Tutkija kehuu kangaskassikohun ryöpyttämää salolaiskoulua – ”Kaikissa kouluissa ei osata vielä noudattaa lain henkeä”

15
Mustamäen koulu kielsi syrjiväksi tulkitun oppilastyön tekemisen. Kun asia tuli viime viikolla julkisuuteen, koulu sai osakseen paitsi kiitoksia myös ankaraa kritiikkiä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Mustamäen koulu nousi viime viikolla otsikoihin.

Koulu oli kieltänyt oppilasta tekemästä käsityötä, joka oli koulun mielestä syrjivä.

Tasa-arvovaltuutettu oli koulun kanssa samaa mieltä, mutta verkkokeskusteluissa koulun linja sai runsaasti kritiikkiä.

Keskustelua seurasi myös kasvatussosiologian dosentti, vanhempi tutkija Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta. Hän on perehtynyt sukupuolikysymyksiin ja tutkinut myös sukupuolten moninaisuutta koulumaailmassa.

Lehtonen pitää Mustamäen koulun toimintaa esimerkillisenä.

– Kyseisessä koulussa osattiin lähestyä ongelmallista tilannetta asiallisesti eli opetussuunnitelman perusteiden ja lainsäädännön näkökulmasta järkevällä tavalla. Tämä ei ole itsestään selvää, sillä kaikissa kouluissa ei osata vielä noudattaa perusopetuksen tavoitteita ja lain henkeä sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä tilanteissa, sanoo Lehtonen.

Hän pitää tärkeänä myös sitä, että tasa-arvovaltuutettu otti asiaan selkeän kannan.

– Toivon, että tämä edesauttaa turvallisen kasvuympäristön rakentamisesta kaikissa oppilaitoksissa ympäri maan.

Kangaskassista syntyneessä kohussa on kyse myös politikoinnista, arvioi Jukka Lehtonen.

Kun uutinen alkoi levitä sosiaalisessa mediassa, myös poliittiset toimijat tarttuivat siihen.

– Osa lasten vanhemmista ja erityisesti tietyt poliittiset toimijat haluavat politisoida teeman ja tehdä siitä vaalikeskusteluun potentiaalisia äänestäjiä aktivoivan asian, sanoo Lehtonen.

Lehtonen huomauttaa, että osa asiaan kantaa ottaneista politiikoista edustaa konservatiivista näkemystä, jolla on oma kansainvälisestikin tunnistettu logiikka. Liike hakee voimaa lietsomalla vastakkainasettelua.

– Kansainvälisen anti-gender-liikkeen tukijoita löytyy niin Putinin Venäjältä kuin ääri-islamistisista arabimaista ja Yhdysvaltojen ääriuskovaisista liikkeistä. Liikkeen tavoitteena on mobilisoida ihmisiä toisiaan vastaan vähemmistöjä syrjivän puheen avulla ja kannustaa heitä omaksumaan yksinkertainen sukupuolimalli ja vanhoillinen seksuaalisuuskäsitys.

Keskustelu sukupuolien määrästä on ollut vilkasta viime päivinä. Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi

Koko kuohunnan ajan keskustelijat ovat kysyneet, kuinka monta sukupuolia on.

Oppilas olisi halunnut tehdä kangaskassin, johon olisi tullut yli rastitettu sateenkaari ja teksti ”Sukupuolia on vain kaksi”. Sateenkaari on yleisesti tunnettu yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden symboli.

Lehtonen pitää ajatusta kahdesta sukupuolesta vanhentuneena joskin edelleen yleisenä.

– Suomessa on aiemmin vallinnut ajattelutapa siitä, että sukupuolia olisi vain kaksi ja ne pohjautuisivat siihen, onko ihmisellä miehen vai naisen ruumis. Arkiajattelussa tämä käsitys on edelleen yleinen.

Tosiasiassa edes kaikilla vastasyntyneillä ei ole selkeää biologista sukupuolta. Intersukupuolista kehoa ei voida luokitella yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi. Kätilöliiton muutaman vuoden takaisen arvion mukaan Suomessa syntyy vuosittain kolmesta kahdeksaan intersukupuolista lasta.

– Osan intersukupuolisuus tunnistetaan vasta aikuisiällä esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Eli kokonaislukumäärä on isompi, sanoo Lehtonen.

Osa lapsista voi puolestaan saada murrosiässä piirteitä, jotka eivät ole tyypillisiä lapsen sukupuolelle.

Biologian lisäksi sukupuoli on myös koettua.

– Ruumiiseen liittyvien sukupuolipiirteiden lisäksi lasten ja nuorten sekä aikuisten kokemus sukupuolesta voi olla monenlainen samoin kuin se, miten he sukupuoltaan ilmaisevat esimerkiksi käytöksellään ja pukeutumisellaan sekä kuinka he sitä määrittelevät muille ja itselleen, sanoo Lehtonen.

Kouluterveyskyselyn mukaan noin neljä prosenttia yläkouluikäisistä nuorista on transnuoria.

– Eli sadan oppilaan koulussa keskimäärin neljä oppilasta ei koe normatiivista sukupuoliodotusta itselleen toimivaksi.

