
Salolaiset kivijalkaliikkeet kaipaavat keskustaan enemmän vetovoimaa, mutta ovat kuitenkin tulevaisuuden suhteen optimistisia. Tämä selvisi, kun SSS teki soittokierroksen salolaisliikkeisiin.
Osa liikkeistä myös myöntää suoraan, että asiakasmäärät saisivat olla suuremmat.
– Välillä on parempia, välillä tosi huonojakin päiviä. Ihmiset eivät liiku. Vetovoimaa kaivattaisiin lisää, Bobon yrittäjä Auli Paukkeri sanoo.
Yritys myy merkkivaatteita ja asusteita vauvoille, leikki-ikäisille sekä nuorille aikuisille.
– Varmasti sähkönhinta ja Ukrainan sota vaikuttavat. Ihmiset eivät osta uutta.
Pahin kilpailija Bobolle on Paukkerin mukaan tällä hetkellä kirpputorit.
– Sieltä ostetaan lapsille edullisempaa tavaraa.

Myös naisten vaatteita ja asusteita myyvässä Villa Cocossa on niin ikään ajateltu Ukrainan sodan ja sitä kautta yleisesti nousseiden hintojen vaikuttaneen ihmisten ostokäyttäytymiseen talven ja alkukevään aikana.
– Verkkokauppa pelastaa huonoja päiviä, mutta pääosin elän kivijalkaliikkeellä. Verkkokaupan suosio vaihtelee myös paljon, yrittäjä Outi Wahlberg kertoo.
Myös Wahlberg on sitä mieltä, että keskustaan kaivattaisiin vetovoimaa enemmän.
– Onhan se surullista, että myös kauppakeskuksesta lähtee liikkeitä. Se ruokkii yleisesti Salossa sitä ajatusta, etteihän tänne jää jäljelle enää mitään.
Samalla Wahlberg kertoo, että Turusta ja Helsingistä tulevat asiakkaat kokevat Salon tarjonnan hyvänä tämänkokoiseksi kaupungiksi.
– Se on aika jännä asia. Ja salolaiset taas tuntuvat ajattelevan, ettei täällä ole mitään, vaan on pakko lähteä Turkuun tai Helsinkiin.
Amadeus Optiikan yrittäjä Sami Helle ei koe keskustan kivijalkaliikkeiden elinvoiman hiipuneen. Silti hänkin toivoisi Salon keskustaan lisää vetovoimaa.
– Meitä kannattelee vahva kanta-asiakaskunta, mutta tiedän kyllä yrittäjiä, joiden liikkeiden ovi käy vähän harvemmin, Helle kertoo.
Helle näkee, että Salon silmälasibisneksessä vallitsee terve kilpailu.
– Liikkeitä on oikea määrä, joten siinä mielessä kilpailua on sopivasti ja kaikille riittää oma siivunsa.

Nuoria aikuisia lähtee Salosta paljon muille paikkakunnille opiskelemaan ja työelämään. Tällöin myös lapsiperheiden määrä pienenee.
Vaikuttaako myös tämä fakta lastenvaateliike Bobon asiakasmääriin?
– Varmasti vaikuttaa, Paukkeri sanoo.
Villa Cocon Wahlberg aloitti alun perin yrittäjänä Horninkadulla, kunnes muutti liikkeen Turuntielle syksyllä 2020.
– Torin varrella pääsin nauttimaan enemmän iltatorikansasta. Turuntielle se väkimäärä ei tunnu enää vaikuttavan varsinkaan iltapäivisin. Aamupäivällä voi olla enemmän vilskettä.
Onko muutto torin varrelta Turuntielle kaduttanut?
– Sanotaan näin, että en ole ainakaan joutunut pidentämään aukioloaikoja, Wahlberg muotoilee.
– Halusin kuitenkin Turuntielle, koska siellä sijaitsevat Muotikadun muutkin vaateliikkeet. Asiakkaat kiertävät niissä.
Kauppakeskuksen optikkoliikkeitä vastaan kivijalkaliikkeen on Helteen mukaan kilpailtava palvelun lisäksi valikoimalla, jota ei ketjujen liikkeistä löydy.
– Myös ammattitaito on tänä päivänä tärkeässä roolissa, hän sanoo.
Pääosa liikkeen asiakkaista on salolaisia.
