Vilpas varmisti kotiedun jo päivää ennen Korisliigan modernia klassikkoa – Karhulta puuttuu Salohallissa panos

1
Vilpas on saanut tällä kaudella kylmää kyytiä Karhulta: kolme tappiota korierolla 211-276.

Lauantaina Salohallissa pelattavan Korisliigan modernin klassikon Vilpas–Karhubasket lähtökohta on kerrassaan outo.

Vilpas varmisti kotiedun Korisliigan puolivälieriin jo perjantaina, kun Seagulls voitti KTP:n 92–80 ja Kataja voitti Kouvot vieraskentällä 102–78.

Kouvot ja KTP voivat vielä nousta Vilppaan kanssa tasapisteisiin, mutta Vilppaalla on keskinäisissä otteluissa etu sekä Kouvoja että KTP:tä vastaan. Vilpas tuleekin olemaan ylemmässä jatkosarjassa joko kolmas tai neljäs ja kohtaa puolivälierissä joko KTP:n tai Kouvot.

Vilpas kohtaa päätöskierroksella Katajan. Tällä hetkellä Vilpas ja Kataja ovat tasapisteissä ja Vilppaalla on etu keskinäisissä otteluissa voitoin 2–1.

Vilppaan panos Karhu-ottelussa onkin se, että voitolla Vilpas hankkii itselleen yhdeksän pisteen etumatkan päätöskierroksen Kataja-otteluun, sillä Kataja tarvitsee 10 pisteen voiton noustaakseen tasapistevertailussa Vilppaan edelle. Jos taas Vilpas häviää Karhulle, sen on voitettava päätöskierroksella Kataja pitääkseen kolmannen sijan.

Karhulla taas ei ole lauantaina minkään sortin panosta, sillä Seagullsin voitto tarkoitti sitä, että ylemmän jatkosarjan voittaja ratkaistaan joka tapauksessa keskiviikon päätöskierroksella ottelussa Karhu–Seagulls, sillä Seagullsilla on keskinäisissä otteluissa etu.

Joka tapauksessa lauantaina ottelu on Vilppaalle tilaisuus, joka ei tule toistumaan.

Keskiviikkona FIBA Europe Cupissa historiallisesti neljän parhaan joukkoon selvinnyt Karhu on pelannut tällä kaudella jo 47 virallista ottelua eli 16 ottelua enemmän kuin Vilpas. Lauantai on Karhulle kauden viimeinen mahdollisuus lepuuttaa pelaajia tai ainakin jättää pikkukolhuista kärsivät pois kokoonpanosta.

Karhun kokoonpano lauantain otteluun selviää vasta pelipäivänä, mutta ennakkotietojen mukaan päävalmentaja Janne Koskimiehen kokoonpanosta puuttuvat loukkaantuneen Simeon Carterin lisäksi Lee Skinner, Eero Innamaa ja Miikka Marttinen. Eli totuttu 11-päinen hirviö olisi lauantaina vain yhdeksänpäinen.

Vilpas siis pääsee helpommalla, mutta ei todellakaan helpolla: Karhun kokoonpanossa on edelleen maajoukkuekolmikko Daniel DolencHenri KantonenSeveri Kaukiainen sekä sarjan top 5 -amerikkalaispelaajiin kuuluvat Cameron Jones ja Jaye Crockett sekä Italian liigasta hankittu tuore vahvistus Dikembe Dixson.

Vilpas on siis edelleen selkeä altavastaaja, mutta ei niin selkeä kuin normaaleissa olosuhteissa.

Mutta miten Vilpas voisi kaataa pintahaavojaan nuolevan Karhun?

Ensimmäisenä mieleen tulee aikakone. Vilppaan on muutettava ottelu koripalloksi, jota Korisliigassakin pelattiin viimeksi 2010-luvulla. Eli matalatempoista puolen kentän koripalloa, jossa vauhdin sijaan korostuu koko, kovuus ja jo kuolemaan tuomittu keskimatkan hyppyheittäminen.

