Provinssin revyy tekee paluun uudessa ympäristössä – kattauksessa parikymmentä sketsiä ja musiikintäyteinen tähtipotpuri

0
Provinssin revyykokoonpano on tänä vuonna huomattavasti pienempi kuin tavallisesti. Kuvassa koko työrymä eli "yhden miehen orkesteria" pyörittävä Samuli Jokinen (ylh.vas.) sekä Anniina Jokinen, Hannamaija Nikander, Joonas Suominen (alh.vas.) ja Esa Nummela. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Teatteri Provinssin revyy tekee syksyllä paluun kolmen vuoden koronatauolta, kun Hei, me revytään! -tuotantoa esitetään loka-joulukuussa tapahtumaravintola Musinessa.

– Revyitä on todella kaivattu, Teatteri Provinssin johtaja Seppo Suominen tiivistää katsojapalautteen.

– Ja kyllä me esiintyjätkin olemme niitä kaivanneet. Mahtavaa, että saa laittaa taas hassut viikset naamaan! työryhmässä mukana oleva Esa Nummela huudahtaa.

Musinen lavalla nähdään Nummelan lisäksi Joonas Suominen, Anniina Jokinen ja Hannamaija Nikander. Yhden miehen orkesteria pyörittää muusikko Samuli Jokinen, joka tosin pääsee esiintymään myös revyyn sketseissä.

– Porukka on tällä kertaa normaalia pienempi, mutta se oli nimenomaan tahtotilamme. Me tunnemme kaikki toisemme, joten voimme ryhtyä toimeen ilman kummempia kipuiluja, Provinssin vakiokalustoon kuuluva Joonas Suominen kertoo.

– Lisäksi olemme kaikki revyykonkareita, hän jatkaa.

Provinssin revyy löysi uuden kodin tapahtumaravintola Musinesta. Kuvassa tämänsyksyisen revyyn työryhmä: Joonas Suominen (vas.), Samuli Jokinen, Anniina Jokinen, Hannamaija Nikander ja Esa Nummela. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Revyytuotannon suunnittelu alkoi hyvissä ajoin jo viime syksynä.

– Soitin veljelleni Hannekselle ja kysyin, auttaisiko hän minua käsikirjoittamisessa. Minulla on paljon ideoita, mutta en osaa niitä paperille sanoittaa, Joonas Suominen selventää.

Lopulta käsikirjoittajakoplan täydensi Heikki Mäkäräinen, joka on tuttu esimerkiksi Provinssin Valon pisaroita -produktiosta.

– Meillä oli alkuun noin 40–50 sketsiaihetta, joista lopulta 20 kirjoitetaan puhtaaksi, Suominen mainitsee.

– Kattauksessa on niin pitkiä kuin lyhyitäkin sketsejä. Lyhyiden aikana osa porukasta vaihtaa sermin takana vaatteita, hän lisää.

Revyyn aikana raikaa myös riemuntäyteinen tähtipotpuri.

– 17 imitoimaamme artistia esittää kukin yhdestä biisistä noin puolen minuutin pätkän, Suominen paljastaa ja kertoo artistin vaihtuvan aina ”salamavaihdolla”.

Sketseissä ei tällä kertaa päivitellä joulukuulumisia saati setvitä poliittisia teemoja.

– Politiikka on tämäntyyppisissä tuotannoissa aika ylikulutettu aihe, Suominen selittää päätöksen taustoja.

Revyylle ei ole nimetty yhtä pääohjaajaa.

– Kai minä hiukan sellainen organisaattori olen, mutta me katsomme kaikki toistemme perään, Suominen sanoo.

Tapahtumaravintola Musine avattiin Turuntien ja Horninkadun kulmaukseen vappuna 2022. Teatteri Provinssi ja Musine kävivät neuvotteluja mahdollisesta yhteistyöstä jo ennen tapahtumaravintolan avajaisia. Kuva huhtikuulta 2022. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Provinssin perinteisten revyiden jatko oli vaakalaudalla muistakin kuin koronasyistä. Kun Original Sokos Hotel Rikalan tiloissa sijainnut Rikala-näyttämö asetettiin toimintakieltoon, ei revyytuotannolle ollut enää paikkaa.

– Sitten syntyi Musine, Seppo Suominen muistelee viime kevättä.

Provinssin ja Musinen yhteistyön siemen kylvettiin melko lailla vuosi sitten, kun toimijat palaveerasivat ensimmäistä kertaa huhtikuun puolivälissä.

– Me tarvitsimme revyylle tilan ja Musine tarvitsi ohjelmistoa, Suominen kiteyttää.

Sanna Jousen ja Gildas Houessoun pyörittämä tapahtumaravintola on ottanut Provinssi-yhteistyön ilolla vastaan.

– Revyy sopii hyvin ideologiaamme, Jousi alleviivaa.

Seppo Suominen toteaa, ettei Provinssin päänäyttämö olisi tilana sopiva revyylle.

– Revyy ei ole teatteria, vaan estradiviihdettä, hän muistuttaa ja sanoo samassa yhteydessä, ettei revyyn ujuttaminen päänäyttämölle olisi aikataulullisestikaan mahdollista.

Provinssin tuottaja Laura Kuisma taas pohtii, että tapahtumaravintola vetänee hiukan erilaista katsojakuntaa kuin perinteinen teatteri.

– Musinen-vierailut täydentävät hyvin tarjontaamme. Ja täällä on jatkotkin samassa talossa, Kuisma naurahtaa viitaten paitsi Musineen myös Bar Bizarreen.

Teatteri Provinssin johtaja Seppo Suominen (vas.), ohjaaja-näyttelijä Joonas Suominen ja tuottaja Laura Kuisma teatterin päänäyttämön katsomossa. Kolmikko korostaa, ettei päänäyttämö ole revyylle oikeanlainen estradi. Arkistokuvassa Suomiset ja Kuisma demonstroivat korona-ajan turvavälejä. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Hei, me revytään! -esityksen ensi-ilta on 21. lokakuuta.

– Treenit alkavat elokuun lopussa, käsikirjoitus lähtee jakoon jo kesämmällä, Joonas Suominen uskoo.

Hän sanoo, ettei revyyn kaltaista tuotantoa kannata harjoitella liikaa.

– Jos ylitreenataan, tekemiseen leipääntyy, Suominen näkee.

Työryhmä aikoo siis tehdä Suomisen sanoin ”paljon työtä pienessä ajassa”.

– Se on varmaa, että lavan takana tulee hitonmoinen kiire, hän ennakoi.

 

Hei, me revytään! tapahtumaravintola Musinessa 21. lokakuuta – 9. joulukuuta.