuden kodin, sanoo tapahtuman järjestäjä Hannele Ruponen Salon taitokeskuksesta.

24. maaliskuuta pidettävän tapahtuman periaatteena on: tuo tullessas, vie mennessäs. Taitokeskukseen voi tuoda enintään viisi taulua ja vastaavan määrän taidetta voi viedä mukanaan. Kaikki vaihto tapahtuu ilman rahaa.

– Taulun saa ottaa, jos on tuonut taulun. Tauluja voi myös pelkästään tuoda eli päästä taulusta eroon ilman, että ottaa tilalle mitään, Ruponen mainitsee.

Taulut voivat olla minkälaisia tahansa: maalattuja, piirrettyjä, printattuja, kirjottuja, vedostettuja tai vaikka kollaaseja.

– Ideana on, että taulujen ei tarvitse olla nimekkäiden tekijöiden tekemiä, vaan ihan arkitaiteilijoidenkin tauluilla on arvoa, Ruponen sanoo.

Tauluja voi viedä Salon taitokeskukseen jo etukäteen ti 21.3.– to 23.3. klo 10–17 tai varsinaisen tapahtuman aikana pe 24.3. klo 14–19. Tauluja voi hakea vain perjantaina.

– Perjantai-illalla tauluja voi hakea, vaikkei toisikaan mitään. Ajatuksena on myös, että Matti Salmela voisi käyttää tuotuja tauluja uusien taulujen työstämiseen. Kaikki jäljelle jääneet taulut menevät kiertoon, Ruponen vakuuttaa.

Taidevaihturit on jo Salon taitokeskuksen viides vaihturitapahtuma, jolla halutaan tukea kestävää kehitystä. Viime syksynä Salon taitokeskuksessa järjestettiin keskeneräisten käsitöiden Kässävaihturit sekä Takkivaihturit, joka oli menestys. Ensimmäinen vaihtotapahtuma oli keväällä 2022 järjestetty Mekkovaihturit.

Taidevaihturit Salon taitokeskuksessa (Rummunlyöjänkatu 2) 24. maaliskuuta klo 14–19.