Koulumaailmassa on Jukka Lehtosen mielestä tärkeää tarjota kaikille turvallinen ympäristö, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä syrjintää.

Hänen mielestään oleellista on, että kaikki saavat kokea ja elää sukupuoltaan haluamallaan tavalla.

– Jos pojaksi vauvana määritelty lapsi kokee olevansa poika, hän saa vapaasti sitä olla. Sama oikeus tulisi koskea kaikkia muitakin.

Tästä on kyse:

  • Mustamäen koulun opettaja antoi oppilasryhmälle tehtävän, jossa piti toteuttaa käsityö kirjonnan eri tekniikoilla. Lue lisää tästä. 
  • Yksi oppilas oli esitellyt hahmotelman kangaskassista, jossa oli poikittain kuusi sateenkaaren väriä. Suunnitelman mukaan oppilas kirjoisi sateenkaarivärien yli rastin laidasta laitaan. Sen lisäksi hän kirjoisi kassin alaosaan tekstin ”Sukupuolia on vain kaksi”. Lue lisää tästä. 
  • Opettaja katsoi, ettei idea ollut sopiva koulutyöksi.
  • Oppilaan isä piti työn kieltämistä syrjivänä. Hän oli useita kertoja yhteydessä kouluun ja allekirjoitti viestejään sanoilla ”Kristuksen verellä lunastettu mies”. Lue lisää tästä.
  • Tapaukseen liittyy myös oppilaan kotoa kouluun tuoma kuvataidetyö, jonka aiheeksi oli annettu moderni taide. Tussilla tehtyyn työhön oli kirjoitettu muun muassa tekstit ”Homous on synti” ja ”Kieltäkää abortti”.
  • Mustamäen koulu pyysi tasa-arvovaltuutettua ottamaan kantaa tapaukseen. Tasa-arvovaltuutettu oli koulun kanssa samaa mieltä. Lue lisää tästä. 

Tasa-arvovaltuutetun linjauksesta tehty kanteluita

Mustamäen koulun tapauksen käsittely jatkuu eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa ja Oikeuskanslerinvirastossa.

Kun Mustamäen koulu pyysi linjaukseensa tasa-arvovaltuutetun kantaa, tasa-arvovaltuutettu asettui tukemaan koulun linjaa.

Tasa-arvovaltuutetun kannanotossa todetaan muun muassa, että ”sukupuoli on moninainen ilmiö, joka ei ole pelkistettävissä vain kahteen, toisistaan selvästi erotettavaan sukupuoleen”.

Tasa-arvovaltuutetun ratkaisusta on jätetty useita kanteluita. Kanteluissa vedotaan muun muassa siihen, ettei lapsen sanomisia voi rajoittaa sananvapauden vuoksi ja siihen, että Raamatussa todetaan Jumalan luoneen ihmisen mieheksi ja naiseksi.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tammisiltalainen
8 kuukautta sitten

Kuvaaja on varmaan ihan sattumalta saanut vastavalokuvaan pienen sateenkaaren 🙂

Tosi on
8 kuukautta sitten

Vai olisko fotoshopattu 😏

Tammisiltalainen
8 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Kyllä kaikenlaisia tahattomiakin efektejä vastavaloon kuvatessa tulee kokeneellekin harrastajalle. Olen yrittänyt taas aloitella järkkärillä kuvaamista usean vuoden tauon jälkeen. Kännyt ja kompaktit kulkevat vaan niin paljon helpommin mukana.

Ammattikuvaaja varmaan halutessaan osaa hakea tuollaisia efektejä. En siis usko että on photoshopattu, mutta oikean efektin löytäminen lienee vaatinut aika monta otosta 🙂

MDI
8 kuukautta sitten

Alakoululaisille on tuputettu kassin aihe ja sehän tietysti unohtui uutisoida. Kuten luokka-astekin. Jonkun huuhaavaltuutetun mielipide on yhtä tyhjän kanssa, yritetään vain päteä olemattomalla osaamisella, vai oletteko kuulleet valtuutettujen juridisesta osaamisesta? Kuka haluaa alle kymmenvuotiaalle lapselleen jonkun sateenkaarihlön luennointia? Tähänhän voisi jo lastensuojelukin puuttua.

Lauri
8 kuukautta sitten

Niin olisihan tuo hyvä kuulla, minkä ikäisestä lapsesta on kyse. Mutta jos ajatellaan, että lapsi oli koulun iäkkäämpiä oppilaita, kun on ymmärrystä mitä sateenkaari nyt tarkoittaa….varsinkin kun päälle piirsi rastin. Painotan, että jokainen saa olla ja pitää sellaisesta suuntautumisesta kun itsestään parhaaksi tuntuu. Mutta miten voidaan sanoa tällä lapselle, että hänen ajatukset ja tuntemukset ovat väärin. Pitääkö hänen valehdella, että joku ei pahoita mieltään. Mutta hän itse kärsii siitä vääryydestä. Mitähän siitäkin seuraa pienen lapsen mielessä. Jos tämä lapsi on väärässä, niin miksi meillä edelleen puhutaan päiväkodissa ja koulussakin tytöistä ja pojista?? Onko tälläinen puhe jo päiväkodissakin väärin ja lainvastaista??… Lue lisää »

Maailma on sairas ja sairaammaksi menee
8 kuukautta sitten
Reply to  Lauri

niin, sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen ovat kaksi eri asiaa ja ne nyt väkisin niputetaan yhteen. Ihmisellä on sukusolut mitkä määrittää sukupuolen, nämä sukusolut saadaan isältä ja äidiltä. Vielä ei oo kahdesta siittiöstä tullut uusi ihminen…

Toivossa eletään
8 kuukautta sitten

Eikös se isä Jumala lähettänyt vedenpaisumuksen jälkeen sovinnon merkiksi sateenkaaren taivaalle, vai miten se nyt oli?

