
Valtiovarainministeriön mielestä valtion tulisi vetäytyä tunnin junan ja muiden suurten ratahankkeiden suunnittelun rahoituksesta. Ministeriö esitti maanantaina paketin erilaisia keinoja, joilla voisi vahvistaa julkista taloutta tulevina vuosina. Vaihtoehdoissa on mukana niin menoleikkauksia kuin veronkiristyksiä.
Valtio on sitoutunut rahoittamaan ratahankkeiden hankeyhtiöiden suunnittelua yhteensä lähes 160 miljoonalla eurolla ja muut osakkaat runsaalla 150 miljoonalla
eurolla. Yksi hankeyhtiöistä on Turun tunnin juna Oy, jonka osakkaisiin Salon kaupunki kuuluu.
Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen muistuttaa, että tunnin juna on valtuuston hyväksymä kärkihanke.
– Tällaiset ulostulot eivät muuta kaupungin kantaa, eivätkä aiheuta toimenpiteitä, hän sanoo.
Ratahankkeista vetäytymistä perustellaan valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoituksessa sillä, että niukkojen resurssien aikana määrärahat tulisi kohdentaa tuottavampiin kohteisiin. Valtion vetäytyminen johtaisi todennäköisesti myös kuntien vetäytymiseen hankkeista, ministeriö arvioi.
Hankkeista luopumalla vältyttäisiin tulevilta noin 226 miljoonaa euron suunnittelukustannuksilta ja aikanaan rakentamisen ja ylläpidon kustannuksilta. Kolmella hankkeella ne ovat yhteensä arviolta 12 miljardia euroa, valtiovarainministeriö laskee.
Tämä tarkoittaisi jaksotettuna vuosittaista arviolta 135 miljoonan euron menoa julkiselle taloudelle. Ministeriön mukaan vuosikustannus voisi nousta laskelmien epävarmuuden takia jopa 260 miljoonaan euroon.
Valtiovarainministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön tänä vuonna esittämän selvityksen mukaan mikään kolmesta suuresta ratahankkeesta ei ole taloudellisesti kannattava pitkälläkään aikavälillä. Jokainen vaatii merkittävästi julkista rahoitusta rakentamis- ja käyttöaikana. Ilmastovaikutukset erityisesti rakentamisvaiheessa ovat kielteiset.
Turun Tunnin Juna Oy: ja Boston Consulting Groupin yhteistyössä tekemässä arviossa on päädytty toisenlaiseen tulokseen. Sen mukaan tunnin juna toisi 5–6 miljardin euron positiivisen vaikutuksen Suomen bruttokansantuotteeseen.
Laskelman mukaan vaikutus saavutetaan 30 vuoden aikana työmatkojen matka-ajan säästöistä ja lipputulojen muutoksista, taloudellisen tehokkuuden lisääntymisestä sekä työvoiman tarjonnan muutoksesta.
Juttua on jatkettu ja siihen on lisätty kaupunginjohtaja Korhosen kommentti 6.3.2023 klo 20.38
Voi Saarikko mitä ministeriösi yrittää vaalien alla tehdä. Kaikin mahdollisin keinoin torpata tunnin juna ennen uutta hallitusohjelmaa ja uutta Eduskuntaa. Nyt muut puolueet hereille, ettei tehtyä työtä ja koko eteläisen Suomen aluekehitystä heitetä vastustajien toimesta hukkaan.
No se oli sen tarun loppu.
Menikö enemmän kun 8milj. Tähän hankkeeseen.
En jää kaipaamaan hanketta.
Nyt voi markat panna vaikka vanhan radan parantamiseen.
Sitten kun hanke taas elvytetään, palaa uudestaan miljoonia suunnitteluun. Elsa-rata palaa ajatuksiin, kun ajat paranevat.
Hieno homma jos nuo turhat miljardihankkeet keskeytetään. Ne kun eivät hyödytä kuin rakennusyhtiöitä ja gryndereitä. Hiljattain ”tunti+” junaa puolusteltiin että se tuo noin. 4 Mrd€ hyötyjä radan lähistölle. Niin, mutta kenelle se hyöty kohdistuu? Jos tuo uusi rata on niin hyvä bisnes, niin firmat saavat itse rahoittaa sen kun siitä hyötyvätkin.
