Ukrainan maavoimien komentaja lupailee vastahyökkäystä Bahmutissa – IAEA:n johtajan mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne on edelleen vaarallinen

0
Venäjän miehittämän voimalan läheisyydessä on entistä enemmän sotilaita, sotilasajoneuvoja ja tykistöä, kertoo IAEA:n johtaja Rafael Grossi. LEHTIKUVA/AFP
Venäjän miehittämän voimalan läheisyydessä on entistä enemmän sotilaita, sotilasajoneuvoja ja tykistöä, kertoo IAEA:n johtaja Rafael Grossi. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan maavoimien komentaja sanoo Ukrainan käyttävän pian hyväkseen Venäjän joukkojen kulumista Bahmutin taistelussa.

– Vihollinen ei ole luopunut toivosta ottaa Bahmut haltuunsa hinnalla millä hyvänsä, vaikka on kärsinyt mies- ja välinetappioita, sanoi Telegram-viestissään kenraalieversti Oleksandr Syrskyi, jonka mukaan Venäjän yksiköistä pääosan muodostavat Wagner-palkkasotilasyhtiön joukot.

– He eivät säästele yhtään, menettävät merkittävästi voimaa ja tulevat hyvin uupuneiksi. Hyvin pian käytämme tämän tilaisuuden hyväksemme, kuten teimme Kiovan lähellä sekä Harkovassa, Balaklijassa ja Kupianskissa, Syrskyi sanoi viitaten alueisiin, jotka Ukraina on vallannut takaisin Venäjältä aiemmin sodan aikana.

Donetskin alueella sijaitsevasta Bahmutista on käyty taisteluja kuukausien ajan, mikä on tehnyt kaupungista symbolisesti merkittävän, vaikka sillä ei ole juuri strategista merkitystä. Molemmat osapuolet ovat panostaneet Bahmutin taisteluun suuren määrän joukkoja ja aseistusta ja myös kärsineet raskaita tappioita.

Wagner-yhtiötä johtava Jevgeni Prigozhin sanoi aiemmin tällä viikolla että Venäjän joukkojen hallinnassa on noin 70 prosenttia kaupungista. Britannian puolustusministeriö kertoi keskiviikkona, että Ukrainan joukot ovat aloittaneet viime päivinä paikallisen vastahyökkäyksen Bahmutin länsipuolella. Ukrainan joukot Bahmutissa ovat kuitenkin edelleen vaarassa joutua Venäjän saartamiksi.

Ukraina on perustellut kaupungin puolustamista sillä, että näin hankitaan aikaa pian alkavaa vastahyökkäystä varten.

Ydinvoimalan tilanne huolettaa yhä

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne on edelleen vaarallinen Venäjän alkukuussa tekemän ohjusiskun jälkeen, sanoo Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi.

– Ydinturvallisuus on edelleen epävarmassa tilassa, Grossi sanoi voimalasta keskiviikkona julkaistussa lausunnossa.

Venäjä teki maaliskuun alussa ohjusiskun Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin, minkä myötä ydinvoimalasta katkesivat sähköt. Euroopan suurin ydinvoimala tarvitsee sähköä muun muassa reaktorien jäähdyttämiseen.

Venäjän iskun jälkeen ydinvoimala on turvautunut yhteen varavoimalinjaan, joka on Grossin mukaan yhä irrallaan ja korjattavana. Korjaustöiden ja epävarman sähkönsaannin vuoksi ydinvoimalaan voi tulla täydellinen sähkökatkos, jolloin se olisi jälleen dieselgeneraattorien tuottaman hätävirran varassa.

Ydinvoimala on joutunut turvautumaan hätävirtaan jo kuudesti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Dieselgeneraattoreissa on polttoainetta kymmenen päivän sähkönsyöttöön. Viimeksi voimala turvautui hätävirtaan 11 tunnin ajan.

– Pyydän jälleen kerran kaikilta osapuolilta sitoutumista ydinturvallisuuden turvaamiseen voimalassa, Grossi lausui.

Aiemmin YK:n alaisen järjestön johtaja on sanonut, että joka kerta voimalan mennessä hätätilaan kyse on nopan heitosta, ja jos näin tapahtuu toistuvasti, jonain päivänä tuuri loppuu.