Vanhusta palloteltiin päiväkausia ympäri maakuntaa

1
Kirjoittaja kertoo omakohtaisen tarinan siitä, mihin terveydenhuollon huono tiedonkulku voi johtaa.

Kun iäkäs henkilö sairastuu, omainen toivoo, että vanhus saa apua ja hoitoa. Tämä on yksi kertomus siitä, mitä vanhukselle tapahtuu.

Kemiön terveyskeskuksessa ei ollut viime viikon keskiviikkona aamulla yhtään lääkäriä. Salossa oli päivystys.

Kun potilas siirrettiin Salosta Tyksiin, eivät Salon kirjaukset näkyneet Tyksissä, oli vain lyhyt lähete. Tyksissä ei myöskään nähdä sosiaalipuolen kirjauksia, jotka olisivat hyvin tärkeitä vanhuksen taustaa ja tilannetta kartoittaessa. Näin ollen potilas oltiin kotiuttamassa Tyksistä heti seuraavana päivänä, kun kukaan ei hoitajan sanoin ”ottanut koppia” asiakkaasta. Koppi otettiin, kun sosiaalipuolelta otettiin omaisen pyynnöstä yhteyttä Tyksiin.

Sen jälkeen edessä oli siirto Tyksistä Paimion terveyskeskuksen vuodeosastolle, jossa taaskaan eivät Tyksin ja sosiaalipuolen kirjaukset näkyneet. Ja taas puhuttiin kotiutuksesta.

Ei ihme, että vanhukset kulkevat jatkuvasti kodin ja päivystyksen väliä, jos tieto ei kulje. Ja edelleen asiakas olisi Paimiosta siirretty eteenpäin. Se olisi ollut neljäs paikka kuuden vuorokauden aikana, vaikka jatkuva muutos sekoittaa vanhusta entisestään.

Vanhusten psykiatrinen hoito on ajettu alas. Nyt vaikeatkin tapaukset sijoitetaan terveyskeskusosastoille. Asiakkaan kokonaisvaltaiseen tilanteen kartoitukseen ei tunnu olevan missään aikaa. Päämääränä on aina saada asiakas kotiin mahdollisimman nopeasti.

Järjestelmät pitää saada mahdollisimman nopeasti keskustelemaan keskenään, jo potilasturvallisuuden kannalta. Tästä syntyy säästöjä, kun asiakasta ei koko ajan siirretä paikasta toiseen ja kaikki alkaa aina alusta.

Eikö Varsinais-Suomen hyvinvointialue nimenomaan pitänyt tuoda tällaista etua, kun toimitaan samassa ”firmassa”? Kuinka kauan vielä kestää, ennen kuin terveydenhoidon ja sosiaalitoimen toimijat näkevät toistensa kirjaukset?

Otetaan vanhuksesta koppi

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
2 kuukautta sitten

Olen samaa mieltä, että Varhassa piti tietojen kulkea hyvin. Sipilän hallituksen suunnitelmissa oli pieni järki mukana siinä, että tiedon pitää kulkea ja järjestelmien keskustella keskenään. Se oli harvoja asioita, missä se järki kulki. Kun Sipilä kaatoi hallituksensa, niin vähäinenkin tietohallintoon liittyvä järki kaatui siinä mukana. Varhaa muodostettaessa, mainostettiin, että aikaisempien aluehankkeiden satoa voitaisiin hyödyntää, eikä niiden valmistelu mene hukkaan. Toisin kävi. Toivottavasti kaikilla hyvinvointialueilla on edes niin paljon järkeä, että valitaan sellaiset järjestelmät ja rajapinnat, että tiedot kulkevat tarvittaessa myös hyvinvointialueelta toiselle. Tietojen pitäisi kulkea esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, että täällä asuva Varhan asiakas on lomareissulla Keski-Suomessa ja joutuu kolariin. Sellaisessa… Lue lisää »