– Toki myös pääkaupunkiseudulta on yllättävän paljon asiakkaita. Monilla on joku kytkös tänne suuntaan, esimerkiksi mökki, Helle kertoo.
Vaikka tämän hetken Salon keskustan vireys ei ole parasta mahdollista luokkaa, Bobon Paukkeri ei sano olevansa tulevaisuuden suhteen epätoivoinen.
– Uskon, että kivijalkaliikkeillä on Salossa mahdollisuus pärjätä jatkossa.
Villa Cocon Wahlbergin mukaan liiketoimintaan ei ole näköpiirissä dramaattista käännettä lähitulevaisuudessa.
– Yritän sinnikkäästi pitää kivijalkaliikkeestä kiinni. Aina myös kun on mahdollista, käyn messuilla ja myyntitapahtumissa. Ne lisäävät näkyvyyttä.
Elinvoiman hiipuminen johtuu nuoren ja työikäisen väestön vähenemisestä Salon katukuvassa. Senioreja Salossa on paljon ja heille palveluja tarjoavilla yrityksillä menee pääosin vielä hyvin. Mutta kysynnän säilyminen edellyttää jatkuvuutta. Ellei tänään ole työikäisiä, ei ole kymmenen vuoden kuluttua enää paljoa seniorejakaan. Salon tulisi nyt totisesti miettiä ja suunnitella, miten kaupunkiin saadaan muuttamaan paljon lisää lapsiperheitä ja sellaisiksi aikovia.
Salossa kävi juurikin niin mitä ekonomit ennustivat nokian nousun aikana.
Huippuun noustiin,mutta nyt mennään alamäkeä,eikä loppua näy.
Olisi aikoinaan vaan pitänyt uskoa ja tehdä vähän pidemmälle suunnitelmia,eikä jättää niin paljon nokian varaan.
Pitänee hyvin pitkälle paikkansa,tyhjät liikehuoneistot eivät luo tunnelmaa keskustassa,salossa ei ole mitään vetovoimaa,rakennetaan lisää liittymiä moottoritielle että päästään pois täältä nopeammin.
Ihmiset haaveilevat kivijalka kaupoista, mutta eivät asioi niissä vaan tilataan verkkokaupasta. Tähän tilanteeseen ei apua tuo uusien kerrostalojen alakerroksiin suunnitelluista liiketiloistakaan. Toimiakseen kauppa tarvitsee asiakkaita ja mielellään joka päivä. Yksi ehdotus olisi: naamioidaan liiketilat muistuttamaan näyteikkunoin niitä liikkeitä, joita Salossa on ollut!
Nyt jo tyhjiä myymälätiloja kadun varret täynnään, niin miksi enää puuhataan uusien ehkä rakennettaviin kerrostaloihin liikehuoneistot katutasoon? Tai jos vanhat, tyhjät liikehuoneistot, naamioidaan aikoinaan Turuntien tai Helsingintien varsilla olleiden liikkeiden näyteikkunoin ja nimikkein, ovet suljettuina. Kadun varret ”elävöityy” kivijalkaliikkeiden näköisiksi ilman, että kauppiaan tarvitsisi odotella asiakkaan käyntiä turhaan.
Onpa kumma. Osa kaupoista sulkee ovensa viideltä. Varmaan osaksi siitäkin syystä, etteivät pääse bussilla kotiin tai kaupoille. Viikonloppuna ei pääse kaupungin laidoilta autoton mihinkään kauppaan tai huvituksiin. Järki käteen päättäjät, olkaa itse ilman autoa vuosi ja miettikää sitten miten asiat hoidetaan. Salo syrjii ja eristää autottomia.
2000-luvun alussa pääsi Perttelin Isohiidestä perjantaina alkuillasta bussilla kaupunkiin.
Ennen oli ennen, kuka pakottaa asumaan maalla, muutto kaupunkiin helpottaa huomattavasti tai taksi…korttikin olisi hyvä ajaa, kimppakyydit….älkää marisko, itse asuipaikan valitsette.
Salon yrittäjäthän vastustavat uudistuksia.
Minä ainakin löydän Salosta kaiken tarvitsemani. Turussa ei ole muuta kuin pikainen pois pääsy mielessä, ahdistava paikka. Itse en ainakaan halua ajella turhaan kun lähempääkin löytyy.