Linjurin katolle suunnitellaan asuintornitaloa – ”Muutama kerros lienee realismia”

2
Nykyisessä Linjurissa on kaksi kerrosta ja ullakko. Rakennuksen katon jatkeeksi saattaa tulevaisuudessa nousta asuintornitalo, mikäli hanke nähdään kannattavaksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kauppakeskus Linjurin kerrosmäärä saattaa kasvaa tulevaisuudessa. Linjurin omistaja, kiinteistöneuvos Jorma Nieminen visioi nykyisten tilojen päälle tornitalotyyppistä asuinrakennelmaa.

Idea Salon ”kaksoistorneista” on kytenyt Niemisen mielessä jo reilun parinkymmenen vuoden ajan.

– Annoin kaupunginarkkitehdille ehdotukseni kaksoistorneista, kun Amerikan tornit olivat kaatuneet, Nieminen sanoo World Trade Centerin vuoden 2001 tuhoisaan terrori-iskuun viitaten.

Nieminen muistuttaa, että kaksoistorneista toinen on jo olemassa Mariankadun kupeessa. Hän tarkoittaa luonnollisesti yli 30 metrin korkeuteen kohoavaa Suur-Seudun Osuuskaupan viljasiiloa.

– Linjurin päälle tuskin ihan mitään niin korkeaa voi saada. Tarkastelemme tällä hetkellä, kuinka paljon kiinteistön perustukset kestäisivät uudisrakentamista, Nieminen taustoittaa.

– Muutama kerros lienee realismia, hän lisää.

SSO:n viljasiilo Mariankadun ja Salon rautatieaseman kupeessa kohoaa yli 30 metrin korkeuteen. Kuva: Sami Nurmi

Visio Linjurin asuintornista on saanut jo lievää tuulta alleen. Nieminen toteaa tehneensä kartoitustöitä arkkitehdin kanssa, ja tällä hetkellä omia selvityksiään tekee insinööritoimisto.

Yhteistyökumppaneidensa nimiä Nieminen ei paljasta. Hän ei myöskään kommentoi sitä, kuinka paljon tai minkä kokoisia asuntoja tornitaloon voisi tulla.

– Olemme vasta hyvin alkutekijöissämme. Olennaista on selvittää, kannattaako suunnitelmaa ylipäätään edistää. Paalutushommiin emme aio ryhtyä, Nieminen selventää.

Yhtenä vaihtoehtona on rakentaa päällekkäisiä puukerrostaloelementtejä ristiinliimatusta massiivipuusta (CLT).

– Ajatus kiehtoo minua. Valmiit kohteet olisivat nollaenergiataloja ja asiakkaille ikään kuin valmiita paketteja, Nieminen mainitsee.

– Rakennutimme muutama vuosi sitten Helsinkiin kaksi pistetaloa, joissa käytettiin samaa ideaa, hän jatkaa.

Kiinteistöneuvos Jorma Nieminen korostaa, että suunnitelma Linjurin asuintornitalosta on vasta alkutekijöissään. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon keskustassa on tällä hetkellä vireillä toistakymmentä asemakaavaa, joissa toiveena on uuden kerrostalon rakentaminen. Massiivisin kaavahanke lienee niin sanotun Sokoksen korttelin uusiminen: Turuntien, Asemakadun, Vilhonkadun ja Annankadun rajaamasta korttelista aiotaan purkaa lähivuosina pois kaikki nykyiset rakennukset Plazan laajennusosaa lukuun ottamatta. Tilalle tulisi asuinkerrostaloja, joiden katutasossa olisi toimisto- ja liiketiloja.

Uudistettuun kortteliin tulisi suunnitelmien mukaan jopa parisataa erikokoista asuntoa. Suurin osa uudisrakennuksista olisi 5–6-kerroksisia, mutta nykyisen työväentalon paikalle suunnitellaan peräti kymmenkerroksista asuintornitaloa.

Jorma Nieminen ei näe, että naapurikorttelien hankkeet kilpailisivat suoranaisesti keskenään.

– Meidänkin on haettava asemakaavamuutosta, jos se aikanaan nähdään tarpeelliseksi, Nieminen korostaa.

Nykyisessä Linjurissa on kaksi kerrosta ja ullakko. Tämänhetkinen asemakaava ei salli kiinteistöön lisäkerrosten rakentamista.

Linjurin lisäksi asuintornitaloa kaavaillaan myös nykyisen työväentalon paikalle. Hankkeet eivät ole toisiltaan pois, Linjurin omistaja Jorma Nieminen uskoo. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maatit Venetpalo

Linjurin kakkoskerros menetti helmikuun lopussa viimeisenkin vuokralaisensa, kun erikoislahjatavaraliike Kultaisimmat ilmoitti muuttavansa Plazan puolelle. Jorma Niemisen mukaan tyhjistä tiloista ei ole tällä hetkellä käynnissä neuvotteluja.

– Mielelläni näkisin siellä vaikka autokaupan, tai useammankin. Halli- ja esittelytilaa olisi tarjolla riittämiin, hän pohtii.

Kauppakeskus Linjurin kakkoskerros on nyt tyystin tyhjillään. Jorma Nieminen näkisi tiloissa mieluusti esimerkiksi autokaupan. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tammisiltalainen
8 kuukautta sitten

Eikö Niemisellä olekaan enää Salon poliitikkojen varauksetonta tukea? Miksei pureta Linjuria, ainakin osittain? Paljonko maksaa perustusten ja nykyisten kerrosten vahvistaminen ”tornitalolle”? Vai eikö saa lupaa? Jonkin verran rakentamisesta ymmärtävänä, niin kuulostaa järjettömältä. Nuo vahvistamistyöt kun käytännössä tyhjentäisivät vuosiksi nekin tilat, mistä Nieminen vielä saa tuottoa. No, rahhaa ilmeisesti on.

Tavis torilta
8 kuukautta sitten

Nyt on suunnitelmaa, kun vaan kaikki pohjarakenteet kestävät. Mielenkiintoista.