Hannes Suomisen Mestari ei ole tyypillinen Provinssi-tuotanto – musiikki ja hersyvä huumori puuttuvat, mutta esitys on ”teatteria puhtaimmillaan”

0
Mestari ja kisälli. Erik Suomela (oik.) ei oikein syty Jussi Vänttisen näytelmäkäsikirjoitukselle. Kuvassa kinastelevat tietysti roolihahmot eivätkä heidän tulkitsijansa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hannes Suomisen ohjaama draamakomedia Mestari saa ensi-iltansa Teatteri Provinssin päänäyttämöllä perjantaina 28. huhtikuuta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole tyypillinen Provinssi-tuotanto. Mestari on puhdas puhenäytelmä, eli se ei sisällä lainkaan musiikkinumeroita.

– Huumorikaan ei ole tyypillisen hersyvää, vaan se syntyy tekstin aineksista, Suominen korostaa.

Käsiteltävä tekstimassa on ollut ohjaajan ja näyttelijöiden mukaan suuri.

– Tuntuu, että hahmoni ilmaisulle löytyy loputtomasti vaihtoehtoja, lupaavaa näytelmäkirjailijaa tulkitseva Jussi Vänttinen kuvailee.

– Toisaalta tekeminen hyvässä työryhmässä on antoisaa, hän kiittelee.

Mestarin työstäminen alkoi toden teolla helmikuussa.

– Periodi on ollut pitkä muttei järin tiivis. Teksti on saanut aina välillä muhia mielissämme, Suominen sanoittaa.

– Alitajuntahan tekee töitä välipäivinäkin, Vänttisen roolihahmon mentoria esittävä Erik Suomela lisää.

Hannes Suominen ohjaa Mestarin, mutta hän on kenties silti tullut tunnetummaksi näyttelijänä. Suominen on tehnyt roolitöitä esimerkiksi poliisisarja Robassa, 95-elokuvassa ja Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Itävaltalais-saksalaisen Daniel Kehlmannin alkuperäistekstiin perustuva Mestari kertoo siis nuoresta kirjailijasta (Vänttinen), joka osallistuu mestarikirjoittajan (Suomela) mentorointijaksolle. Konkarin tuotannosta muistetaan lähinnä hänen nuoruusvuosiensa läpimurtoteos, ja nykyisellään ”Mestarin” kiinnostus kohdistuukin ennemmin esimerkiksi viskiin ja naisiin.

– Nuoren kirjailijan käsikirjoitusta jumpataan, eikä kaikki mene tietenkään suunnitellusti. Luvassa on konflikteja ja kärhämöintiä, Hannes Suominen paljasti jo tammikuussa.

Vänttisen ja Suomelan lisäksi lavalla nähdään myös Saara Rauvala, joka esittää nuoren kirjoittajan vaimoa. Eija Suomela taas tulkitsee mentorointiohjelman vastuuhenkilön roolin.

Rauvala on sattumoisin oikeassakin elämässä Vänttisen puoliso. Myös Suomelat ovat aviopari.

– Roolihahmot ovat toisinaan jääneet päälle niin, että analysointi on jatkunut keittiönpöydän ääressä, Erik Suomela naurahtaa.

Mestarista nähdään kevätkauden aikana viisi esitystä, mutta lisää on luvassa syksyllä. Tuolloin Rauvalan sijaan estradille astuu Ella Valanne.

Eija Suomela (vas.) ja Ella Valanne istumassa ”kartanon” terassilla. Niina Suvitien valmistavat lavasteet kulkevat kätevästi pyörillä, ja ne voi myös taittaa kokoon. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Merkillepantavaa on, että työryhmä suoritti näytelmän ensimmäisen läpimenon jo maaliskuun puolivälissä.

– Harvinaisen varhaisessa vaiheessa. Yleensä läpimeno vedetään vasta, kun yksityiskohdat on viimeisen päälle hiottu, Provinssin johtaja-tuottaja Seppo Suominen tietää.

Usean kuukauden kesätaukoa työryhmä ei näe haasteena, vaan pikemminkin mahdollisuutena.

– Ihan hyvä, että teksti ehtii entisestään kypsyä. Kokonaisuutta katsotaan syksyllä sitten tyystin uusin silmin, Hannes Suominen muotoilee.

– On tavallista, että vielä viimeisissäkin esityksissä tulee uusia oivalluksia, hän jatkaa.

Jos itse näytelmässä hiotaan tekstiä ja viilataan pilkkua, sitä on tehty kevään mittaan harjoituksissakin.

– Alkuperäinen loppukohtaus oli sellainen, joka ei oikein iskenyt meistä kehenkään, Hannes Suominen kertoo esimerkin.

Ratkaisuksi hän kaivoi esille Mestarin englanninkielisen version.

– Teimme pieniltä tuntuvia muutoksia, joilla kuitenkin on lopulta suuria vaikutuksia, Hannes Suominen pohtii.

Jussi Vänttisen roolihahmo haluaa vahvistusta vaimoltaan (Saara Rauvala). Mestari on tylyttänyt nuoren kirjailijan käsikirjoitusta siihen malliin, ettei hän tahdo itsekään enää uskoa lahjoihinsa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaikka teksti ja sen tulkinta on vaatinut runsaasti työtä, Suominen ja kumppanit odottavat ensi-iltaa innolla.

– Roolihahmoni haluaa toteuttaa viimeisen unelmansa kuten minäkin. Ethel (hahmo) haaveilee maalarin urasta, minä näyttämöllä esiintymisestä. Itse pääsen onneksi unelmaani myös täyttämään, Eija Suomela luonnehtii.

Saara Rauvala näkee Mestarissa syvempiä, filosofisia merkityksiä.

– Tässä tekstissä on niin monta tasoa, ja se käsittelee myös niitä perimmäisiä olemisen kysymyksiä, hän miettii.

Mestarin työryhmä on tehnyt runsaasti musiikkinäytelmiä, mutta työlästä puhenäytelmääkään esiintyjät eivät kammoksu.

– Tämä on teatteria puhtaimmillaan! Rauvala kiteyttää.

Mestarin työryhmä. Vasemmalta lavastaja Niina Suvitie, näyttelijät Eija Suomela, Ella Valanne, Erik Suomela, Saara Rauvala ja Jussi Vänttinen sekä ohjaaja Hannes Suominen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mestarin kevään esityskausi Teatteri Provinssissa 28.4.–12.5. Esitykset jatkuvat syksyllä.

Provinssi jatkaa Mustiolla

Teatteri Provinssi on solminut viisivuotisen yhteistyösopimuksen Raaseporissa sijaitsevan Mustion Linnan kanssa. Täten salolaisteatteri jatkaa Mustion kesäteatterin tuottajana ainakin vuoteen 2027 asti.

– Uusi sopimus luo meille turvallista jatkumoa, Teatteri Provinssin johtaja Seppo Suominen tiivistää.

Tulevan kesän suurtuotantona Mustiolla nähdään Joonas Suomisen ohjaama farssikomedia Ulkomaalainen. Lisäksi Provinssi sovittaa Raaseporiin version suomalaisklassikosta Kaunis Veera yhdessä oopperalaulaja-näyttelijä-ohjaaja Anu Hälvän kanssa.

– Esityskertoja on kaikkiaan liki 40, vierailuesitykset toki mukaan lukien, Suominen mainitsee Mustion suvesta.

Teatteri Provinssi on toiminut Mustion kesäteatterin tuottajatahona vuodesta 2017 lähtien.