Ex-liikemiehen juhlat Salossa päättyivät väkivaltaan –  juttu makasi poliisin rikostutkinnassa pari vuotta ilman syytä

0
Poliisi epäilee, että huijausten uhreilta saatujen varojen alkuperää yritettiin häivyttää siirtämällä niitä ulkomaille ja virtuaalivaluuttoihin. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Salolaisen ex-liikemiehen iloiset juhlat päättyivät pahoinpitelyyn, kun hän yritti ajaa autolla aikuisen poikansa päälle. Katumaasturin keula osui pojan sääriin, ja hän valui osittain auton alle.

”Ajon nimenomaisena tarkoituksena on ollut aiheuttaa ruumiinvammoja”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus päättelee torstaina antamassaan tuomiossa.

Kolmisenkymmentä ihmistä kokoontui lokakuisena lauantaina kutsuvierasjuhliin, joissa ex-liikemies hääri sekä isäntänä että kokkina. Illan kuluessa juhlaväki oli humaltunut, ja tunnelma kiristynyt. Kun juhlat puolenyön jälkeen olivat jo päättymässä, alkoi pihalla tapahtua.

Isä ja poika olivat ottaneet ensin yhteen. Poika oli isän mukaan juovuspäissään lyönyt ja potkinut yhtä vierasta. Vertakin oli tullut. Isä oli omien sanojensa mukaan halunnut estää pahoinpitelyn ja hakenut sitä varten vaimonsa katumaasturin autotallista.

Isän mukaan tarkoitus ei ollut vahingoittaa poikaa, ainoastaan kiilata tämä vain lähemmäs viljamakasiinia. Poika oli hyppinyt uudenkarhean Mercedes-Benzin edessä, ja isän mukaan matkaa seinään oli jäänyt pari metriä, kun hän alkoi hiljaa peruuttaa pois.

Isä myönsi oikeudessa, että jälkikäteen ajateltuna teko oli ollut typerä. Hän sanoi olleensa selvä, mutta hyvin hermostunut.

Oikeudessa kuullut todistajat kertoivat, että ex-liikemies oli ajanut holtittomasti, törmännyt terassikalusteisiin, pihalla odottaneeseen taksiin ja kivimakasiinin auki olleeseen oveen.

Poika oli yrittänyt väistää hyppäämällä nelivetoisen katumaasturin konepellille. Hän oli jäänyt ahtaaseen rakoon auton keulan ja kivimakasiinin väliin, mutta ei puristuksiin. Poika selvisi lopulta vähin vammoin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan isän on täytynyt pitää vähintään todennäköisenä sitä, että pojalle olisi voinut koitua vaikeita tai jopa hengenvaarallisia vammoja. Myös pihalla olleet vieraat ovat olleet vaarassa.

Rangaistus pahoinpitelystä ja vaaran aiheuttamisesta on yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta.

Tapahtumat ajoittuvat lokakuulle 2019. Käräjäoikeus vähensi tuomiosta yhden kuukauden sen takia, että juttu oli maannut poliisin esitutkinnassa pari vuotta ilman perusteltua syytä.

Käräjäoikeus ratkaisi asian kolmen tuomarin kokoonpanossa.