Wilma-huolet ohi aikaisintaan syksyllä – Salo odottaa valtakunnallisen tason ratkaisua, joka pyritään saamaan aikaan kevään aikana

0
Salon kaupungin opiskeluhuollon henkilökunta ei ole päässyt käyttämään Wilma-tietojärjestelmää vuodenvaihteen jälkeen, koska heidän työnantajansa vaihtui Varsinais-Suomen hyvinvointialueeksi. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Opiskeluhuollon henkilökunta joutuu Salossa työskentelemään edelleenkin ilman Wilma-viestijärjestelmän käyttöoikeutta.

Salosta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyneiden kouluterveydenhoitajien, psykologien, kuraattorien ja psykiatristen sairaanhoitajien työ vaikeutui vuoden alussa, koska työnantajan vaihdos pudotti heidät silloin pois Wilmasta. SSS uutisoi asiasta tammikuussa (SSS 11.1.). Salon kaupungin vs. perusopetusjohtajan Jaana Talvitien mukaan tilanne on edelleen sama.

– Tilanne ei kuitenkaan ole tämä pelkästään Salossa, vaan todella monessa kunnassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja muillakin hyvinvointialueilla. Asia on selvityksen alla, Talvitie sanoo.

Ongelmana on, että koulutuksen järjestäjän rekisterissä olevia oppilaiden henkilökohtaisia tietoja pitäisi jakaa toiselle organisaatiolle.

Opetushallituksen joulukuussa tekemän linjauksen mukaan opiskelijahuollon työntekijöille pitäisi myöntää rajatut oikeudet Wilman käyttöön, eli heillä olisi pääsy vain tarvitsemiinsa tietoihin. Tällä hetkellä tällainen rajaaminen ei kuitenkaan ole Wilmassa mahdollista.

Salon kaupunki odottaa asiaan valtakunnallisen tason ratkaisua ennen kuin tekee oman päätöksensä.

– Tavoitteemme ja toiveemme on, että asia saataisiin mahdollisimman pian järjestykseen. Asian etenemisen aikataulusta meillä ei ole tietoa, Talvitie toteaa.

Asiaa käsittelee opetus- ja kulttuuriministeriön johtama opiskeluhuollon arkkitehtuurityöryhmä, jossa ovat mukana muun muassa Opetushallitus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

– Työryhmä kartoittaa, mitä tietoja eri ammattiryhmät tarvitsevat ja miten niitä tietoja voitaisiin siirtää tiedonhallintalaki ja tietosuoja huomioiden. Lisäksi Opetushallitus on valmistelemassa tiedonsiirrosta juridista ohjetta, kertoo juristi Heidi Ruonala Opetushallituksesta.

Opetushallituksen laatima ohjeistus julkaistaan mahdollisesti yhtä aikaa työryhmän selvityksen kanssa.

– Toiveissa on, että valmista tulisi tämän kevään aikana. Tarkempaa aikataulua en osaa sanoa, Ruonala toteaa.

Jos ohjeistus saadaan valmiiksi keväällä, silloin kunnat voisivat saada omat ratkaisunsa ja mahdolliset tietojärjestelmämuutokset tehtyä aikaisintaan syksyyn mennessä.

Toistaiseksi opiskeluhuolto toimii Salossa niin, että kouluja on pyydetty toimittamaan oppilailleen ja heidän huoltajilleen Wilman kautta opiskeluhuollon henkilökunnan yhteystiedot.

– Monet oppilaat soittavat esimerkiksi kuraattorille suoraan puhelimella. Puhelinnumerot eivät ole muuttuneet, Jaana Talvitie kertoo.

Opiskeluhuollon henkilökunnan on toistaiseksi tehtävä tietopyyntöjä rehtorien kautta, mikä hankaloittaa työntekoa.

– Jos oppilas ei ole esimerkiksi saapunut kuraattorin tapaamiseen, kuraattori ei pääse Wilmasta katsomaan, onko oppilas poissa koulusta tai millä oppitunnilla hän parhaillaan on. Silloin kuraattorin on mentävä pyytämään sitä tietoa rehtorilta, Talvitie kertoo.

Salon seudun ammattiopistossa opiskelijahuollon työntekijät saavat edelleen käyttää Wilma-viestijärjestelmää. Salon seudun koulutuskuntayhtymällä on oma Wilma, ja se on tehnyt käyttöoikeuksien siirrosta oman päätöksen (SSS 12.1.).