Yhdysvaltojen keskuspankki teki odotetun korkoliikkeen – ohjauskorkoon 0,25 prosenttiyksikön korotus

0
Fed aloitti koronnostot viime vuoden maaliskuussa nujertaakseen inflaatiota. Lehtikuva/AFP
Fed aloitti koronnostot viime vuoden maaliskuussa nujertaakseen inflaatiota. Lehtikuva/AFP

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed jatkoi viime keväänä aloittamaansa koronnostojen sarjaa. Fed nosti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä vaihteluväliin 4,75–5,00, kuten useimmat tarkkailijat olivat odottaneet. Keskiviikon korotus oli jo yhdeksäs sitten viime kevään.

Fed aloitti koronnostojen sarjan viime vuoden maaliskuussa nujertaakseen inflaatiota, joka on osoittautunut varsin sitkeäksi riesaksi. Helmikuussa hinnat nousivat Yhdysvalloissa kuuden prosentin tahtia, mikä on edelleen selvästi yli Fedin kahden prosentin tavoitetason. Energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli 5,5 prosenttia.

Pääjohtaja valoi uskoa pankkeihin

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen piti huomionarvoisena, että Fed ilmoitti jatkavansa taseen alasajoa 95 miljardin dollarin kuukausitahdilla. Ennen kokousta oli arvailtu, että tahtia saatettaisiin hidastaa tai jopa pysäyttää. Fed valoi uskoa pankkisektorin tilaan, mutta ilmoitti seuraavansa tilannetta tarkasti.

– Fed pyrkii selvästi erottamaan inflaatio-ongelman sekä rahoitusmarkkinaepävakauden. Korkopäätös osoitti, että inflaatiohuolet ovat edelleen kuskin paikalla ja keskuspankki näki tarpeelliseksi kiristää rahapolitiikkaa markkinaepävarmuudesta huolimatta, Hännikäinen tulkitsi kommentissaan.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell sanoi tiedotustilaisuudessa, että Fed oli harkinnut koronnostojen keskeyttämistä pankkisektorin ongelmien takia, mutta vakuutti, että Yhdysvaltojen pankkijärjestelmä on viime aikojen vellonnasta huolimatta terve ja kestävä.

Fed ei antanut mitään yksiselitteistä vihjettä siitä, mitä se saattaa tehdä tulevissa kokouksissa. Hännikäisen mukaan tämä saattaa merkitä sitä, että koronnostojen sarja voi olla päättymässä.

– Näemme Fedin koronnostosyklin olevan jo maaliviivoilla ja ennakoimme enää yhtä 0,25 prosenttiyksikön nostoa toukokuun kokouksessa, Hännikäinen arvioi.

Odotusten mukainen keskiviikon koronnosto ei hätkäyttänyt pörssejä. Wall Streetin indeksit olivat pian päätöksen jälkeen loivasti nousussa.

– – – –

Lähteenä myös AFP.

Nina Törnudd