Koulurauha antaa yhä odottaa itseään Somerolla: kaupunginjohtaja vaatii 2 miljoonan euron leikkausta

0
Oinasjärven kyläkoulu sijaisee Somerniemellä lähellä Uudenmaan rajaa.

Someron kaupunginhallitus käsittelee maanantaina oppimisympäristöselvitystä, josta sivistyslautakunta teki päätöksen maaliskuussa.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen esittää asian palauttamista takaisin sivistyslautakunnan valmisteluun. Hän vaatii lautakuntaa perumaan päätöksensä ja valmistelemaan kaupunginhallitukselle ja valtuustolle ehdotuksen, jolla perusopetuksen kustannuksia voidaan vähentää noin 2 miljoonaa euroa vuoden 2021 tasosta. Suikkanen näkee, että sillä voidaan kattaa oleellinen osa arvioitavissa olevasta rahoituksen vähenemisestä.

Suikkasen vaatima vähennys edellyttää hänen mukaansa rakenteellisia ratkaisuja opetustoimintaan ja kiinteistöjen käyttöön. Silloin hänen mukaansa säilyvät edellytykset kaupungin talouden tasapainon säilyttämiseen myös muita toimintoja sopeuttamalla.

Sivistyslautakunta halusi jo maaliskuussa antaa Oinasjärvelle ja Pitkäjärvelle hartaasti odotetun koulurauhan. Se päätyi esittämään 1.–6.-luokkien säilyttämistä kaupungin viimeisissä kyläkouluissa toistaiseksi.

Sivistyslautakunnan enemmistö hyväksyi Minna Alitalon (kesk.) esityksen, jonka mukaan Oinasjärven ja Pitkäjärven koulut säilytetään kolmiopettajaisina. Lautakunta totesi, että asiaa tarkastellaan uudestaan, jos oppilasmäärä näyttää pysyvästi laskevan alle 25 oppilaan. Pitkäjärven koulussa on parhaillaan 50 oppilasta ja Oinasjärvellä 36.

Alitalon esitys voitti sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholmin jo vuosia toistaman esityksen, jonka mukaan kyläkouluihin jätetään vain 1.–2. luokatsekäpäivähoito, ja siirretäänylemmätluokat Pitkäjärveltä Joensuun kouluun ja Oinasjärveltä Kirkonmäen kouluun.