Kirja-arvostelu: Hajuton ja mauton sekasotku

0
Terho Puustinen

Henkilökuva, markkinointia, taloushistoriaa vai sijoituskirjallisuutta? Kaikkea tätä. Terho Puustisen teos Sijoittaja. Mitä Hannes Kulvik oppi ahneudesta ja miten sinäkin voit vaurastua levottomilla osakemarkkinoilla on omituinen sekasotku menneiden vuosien ja -vuosikymmenten talousturbulensseja, Sifterin rahastomarkkinointia ja Hannes Kulvikin näkökulmasta kerrottuja sijoitusfilosofisia vinkkejä.

Puustisen kirja on harmiton, hajuton ja mauton. Se ei jätä pysyvää muistijälkeä eikä edes anna kovin paljon ajateltavaa, jos on aiemmin vähänkään perehtynyt muuhun sijoituskirjallisuuteen.

Silti kirjan jaksaa lukea loppuun hyvin lähinnä Puustisen vetävän kirjoitustyylin ansiosta. Kokeneena taloustoimittajana Puustinen osaa ytimekkään ilmaisun ja tuntee asiat, joista kirjoittaa.

Oma kiinnostavuutensa on myös taloushistorialla. Suomen 1980- ja 90-luvun taloussotkut ja maailmanlaajuinen finanssikriisi ovat monella muistissa. Puustisen kirja auttaa omalta osaltaan palauttamaan mieleen noita tapahtumia, vaikka laajempi taustoitus jääkin vajavaiseksi.

Kirjan nimi ja takakannen teksti pettää lukijan. ”Miten sinäkin voit vaurastua levottomilla osakemarkkinoilla?” Kirjan perusteella ilmeisesti sopiva vastaus olisi, että Hannes Kulvikin perustamaan Sifterin rahastoon sijoittamalla. Harvoin nimittäin jostakin asiasta tehdään 235 sivun mainos samanlaisella pieteetillä kuin Puustinen on tehnyt.

Kaiken läpi kulkeva näkemys kirjassa on, että sijoittaminen ei ole lottoamista, vaan laadukkaiden yhtiöiden liiketoiminnan omistamista. ”Sijoitamme yrityksiin, emme osakekursseihin”, kerrotaan Sifterin rahaston yhdeksi ideaksi. Ehkä tämä jää kirjan parhaaksi vastaukseksi siihen, miten myös yksittäisen osakepoimijan kannattaa talouden myrskyissä suunnistaa.

Kirjan takakannessa kysytään ”Miksi hermomme pettävät niin usein ja heittäydymme seuraamaan lauman liikkeitä, ostamaan kalliilla ja myymään halvalla?”. Tähän kysymykseen kirja ei anna kattavaa vastausta. Lähinnä tyydytään kertomaan Sifterin rahaston esimerkkiä käyttäen se jokaisen piensijoittajankin tuntema viisaus, että pitää pysyä sijoitussuunnitelmassa ja olla välittämättä ajoittain tulevista turbulensseista.

Mutta sehän se ongelma sijoittamisessa onkin: kurssien syöksyessä on vaikea pysyä tyynenä. ”Sulje televisio tai vaihda kanavaa, kuten nobelisti Richard Taler sanoo. Vähennä kohinaa. Poista Twitter matkapuhelimesta. Mene kävelylle. Meditoi tai mene joogatunnille”, kirjassa opastetaan. Hölynpölyä. Jooga voi auttaa moneen vaivaan, mutta sijoitussalkun kutistumiseen liittyvään ahdistukseen siitä ei ole lääkkeeksi.

Eivätkä konkaritkaan aina säästy hätiköidyiltä ratkaisuilta. Puustisen kirjassa myönnetään, että virheitä teki esimerkiksi finanssikriisin aikaan myös Hannes Kulvik, vaikka hänestä yleisesti melko virheetön kuva kirjassa maalataankin.

Terho Puustinen: Sijoittaja. Mitä Hannes Kulvik oppi ahneudesta ja miten sinäkin voit vaurastua levottomilla osakemarkkinoilla. Otava. 235 sivua.