
Kansanedustajaksi valittu demarien Saku Nikkanen miettii vielä asemaansa Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Paikkansa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksessa hän aikoo jättää.
– Jostain on luovuttava, mutta työ rakkaan kotikaupungin kaupunginhallituksessa on kesken. Haluan katsoa rauhassa. Asiaa pitää puntaroida ja pohtia tarkkaan.
Nikkanen nousi Salon kaupunginhallituksen johtoon kaksi vuotta sitten. Hän myöntää, että eduskuntatyötä ja kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta voi olla vaikea sovittaa yhteen.
– Ensimmäisen kauden kansanedustajalle siinä on varmasti omat haasteensa.
Nikkanen otaksuu, että ainakin yhteydenpito ja keskustelut Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen kanssa painottuvat entistä enemmän iltoihin.
Saku Nikkanen kertoo välillä kuulleensa arvostelua luottamustehtävien kasaantumisesta.
– Politiikka on pitkäjänteistä työtä, jossa osaamista ja kokemusta kerrytetään eri luottamustehtävissä. Harva voi vain ilmoittautua, että minua kiinnostaa vain kansanedustajuus. Homma ei oikein toimi sillä tavalla.
Ulkomuistista Nikkanen muistaa kaksi kansanedustajaa, jotka ovat samanaikaisesti toimineet myös kaupunginhallituksen puheenjohtajina.
Eduskunnasta nyt pudonnut Anne-Mari Virolainen (kok.) on Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Toinen on Joensuun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Seppo Eskelinen (sd.), joka jatkaa eduskunnassa edelleen.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen luottamustehtäviin Saku Nikkanen valittiin viime vuonna. Hän sanoo jatkavansa aluevaltuutettuna, mutta luopuvansa paikastaan aluehallituksessa.
– Aluehallitus ei sovi eduskuntatyön aikatauluihin oikein mitenkään, kun kokoukset ovat tiistaisin kello 13.
Nikkanen näkee työskentelyn aluehallituksessa ongelmallisena siinäkin mielessä, että valtio rahoittaa hyvinvointialueen toimintaa. Nikkasen varajäsen aluehallituksessa on turkulainen Mika Maaskola (sd.)
Saku Nikkanen uskoo, että yhteistyö Salosta toiselle kaudella lähtevän kansanedustaja Mikko Lundénin (ps.) kanssa sujuu hyvin.
– Siinä tuskin on mitään vaikeuksia. Olemme saman kylän poikia, ja tunnemme toisemme melkein lapsesta saakka. Kynnys soitella puolin ja toisin on matala.
Maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta Nikkanen vastaili satoihin onnitteluviesteihin ja otti kotonaan vastaan kukkalähetyksiä.
– Tosi hieno tunne, mutta uskomaton härdelli. Facebookia en ole uskaltanut vielä edes avata, Nikkanen nauroi iltapäivällä.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisiin Helsingissä osallistunut Mikko Lundén iloitsee sekä puolueensa että omasta menestyksestään.
– Ihan huikea fiilis! Sain yli 5 000 ääntä! Nöyräksi vetää. Kaikki meni Somerolla ja Salossa just niin kuin pitikin, ja haluan olla luottamuksen arvoinen.
Edelliset neljä vuotta Lundén oli maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Hän ilmoittaa haluavansa eduskunnassa nytkin yhden valiokuntapaikan. Lundénia kiinnostaisivat etenkin työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ja valtiovarainvaliokunta.
– Minulla on monta vaihtoehtoa. Nyt on paljon helpompaa, kun tiedän, miten toimia.
Vaalikauden lopussa tyhjennetty työhuonekin on helppo sisustaa uudelleen, sillä tavarat ovat valmiina autossa.
– Ajattelin, että on turha homma viedä niitä kotiin, jos kumminkin tulen valituksi.
Mikko Lundénin mielestä on hienoa, että ”myös Saku on messissä”. Hän uskoo, että yhteistyö sujuu hyvin.
Kannattaako monella jakkaralla istuminen. Eli miten tulee asiat hoidettua todellisuudessa.
Kannattaa tietysti, kaikista saa hyvät palkkiot ja palkat joten voi jatkaa vaan samalla tyylillä. Tosin olisi hyvä esittää ajatuksia yhteiskunnan asioden eteenpäin viemiseksi, olisi ehkä mukavanpi kuitata tilipussinsa.
Taitaa Lundenilla olla sama ongelma. Tai ehkä se onkin hänen äänestäjiensä ongelma.
Onko tämä lehti muuttunut sosislidemokrattien äänen kannattajaksi
Nikkanen Nikkanen Nikkanen
Olihan seudulla toinennin läpi selvinnut
Jos olisi rivijäsen niin ehkä voisi oikeasti miettiä, mutta kai kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on sen verran puuhaa, että ei järkeä edes yrittää hoitaa molempia. Olettaen siis että hän haluaa hoitaa molemmat tehtävät hyvin. Jos laadulla ei ole väliä, niin silloinhan antaa mennä vaan.