Perussuomalaiset Salon suosituin puolue

3
Puheenjohtaja Riikka Purra median ympäröimänä vaalimenestyksen jälkeen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Salossa suurimmaksi puolueeksi nousi jälleen perussuomalaiset viime eduskuntavaalien tapaan. Puolue sai 24,5 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Viime eduskuntavaaleissa ääniosuus oli 23 prosenttia.
Perussuomalaisten läpi menneen Mikko Lundénin äänimäärä oli noin 5300, kun se edellisissä vaaleissa oli noin 4500.
SDP oli taas Salon toiseksi suosituin puolue. Taistelu perussuomalaisten kanssa oli tiukka, sillä puolueen ääniosuus oli 24,1 prosenttia. Neljä vuotta sitten SDP sai 22,8 prosenttia salolaisten äänistä.
SDP:n Saku Nikkanen valittiin eduskuntaan. Hän kasvatti äänimääräänsä merkittävästi, sillä nyt hän sai noin 5800 ääntä, kun viime vaaleissa hän keräsi runsaat 2500 ääntä.
Kolmanneksi Salossa jäi kokoomus 19,7 prosentin äänimäärällä. Viime eduskuntavaaleissa kokoomus sai 17 prosenttia salolaisten äänistä. Kokoomuksesta olivat Salossa ehdolla Pertti Hemmilä ja Anu Aaltonen. Hemmilä sai noin 3600 ääntä ja Aaltonen joutui tyytymään runsaaseen 1600 ääneen.
Salossa keskusta joutui pettymään. Puolueen ääniosuus laski viime vaalien 13,7 prosentista 11,6 prosenttiin. Johanna Riski sai reilut 2100 ääntä.
Vasemmistoliitto ja vihreät menettivät kannatustaan Salossa. Vasemmistoliiton ääniosuus oli seitsemän prosenttia (9,0 v. 2019) ja vihreiden 3,8 prosenttia (5,9). Vasemmistoliiton Timo Lähteenmäen äänisaalis oli vajaat 700 ääntä ja vihreiden Pasi Lehden puolitoistasataa ääntä.
Liike Nyt (3,7%), kristillisdemokraatit (2,7%) ja RKP (1,0%) pitivät kannatuksensa prosenttiyksikön sisällä viime vaalien tasosta.
Salon äänestysprosentti oli 69,4.

Varsinais-Suomessa kokoomus voitti yhden paikan ja sai siis viisi paikkaa. Perussuomalaiset piti paikkamääränsä neljässä, SDP kolmessa ja vasemmistoliitto kahdessa. Keskusta menetti toisen paikkansa. Vihreät ja RKP pitivät yhden paikkansa.
Kokoomuksen kannatus oli Varsinais-Suomessa suurinta, 23 prosenttia äänistä. Puheenjohtaja Petteri Orpo oli odotetusti puolueensa kovin äänimagneetti. Anne-Mari Virolainen putosi, ja uusina eduskuntaan valittiin Pauli Aalto-Setälä ja Milla Lahdenperä. Paikkansa uusivat Saara-Sofia Sirén ja Ville Valkonen, joka nousi eduskuntaan kesken kauden edesmenneen Ilkka Kanervan tilalle.
Kakkoseksi tulleiden perussuomalaisten ääniosuus oli 20 prosenttia ja se kasvoi vajaalla prosenttiyksiköllä viime eduskuntavaaleista. Mikko Lundénin lisäksi kansaa edustamaan pääsivät Ville Tavio, Vilhelm Junnila ja Ritva Elomaa.
SDP hävisi niukasti perussuomalaisille 19,9 prosentin ääniosuudellaan. Siinä oli kuitenkin yli kaksi prosenttiyksikköä kasvua viime eduskuntavaaleihin. Saku Nikkasen lisäksi SDP:stä läpi menivät Aki Lindén ja Eeva-Johanna Eloranta. Varalle jäi Niina Alho, jolle Katja Taimela testamenttasi äänensä.
Vasemmistoliiton ryhmässä tapahtui muutos, kun Johannes Yrttiaho joutui luovuttamaan paikkansa Timo Furuholmille. Puolueen puheenjohtaja Li Anderrson oli odotetusti Varsinais-Suomen äänikuningatar.
Keskustasta läpi pääsi vain puheenjohtaja Annika Saarikko. Somerolainen Jani Kurvinen näytti ääntenlaskun edistyessä tulevan valituksi, mutta jäi lopulta ilman varasijaakin.
Vihreiden Sofia Virta ja RKP:n Sandra Bergqvist uusivat paikkansa.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti-vaari
5 kuukautta sitten

Vaalien tulos ei ole mikään ihme Salon Kokoomuksen kannalta. Kokoomuksen ehdokasasettelu Salossa alitti kaikki rimat! Kyllä meillä salolaisilla kokoomuslaisilla olisi ollut asettaa kyvykäs ehdokas. Turku voitti taas kerran!

Tavis torilta
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti-vaari

PS:n Purra puhui jo viime vuonna hallituksen ajamista asioista selkeästi ja asiallisesti
Salonkin torilla. Tavalla, jota jokaisen oli helppo kuunnella ja ymmärtää, ja kaiken lisäksi tavallisten ihmisten ajatuksissa kaikki oli samalla aaltopituudella.

Tarmo
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti-vaari

Kokoomus Salossa väheksyi aikanaan Mikko Lundenia hänen ollessa kokoomuksen jäsen. No tässä on sitten lopputulos.