Vihdoinkin jollakin on järkeä ja uskallusta puuttua tähän älyttömään suunnitelmaan
Sinäpä sen sanoit, kiitos! Jos rahat poliitikkojen kirstua polttelevat, säästyvät rahat voisi sijoittaa vaikkapa itärajan aitaan, jotta saataisiin sinne muutama metri lisää. Ja ihmiset saisivat pitää kotinsa. Asioilla pitäisi olla tärkeysjärjestys, jopa valtionhallinnossa.
Minä ainakin haluan panostaa turhuuteen vaikkei valtio lähtisikään maksuhenkilöksi.
Loistava esitys valtionvarainministeriön virkahenkilöiltä.
Ei VM:n esitystä ainakaan ”luovuuden kukkaseksi” voi sanoa. Ja kun tätä on jatkunut jo 15 vuoden ajan niin kuin VM:n infon videolla ilmaistaan, niin miten tähän nyt voisi luottaa. Esitys sisältää elementtejä joilla syöstään työttömyys ja taantuma aidosti väärälle uralle. Seuraava hallitusohjelma tulee todennäköisesti osoittamaan myös Salon tulevan suunnan.
Tämä VM:n ulostulo ei tullut yllätyksenä, sillä valtiovarainministeriö on täynnä kokkareita.
Niin entä sitten?
Kokkarithan ovat demariedustajan lisäksi aktiivisimpia tunnijunan vaatijoita.
Iken muistoa vaalien.
No, ei sitä suunnittelua ole mihinkään haudattu. Just soitti Sitowisen edustaja, tulevat tekemään melumittauksia kaksoisraiteen alueelta. Mut olen sitä mieltä että tässä rahatilanteessa keskitytään niihin mitä on eli jo olemassaolevaan infraan, teiden kunnossapitoon. Varsinkin Varsinais-Suomessa tiet ovat kovilla kun ilmastonmuutoksesta johtuvat kelivaihtelut vaurioittavat teiden pintaa. Olihan toi Salon mukaan meno virhe, mitään muuta kuin miljoonia kankkulan kaivoon.
Saloon taitaa tulla junavaalit, kun muualla ne on eduskuntavaalit. Siinä käy helposti niin ettei läpi pääse yhtään paikallista ehdokasta.
Ihan sama mitä salolaiset haluaa, kun päätökset tehdään Turussa ja Helsingissä.
Mahtaisiko nyt paikalliset päättäjitkin haudata tämän hankkeen Lukkarinnöen kallioon….
Valtion huippuosaajien kaikki vipit on jo tapissa. Kädet on jatkuvasti syyttömien lompakoissa.
ELSA-rata ei ole kallis. Sen rakennuskustannuksilla pyöritettäisiin Suomen sote-alueita 7 viikkoa.
Nt alkaa kuulua järjen ääntä. Ei sen takia kannata tehdä tunnin junaa, että yrittäjät saa töitä. Maksettava se myös on.
Hankkeen kuoppaaminen jättäisi maanomistajat pitkään ja ilkeään liekaan, koska maakuntakaavaan piirretty ratalinjaus ei poistu mihinkään, vaikka rata jäisi tällä erää toteutumatta. Linjaus nousisi esille joka kerta kun maanomistaja haluaa sen tuntumassa rakentaa jotakin, parantaa tietä, saada kunnallistekniikkaa, myydä taloa, mökkiä tai maata. Jokainen myyjä ja ostaja jäisi epävarman arvuuttelun tilaan, käynnistetäänkö hanke seuraavalla vai sitä seuraavalla hallituskaudella. Vahinko on niin sanotusti jo tapahtunut. Nyt vain katsotaan mitkä on seuraukset.
Mielenkiintoisin seikka on se, että vuosittainen säästö hankkeen torppaamisella on vain luokkaa 135 miljoonaa. Jos maanteiden ja ratojen tekemisessä olisi ammoisista ajoista lähtien käytetty nykyistä ’tuottovaatimusta’, niin Salonjien yli mentäisiin lossilla ja tavaraliikenne tulisi jokea pitkin Moision koskelle, josta osa jatkettaisiin härkävankkureilla päivämatkan päähän Somerolle.
Rahaa on.
Kuka maksaa ne monet miljoonat jotka menee yli budjetin. Kuka oikeesti hyötyy mahdollisen7 minuutin etuudesta näin etätyö aikaan.