Tuuli riepotteli yhdistetyn miehet suomalaisittain herkulliseen lähtöjärjestykseen – ”Olosuhteet olivat melkoista arvontaa”

0
Herola hyppäsi Lahden HS130-mäessä 118 metriä. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Herola hyppäsi Lahden HS130-mäessä 118 metriä. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Suomen Ilkka Herola lähtee 11:ntenä ja Eero Hirvonen 13:ntena yhdistetyn miesten maailmancupin kilpailun hiihto-osuudelle Lahdessa. Herola hyppäsi mäkiosuudella 118 ja Hirvonen 122,5 metriä. He jäivät puolisentoista minuuttia Viron Kristjan Ilveksestä, joka täräytti mäkiosuuden kärkeen hyppäämällä 129,5 metriä.

– Paras hyppyni tänä viikonloppuna, mutta paremmin voi tehdä asioita aina, Hirvonen painotti.

Hän harmitteli sitä, että puhkaisi hyppynsä kummulla. Lisäksi tuuliolosuhteet vaihtelivat rajusti.

– Olosuhteet olivat melkoista arvontaa. Kompensaatiot voivat antaa osviittaa olosuhteista, mutta systeemi ei ole aukoton ja on tuuliverkot ja muut.

Herola sai paremmat pisteet monta metriä lyhyemmällä hypyllä. Hän sai tuulesta plussaa, Hirvonen miinusta.

– Ihan ok hyppy. Teknisesti hyvä suoritus. Kelit ovat haasteelliset, mutta sain kitkuteltua hankalimman osion yli. Oli lähellä, että hyppy olisi ollut täysi floppi, Herola tuumi.

Herolalla on eroa kolmanteen sijaan 1.12 minuuttia ja Hirvosella neljä sekuntia enemmän. Ladulla heppoinen Japanin Ryota Yamamoto on toisena, mutta Norjan Jarl Magnus Riiber pitää kolmatta sijaa mäkiosuuden jälkeen.

Takatuuli teki tepposet

Muista suomalaisista Arttu Mäkiaho hyppäsi 110 metriä ja oli mäkiosuuden 29:s. Hän jäi koekierroksella reiluun 80 metriin.

– Siinä tuli takatuulenpuuska. Vasen suksi ei tullut mukana, Mäkiaho kuvaili.

– Takatuuli kiusasi myös kisakierroksella. Ikävää, että olosuhteet ovat epätasaiset. Kompensaatiot menevät miinuskympistä pluskymppiin.

Mäkiaho kuvaili hiihtokuntoaan arvoitukseksi, koska sairastui Slovenian Planicassa järjestettyjen MM-kilpailujen jälkeen kolmatta kertaa koronavirukseen.

Ensimmäiseen maailmancupin henkilökohtaiseen kilpailuunsa osallistuva Valtteri Holopainen leiskautti 118 metriä ja sai rajut miinuspisteet liian suotuisista tuulista. Hän on 33:ntena.

– Olihan se ihan hyvä hyppy, ja pääsin nauttimaan lentämisestä. Voin olla tyytyväinen, 17-vuotias urheilija jutteli.

Otto Niittykoski jäi 109:ään ja Herman Happonen 100,5 metriin. Eroa kärkeen on minuuttitolkulla.

– Hyppyni ovat olleet vaisuja koko viikonlopun. Johonkin letkaan pitää päästä ladulla, toista kertaa maailmancupin kilpailuissa mukana oleva 19-vuotias Happonen sanoi.

Myös Niittykoskella on ollut vaikeaa Lahden betonissa.

– Ei parantunut yön aikana, hän sanoi.

Kymmenen kilometrin hiihto-osuus alkaa kello 16.30.

Petteri Ikonen