Asukasyhdistys suunnittelee siistivänsä Viitannummen ruovikkoisen rannan – ”Haluamme luoda paikan, jossa voi harrastaa pieniä aktiviteetteja tai vain nauttia meren läheisyydestä”

0
Yksi levähdyspöytä Viitannummen rannasta jo löytyy, mutta tulevaisuudessa niitä saattaa olla enemmän. Viitankruunun asukasyhdistys nimittäin suunnittelee siistivänsä rannan joka kulkijan olohuoneeksi. Kuvassa asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Markula. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Terassipatio joogaukseen, grillaukseen ja kepeään oleskeluun. Pöytiä, joiden ääressä voi levähtää ja pohtia tulevaa. Harrastelaituri, jolta rohkenee kivuta esimerkiksi sup-laudan tai kanootin kyytiin.

Tällaisia suunnitelmia Viitankruunun asukasyhdistyksellä on tuhannen neliömetrin ranta-alueelle, jonka se on vuokrannut Salon kaupungilta Viitannummesta.

– Ajatuksena on muokata ranta kaikkien nautittavaksi, Viitankruunun asukasyhdistys ry:n puheenjohtaja Jussi Markula kiteyttää.

Viitankruunuun valmistui viime syksynä 3,5 kilometrin pituinen ulkoilureitti, jonka paikallinen asukasyhdistys toteutti talkoilla.

– Reittiä pitkin pääsee vuokratulle ranta-alueelle, Markula muistuttaa.

– Haluamme luoda paikan, jossa voi harrastaa pieniä aktiviteetteja tai vain nauttia meren läheisyydestä, hän jatkaa.

Viitannummen ranta on pahasti ruovikoitunutta, mutta asukasyhdistys suunnittelee siistivänsä sen. Alueelle kaavaillaan terassipatiota, pöytiä ja tulevaisuudessa ehkä harrastelaituriakin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jussi Markula painottaa, että rantaa rakennetaan pala kerrallaan.

– Oleskeluterassi ja pöydät ovat tämän kesän juttuja, mikäli saamme tarvittavan materiaalirahoituksen, hän alleviivaa.

Viitannummen ranta-alue on rajusti ruovikoitunutta.

– Viimekesäisten talkoiden aikana kohtasimme useita kalastajia, jotka tiedustelivat, mistä kohtaa pääsee rantaan, Markula kuvailee tilannetta.

– Vuokrasopimus tehtiin osin sen takia, että saisimme elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta tarvittavat luvat ruovikon karsimiseen, hän lisää.

Asukasyhdistys on hakenut hankkeelleen Leader-rahoitusta ja kaupungin toiminta-avustusta.

– Yhdistyksen omat rahavarat eivät projektiin riitä. Mikäli avustukset myönnetään, talkoisiin päästään lyhyellä varoitusajalla, Markula uskoo.

Viitankruunulla viitataan alueeseen, johon kuuluvat Viitannummi, Viitanlaakso, Kiviahde ja Hakamäki. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Harrastelaituri on ollut asukasyhdistyksen mielessä jo useiden vuosien ajan.

– Kilpailutimme laitureita pari vuotta sitten, mutta silloin rakennusbuumi oli niin kovassa nosteessa, että hinnatkin olivat meidän näkökulmastamme liian korkealla, Markula sanoo korona-ajan ilmiöön viitaten.

Laituria ei suunnitella Markulan mukaan ”veneily edellä”, joskin hän kaavailee, että siihen sidottavaksi voisi sopia esimerkiksi pieni perämoottorivene.

– Katsotaan sitten tulevaisuudessa, millä rahoituksella ja minkä kokoinen laituri hankitaan, Markula tiivistää.

Viitannummen ranta on ollut asukasyhdistyksen sorvin alla aikaisemminkin: rannan läheisyyteen nousi vuonna 2021 nuotiopaikka laavuineen, ja samalla asukkaat raivasivat myös alueen villiintynyttä heinikkoa.

– Kun patiolle saadaan pöytä, voimme punoa sen ääressä tulevia suunnitelmiamme, Markula naurahtaa.