Maailma on sairas ja sairaammaksi menee
8 kuukautta sitten

Vaivat syntyvät joko tyttöinä tai poikina. Vauvalla tai taaperolla ei ole vielä mielikuvaa, mikä on. Sukupuoli-identiteetti muodostuu paljon myöhemmin. Joten jos annettais lasten olla mitä on ja sanoa mitä sanoo, ne ehtii sekoittaa päänsä myöhemminkin.

Biologi maalta
8 kuukautta sitten

Suomessa syntyy vuosittain vähintään kymmeniä vauvoja, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään. Syynä voi olla kromosomihäiriö tai hormonaalinen häiriö tai joku muu, jota ei tunnisteta. Ympäristökemikaalit on yksi vahva ehdokas.
Se on siis totta että maailma on sairas, mutta kylläkin eri tavalla kuin arvon nimimerkki ehkä tarkoittaa.

MDI
8 kuukautta sitten
Reply to  Biologi maalta

Niin ja vuosittain syntyy kymmeniätuhansia vauvoja, joiden sukupuoli kyetään määrittämään, pitääkö siis heidän alistua todella pienen vähemmistön pomputeltavaksi? Niitä, joiden sukupuolta ei kyetä määrittämään on vain muutamia, loput ”muun sukupuoliset” ovat opeteltuja ongelmaisia, nuoria aikuisia.

Järjestys pielessä
8 kuukautta sitten
Reply to  Biologi maalta

Mutta miksi yhteiskunta on mennyt siihen että vähemmistö on enemmistö? Mikä on muuttunut? On ennenkin näitä ”friikkejä” ollut mut ei kukaan pitänyt heistä numeroa, eikä he itse. Miksi nyt pitää nostaa jalustalle että kuuluu johonkin vähemmistöön? Mä haluaisin edelleen kuulla mitkä ne muut sukupuolet ovat jos sukupuolia on enemmän kuin kaksi, enkä puhu nyt seksuaalisesta identiteetistä vaan sukupuolesta.

Tervetuloa Saloon
8 kuukautta sitten

Mitä ihmettä? Satun tuntemaan näitä vähemmistöön kuuluvia muutaman, ja kukaan heistä ei nosta itseään jalustalle, eikä vaadi mitään erityiskohtelua. On tavallisen törkeää nimittää heitä ”friikeiksi”, sillä nämä tuttavani ovat kaikki tavallisia, ystävällisiä ja suvaitsevaisia kanssaihmisiä. Heillä on kaikilla jo ammatti tai sitten he ovat hyvällä menestyksellä opiskelemassa sellaista itselleen.
Nyt meteliä ovat nostamassa nämä ”tavalliset” ihmiset, jotka ilmeisesti eivät koskaan ole tavanneet näitä vähemmistön edustajia tai sitten eivät tunnista heitä. Sillä suurin osa heistä elää ihan normaalia peruselämää, ja se mitä he tekevät makuuhuoneissaan, ei kuulu kenellekään.

Kettu Pulliainen
8 kuukautta sitten

Maininta ”heillä on kaikilla jo ammatti tai sitten he ovat hyvällä menestyksellä opiskelemassa sellaista itselleen” jo kertoo, että he ovat valiokansalaisia ja vielä parempiakin.

Tervetuloa Onnelaan
8 kuukautta sitten

Minä satun tuntemaan muutamia enemmistöön kuuluvia, eivätkä he kaikki ole tavallisia, ystävällisiä ja suvaitsevaisia, eikä heillä kaikilla ole ammattia eivätkä ole hyvällä menestyksellä opiskelemassakaan sellaista itselleen. Tasan eivät käy onnenlahjat.

Pertti
8 kuukautta sitten

Kuulutko itse näihin ”valiokansalaisiin”? Näinhän ei meillä ”tavallisilla”ihmisillä ole. Meitä on työttömiä ja sairaita ja kaikkea siltä väliltä.
Mielenkiintoista olisi tietää mikä on ”tavallinen” ihminen. Mistä metelistä on kysymys. Onko kysymys siitä, että joku ryhmä ihmisiä nostetaan muiden yläpuolelle ja siitä keskustellaan. Miksi on keskustelu alkanut?
Luonnollisesti mitä ihmiset tekevät keskenään on aivan heidän oma asia, kunhan eivät loukkaa ketään.
Pitääkö siellä makuuhuoneessa tehdä jotain, siitäkö on kysymys?