Kemiönsaaren Musiikkijuhlat levittäytyy Saloon asti – 25. kerran järjestettävillä festivaaleilla huippuesiintyjiä, luvassa myös ilmainen torikonsertti

0
Kemiönsaaren Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa Kemiön kirkossa 11. heinäkuuta esiintyy Jyväskylä Sinfonia.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat juhlii tänä vuonna 25. toimintavuottaan. Tapahtuma sai alkunsa 1990-luvun lopulla, kun pianisti Martti Rautio ja viulisti Katinka Korkeala ihastuivat alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön ja alkoivat suunnitella alueen ainutlaatuisiin kartanoihin ja kirkkoihin sopivaa ohjelmaa.

Vuonna 1999 aloittanut festivaali on kasvanut viikon mittaiseksi, 13–15 konsertin kesätapahtumaksi. Alueensa ainoalla klassisen musiikin kamarimusiikkifestivaalilla on kuultu kaikkiaan 33 kantaesitystä, joista suurin osa on ollut musiikkijuhlien omia tilausteoksia.

Kesälle 2023 festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Katinka Korkeala ja Sonja Korkeala, ovat suunnitelleet kattauksen musiikkia eri aikakausilta. Avajaiskonsertissa Kemiön kirkossa kuullaan Wagnerin ja Mozartin klassikoita Jyväskylä Sinfonian seurassa. Konsertin johtaa nousujohteista uraa tekevä kapellimestari Kaapo Ijas ja solistina laulaa sopraanotähti Helena Juntunen.

Myös muiden konserttien taiteilijat ovat alansa kärkinimiä, kuten pianisti Alfredo Perl, viulisti Anna-Liisa Bezrodny, alttoviulisti Roland Glassl ja sellisti Jan-Erik Gustafsson. Barokkimusiikin huippua tuovat musiikkijuhlille sopraano Kajsa Dahlbäck ja gambistit Jukka Rautasalo, Heidi Peltoniemi sekä Anna Rinta-Rahko.

Yksi festivaalin erikoisuuksista on, että se järjestetään kulttuurihistoriallisesti merkittävissä paikoissa laajalla alueella Kemiönsaaressa sekä naapuripitäjissä Sauvossa ja Salossa. Tänä kesänä konsertteja on Sandön ja Söderlångvikin kartanoissa, Kemiön, Västanfjärdin ja Karunan kirkoissa, Taalintehtaan torilla sekä Salon taidemuseo Veturitallissa.

Musiikkijuhlien ohjelmaan kuuluu tärkeänä osana myös hyvä ruoan ja musiikin liitto. Suosittu Labbnäsin lounaskonsertti alkaa päärakennuksessa saaristopöydän antimilla ja jatkuu konsertilla punaisessa Liderissä. Come again, sweet love -illalliskonsertti taas pidetään Söderlångvikissä, ja sen laulut vievät kuulijansa Elisabeth I:n aikaan.

Festivaalien keskiössä ovat myös suurten säveltäjien György Ligetin 100-juhlavuosi, Sergei Rahmaninovin 150-juhlavuosi sekä Édouard Lalon 200-juhlavuosi. Heidän teoksiaan kuullaan runsaasti pitkin festivaaliviikkoa.

Festivaalin liput ovat jo myynnissä Lippupisteen myyntikanavilla, ja lounas- ja illalliskonserttien varaustiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta. Tapahtuma tarjoaa myös ilmaisen torikonsertin 12. heinäkuuta Taalintehtaan torilla, jossa esiintyy Jyväskylä Sinfonia Wind Quintet.

Kemiönsaaren musiikkijuhlat 10.–16. heinäkuuta. Tarkempi ohjelma: kimitomusicfestival.fi/ohjelma.