Karhun peli-identiteetti perustuu jalkapallovalmentaja Jürgen Kloppin Dortmundin vuosina tunnetuksi tekemään ”gegenpressiin” eli pallonmenetyksen jälkeiseen prässiin. Koripalloon sovellettuna se tarkoittaa käytännössä sitä, että puolustaminen alkaa sillä hetkellä, kun oma pelaaja heittää.

Heiton jälkeen Karhun koko viisikko lähtee hyökkäyslevypalloon eli ”tägää”. Jos levypallo jää puolustavalle joukkueelle tai pallo menee koriin, ”tägääminen” muuttuu välittömästi koko kentän puolustukseksi.

Pelitapa on fyysisesti kuormittava ja se vaatii kaksi viisikolllista pelaajia, jota Karhulla ei siis lauantaina Salohallissa välttämättä ole. Siksi Vilppaalla onkin realistisempi mahdollisuus tehdä ottelusta haluamansa näköinen.

Yksi Karhun muutos fantastisesta viime kaudesta fantastiseen kuluvaan kauteen on ollut se, että joukkue heittää nyt kolmen pisteen heittoja enemmän ja tarkemmin kuin muut liigajoukkueet.

Jos ja kun Karhulta puuttuu Lee Skinner ja hänen tilallaan on Manny Patterson, katoaa Korisliigan parhaalta kaukoheittojoukkueelta merkittävä osa heittouhkaa, mikä helpottaa huomattavasti Vilppaan puolustamista.

Skinner kun on ollut viime ja tällä kaudella yksi viheliäisimmistä matchupeista koko sarjassa. Vilppaan isolle osastolle maalatulla alueella viihtyvä Patterson sopii huomattavasti paremmin kuin kenttää levittävä Skinner.

Karhua myös rikotaan vähiten ja joukkue heittää ylivoimaisesti vähiten vapaaheittoja. Se taas kertoo siitä, että koko kentän mitalla aggressiivisesti puolustava Karhu on osannut mestarillisesti asettaa tuomarilinjan sellaiseksi, joka sallii normaalia kovemman käsien käytön – tämä seikka jää Karhun menestystarinassa usein huomaamatta.

Eli mitä tarkempi tuomarilinja, sitä parempi Vilppaalle.

Mutta oli tuomarilinja, kokoonpanot tai tempo mikä tahansa, Vilppaan on pelattava lauantaina kauden paras ottelu, jotta moderni klassikko ei mene seitsemättä kertaa putkeen Karhulle.

Janne Koskimiehen valmentama Karhubasket teki keskiviikkona suomalaista koripallohistoriaa. (Kuva: Lehtikuva)

Vilpas–Karhubasket lauantaina Salohallissa kello 17

Lähtökohdat: Eurohistoriaa tehneellä Karhulla ei ole panosta, Vilppaan minimitavoite eli kotietu taas täyttyi jo perjantai-iltana. Kolmossijan luulisi silti kiinnostavan oikeinkin kovasti, sillä se toisi paikan pudotuspelikaavion ennakkoon paremmalla puolella.

Seuraa häntä: KeyShawn Feazell
Feazellin nyt nähty peli-kovuus ja röyhkeys ei riitä pudotuspeleissä, joten jos Feazellilla on häijy puoli, sen pitäisi tulla pian esiin.

Kokoonpanot:
Vilpas: Quentin Goodin, KeyShawn Feazell, Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Roope Ahonen, Onni Mäkynen, Tuukka Juntunen, Niilo Kärkkäinen, Remy Abell, Riku Laine, Ira Lee. Poissa: Perttu Blomgren, Patrik Poutiainen.
Karhu: Cameron Jones, Henri Kantonen, Daniel Dolenc, Teemu Suokas, Manny Patterson, Severi Kaukiainen, Joona Hakamaa, Jaye Crockett, Dikembe Dixson. Epävarmat: Eero Innamaa ja Miikka Marttinen. Poissa: Simeon Carter ja Lee Skinner.

Tulosennuste: 81–77

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Salolainen
12 päivää sitten

Tulee hieno matsi, toivottavasti äänentoisto ei ole yhtä korvia repivää kuin viimeksi..