Salossa harjataan katuja nyt ympäri vuorokauden, mutta pölyä on luvassa vielä pitkään – THL:n niksillä voi pelastaa yöunet

1
Salon Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Jesse Nieminen toivoo monen muun tavoin, että sateet saapuisivat raikastamaan ilmaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Katupölyä leijailee parhaillaan sankasti eri puolilla Saloa.

Kaupunki aloitti katujen puhdistuksen viime viikolla, ja työt jatkuivat tiistaina pääsiäisen jälkeen.

Paljon on vielä harjaamista edessä, ennen kuin kaikki väylät on siivottu.

– Varmaan nelisen viikkoa menee, arvioi Salon kaupungin katumestari Lasse Hilska.

Puhdistuksen hoitavat pääasiassa kaupungin sopimusurakoitsijat, minkä lisäksi kaupungilla on muutama oma harja-auto. Kaduilta kerätty sepeli kuljetetaan Korvenmäkeen maankaatopaikalle.

Katuja putsataan parhaillaan eri puolilla Saloa. Torstaina harjaus oli käynnissä esimerkiksi Halikossa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa ei ole Ilmatieteen laitoksen virallista ilmanlaadun mittauspistettä.

Lähin mittaustieto löytyy Lohjan Harjulasta, jossa ilmanlaatu määriteltiin torstaina keskipäivällä huonoksi. Koko maassa huonoin ilmalaatu oli Pietarsaaressa, jossa oli käytössä viisiportaisen mitta-asteikon ääripää erittäin huono. Turun kauppatorilla mittaus antoi määritelmän välttävä.

Vaikkei virallista mittatietoa Salosta olekaan, moni on viime päivinä tuntenut ja nähnyt pölypilvet.

– Silmiä saattaa turvottaa ja kutista, ja ne vuotavat. Tulee hengitystieoireita ja yskittää, kuvailee Salon Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Jesse Nieminen.

Salon Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Jesse Nieminen kertoo, että katupöly puhutti tällä viikolla myös yhdistyksen vertaisillassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nieminen ei itse oireile katupölyn vuoksi, mutta hän tietää esimerkiksi astma- ja keuhkoahtaumapotilaiden kärsivän tilanteesta. Aiheesta käytiin keskiviikkoiltana keskustelua, kun yhdistyksen jäseniä kokoontui vertaisiltaan.

– Tämä on tämmöinen kevään juttu. Ensin katupöly ja sitten siitepöly.

Keskustelu sivusi myös harjauskäytäntöjä.

– Katujen harjaaminen on ihan ok, mutta kun ne tehdään suurimmaksi osaksi kuivana ilman minkäännäköistä kastelua. Kun kasteltaisiin, ei pölyäisi niin paljoa. Sen takia tässä nyt aika moni odottaa sateita, että pöly vähän laskeutuisi ja pääsisi helpommin kulkemaan kylillä.

Kaupungin sininen harja-auto kulki torstaina keskustan alueella. Ajohommissa Anssi Vasama. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Kaupungin harja-auto myös kastelee kadun töiden ajaksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sade on myös katumestari Lasse Hilskan toivelistalla.

– Toivomme, että tulisi vähän tihkusadetta, ettei pöly leviäisi ihan niin paljon.

Katuja harjataan monenlaisella kalustolla. Osassa harja-autoja on kastelu, mutta katuja harjataan myös kuivana.

Kaikkiaan koneita on liikkeellä Hilskan mukaan 15–20. Tänä vuonna urakkalistalla on myös yötöitä.

– Yöaikaan harjaamme jakajia eli risteysten korokkeita, joissa on esimerkiksi liikennemerkit. Tämä tehdään yleensä parin vuoden välein, sanoo Hilska.

THL: Hiukset kannattaa pestä illalla

  • Suurin osa katupölystä on autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa.
  • Katupöly sisältää myös muun muassa autojen jarruista, renkaista ja muista osista irtoavaa materiaalia, kasvijäänteitä, bakteereita ja homeita sekä hienoksi jauhautunutta siitepölyä.
  • Haitallisinta katupöly on silloin, kun se on tarpeeksi hienojakoista kulkeutuakseen alempiin hengitysteihin. Vain pieni osa katupölystä on näin hienojakoista.
  • Katupölystä johtuvien oireiden lievittämiseen voi kokeilla nenäkannua, jolla voi huuhdella pölyjä pois nenän limakalvoilta. Hiukset kannattaa pestä iltaisin, jotta pöly ei siirry hiuksista tyynyliinaan. Silmäoireita voi hoitaa silmätipoilla. Riskiryhmiin kuuluvien on tärkeää huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta ja riittävästä lääkityksestä.
  • Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kumma
7 kuukautta sitten

Monella muulla paikkakunnalla kasteluauto kulkee edellä, ennen harja-autoa!
miksei täällä?