Vanhusneuvosto esittää Somerolle hyvinvointilautakuntaa – uusi toimielin saisi myös osan sivistyslautakunnan tehtävistä

2
Someron vanhusneuvoston pitkäaikainen puheenjohtaja Pertti Tamminen katsoo, että hyvinvointilautakunta voisi ottaa osan sivistyslautakunnan kuormasta. Tamminen kuntoili Someron entisen perusturvajohtaja Taru Nordlundin kanssa lokakuussa 2019. Kuva: SSS-arkisto/Taru Nordlund

Someron vanhusneuvosto on tehnyt kaupunginhallitukselle aloitteen hyvinvointilautakunnan perustamisesta. Esityksen mukaan hyvinvointilautakunnan vastuualueeseen voisivat kuulua hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäksi siihen vahvasti liittyvät kirjasto-, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalvelut, kansalaisopiston ja musiikkiopiston palvelut, nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvostot.

– Toivomme asiasta vakavaa keskustelua ja pohdintaa, vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Tamminen painottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ei kuulu erityisesti enää millekään lautakunnalle, kun perusturvalautakunnan toiminta päättyi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen.

– Koemme vanhusneuvostonkin jääneen tyhjän päälle, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyi kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Someron väestöstä suuri osa on ikäihmisiä, joiden ajatuksia pitäisi huomioida ja etuja ajaa, Tamminen muistuttaa.

Vanhusneuvoston esityksen mukaan Someron hyvinvointilautakunnalle siirtyisi suuri osa nykyisen sivistyslautakunnan tehtävistä.

– Somerolla sivistyslautakunnan ja sivistystoimen työkenttä ja -määrä on suuri. Resursseja ei tunnu olevan riittävästi, Tamminen toteaa.

– Viranhaltijoiden työnjakoa pitää samassa yhteydessä pohtia, sillä hyvinvointilautakunta tarvitsee oman esittelijänsä.

Vanhusneuvosto on lakisääteinen vaikuttamistoimielin, johon kuuluu Somerolla seitsemän jäsentä. Heistä viisi edustaa eläkeläisjärjestöjä, yksi kaupunginhallitusta ja yksi toimintansa päättänyttä perusturvalautakuntaa.

Pertti Tamminen toteaa, että vanhusneuvostolla ei ole päätösvaltaa, mutta siltä odotetaan lausuntoja ja tehdä esityksiä.

Someron vanhusneuvosto kokoontui viime vuonna kymmenen kertaa. Se antoi lausuntoja muun muassa vammaispoliittisesta ohjelmasta, hyvinvointisuunnitelmasta ja palvelutalo Tervaskannon korvaavan uudisrakennuksen luonnoksista.

– Varhassa on oma vanhusneuvostonsa, mutta se ei ole järjestäytynyt. Se kokoontuu ensimmäistä kertaa vasta 23. maaliskuuta, Tamminen huomauttaa.

Paimio perusti hyvinvointilautakunnan

Paimion kaupunki perusti vuoden alusta hyvinvointilautakunnan. Se korvaa sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan.

Hyvinvointilautakunnan vastuulla ovat kirjasto- kulttuuripalvelut, Paimio-opisto eli vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus, nuorisotyö ja liikuntapalvelut sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Sille kuuluvat myös ehkäisevä päihdetyö, ikääntyneiden palveluihin liittyvä vapaaehtoistyö sekä nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.
Eri viranhaltijat valmistelevat asiat, jotka esittelee kirjasto- ja kulttuurijohtaja.

Paimion koulutuslautakunta jatkaa ennallaan. Sen vastuulle kuuluvat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta sekä Paimion lukio ja muu toisen asteen koulutus.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
8 kuukautta sitten

Eikö pikemmin pitäisi yhdistää ja lopettaa näitä komissioita.
Hallinto paisuu se tarkoittaa vain kulunkien kasvua.

Tammisiltalainen
8 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Samaa olen miettinyt lukiessani muiden kaupunkien vastaavia uutisia. Pitää saada vanha kokouspalkkioautomaatti pidettyä ennallaan. Ahne kansanedustaja voi istua Eduskunnassa, HyvinVointiAlueen hallinnossa, kaupunginvaltuustossa ja lautakunnassa. Multitaskaajalla tehoja riittää…

Mietin tätä viimeksi eilen, kun luin että Keski-Suomen HVA vaatii alueen kuntia maksamaan 24 Me jotain vanhoja kuluja. Kunnat eivät halua maksaa. Monikohan päättäjä on sekä kunnallishallinnossa että HVA:n hallinnossa? Lienevätkö jäävänneet itsensä, vai vaihtavatko hattua kokousten mukaan?

Paljonko muuten Salon seudun lautakuntien ym. jäsenet maksavat ”veroa” palkkioistaan omalle puolueelleen?