Korona-ajan jälkiä korjataan koulumaailmassa pitkään, sanoo Salon lukion uusi rehtori Maria Liippo

0
Maria Liippo on iloinen ja ylpeä siitä, että hän saa työskennellä nimenomaan Salon lukiossa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon lukion rehtoriksi valittu Maria Liippo on jo kotiutunut rehtorin työhuoneeseen, vaikka hän aloittaa uudessa virassaan vasta elokuun alussa.

Liippo on työskennellyt Salon lukiossa jo vuodesta 2014 lähtien, ja viimeisen lukuvuoden ajan hän on ollut koulun vt. rehtorina. Talo on siis hänelle tuttu aina työhuoneensa lattialla kävelevää hämähäkkiä myöten.

– Palaverissakin huomasin juuri hämähäkin ja katselin, että toivottavasti kukaan ei astu sen päälle, Liippo naurahtaa ja myöntää olevansa luontoihminen.

– Pidän luonnosta ja asun vanhassa omakotitalossa, metsän keskellä. Siellä tottuu hämähäkkeihin.

Ennen rehtorin tehtäviä Liippo työskenteli seitsemän vuotta Salon lukion apulaisrehtorina. Rehtorinakin hän haluaa säilyttää kontaktin opiskelijoihin.

– Vaikka olen monen oven takana, pyrin pitämään oveni auki opiskelijoille. On tärkeää, että he uskaltavat tulla juttelemaan luokseni. Toinen tärkeä asia on, että työntekijät viihtyvät työssään. Se heijastuu myös opiskelijoihin.

Maria Liippo on syntyisin Turusta. Hän kävi yläasteen ja lukion Paimiossa ja on abiturientti vuosimallia 1992. Tulevana maanantaina hän viettää 50-vuotissynttäreitään.

Lukion jälkeen Liippo meni opiskelemaan Turun yliopistoon, pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Hän valmistui äidinkielen opettajaksi ja oli töissä ensin Kaarinan iltalukiossa ja sitten Turun iltalukiossa, missä työskenteli 13 vuotta.

– Kahtena kesänä olin myös Ylellä toimittajaharjoittelijana. Olisin tykännyt siitäkin työstä, hän mainitsee.

Turun iltalukiosta hän siirtyi Salon lukioon äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. Siinä virassa hän ehti olla vain vuoden verran, kun päätyi apulaisrehtorin tehtäviin.

– En ajatellut, että tässä käy näin. Ajattelin, että minusta tulee vanha ja viisas, paljon lukenut äidinkielen opettaja. En ole pyrkinyt rehtorin tehtäviin, mutta olen tarttunut tilaisuuksiin, kun niitä on tullut kohdalle, hän miettii.

Rehtorina Liipon työhön ei kuulu enää ollenkaan opetusta. Hän pitää kuitenkin opiskelijoiden kanssa työskentelystä ja myöntää, että välillä opetustyötä on ikävä.

– Viime syksynä olin äidinkielen opettajan sijaisena sairaustapauksen vuoksi. Tunnen opiskelijat nimeltä hallinnollisten töiden takia, mutta välillä on kiva, kun saa yhdistettyä nimiä kasvoihin, hän toteaa.

Maria Liippo on työskennellyt Salon lukiossa jo vuodesta 2014 lähtien. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Maria Liippo on iloinen siitä, että hän saa työskennellä nimenomaan Salon lukiossa.

– Tämä on mahtava rakennus, ja edeltäjäni on tehnyt täällä hienoa kehittämistyötä. Salon lukiota arvostetaan. Yrityksetkin tekevät kanssamme mielellään yhteistyötä, Liippo kiittää.

Koulun erikoisuuksia ovat tiedelinja, musiikkilinja, business-linja sekä urheilun lajivalmennus. Ne ovat valttikortteja, joiden kehittämistä Liippo pitää tärkeänä jatkossakin.

– Lisäksi täällä on aikuislinja, mikä on minusta kiinnostavaa, koska taustani on aikuislukioissa, hän lisää.

Tärkeää on myös kansainvälinen yhteistyö. Tällä hetkellä sitä tehdään Erasmus+ -ohjelman kautta, joka mahdollistaa kansainvälisiä kokemuksia sekä opiskelijoille että opettajille.

– Lukio on nuoren elämässä välivaihe, mutta se on arvokas välivaihe. Tavoitteemme Salon lukiossa on, että mahdollisimman moni nuori löytäisi lukion aikana jonkin oman juttunsa: opiskelualan, harrastuksen tai muun mielenkiinnon kohteen, Liippo kuvailee.

Tavoitteena on myös, että koulu eläisi ajan hermolla.

– Mietimme, kuinka opettajat voivat käsitellä opiskelijoiden kanssa esimerkiksi tekoälyä, monisukupuolisuutta ja Ukrainan sotaa. Opettajat pyrkivät seuraamaan aikaansa ja ottamaan esille tässä ajassa olevia asioita, jotta opiskelu olisi mielekkäämpää.

Salon lukion etuna Liippo pitää myös tietynlaista ”pikkukaupungin henkeä”.

– Täällä valtaosa opiskelijoista arvostaa opiskelua ja omaa oppilaitostaan. Opiskelijat myös käyttäytyvät hyvin, ja opiskelijoiden kotiväki on kiinnostunut koulun toiminnasta. Toki täälläkin on opiskelijoita, joilla on ongelmia elämässään, mutta niin on joka paikassa.

Liippo toteaa, että korona-aika lisäsi opiskelijoiden ongelmia ja sen jälkiä paikataan koulumaailmassa vielä pitkään.

– Ykkösellä olevat opiskelijat kävivät yläkoulua korona-aikana, ja sen vaikutukset näkyvät. Se näkyy tiedoissa ja taidoissa sekä myös sosiaalisissa asioissa. Joidenkin opiskelijoiden on vaikeampi saada kavereita ja saada esimerkiksi koulutehtävät tehtyä, Liippo kuvailee.

– Jos huomaamme oppilailla vaikeuksia, yritämme selvittää, mistä ne johtuvat ja pyrimme auttamaan heitä.

Salon lukiossa on yli 620 opiskelijaa ja noin 50 työntekijää. Liippo mainitsee, että työntekijöistä melkein puolet asuu muualla kuin Salossa.

– Se, että he viitsivät vuodesta toiseen kulkea tänne päivittäin, kertoo siitä, että täällä on hyvä työyhteisö ja täällä viihdytään.

Samalla tavoin Liippo itsekin ajaa töihin Paimiosta. Kotimatka on hänelle yleensä rentoutumisen aikaa, jota hän jatkaa lähtemällä koiran kanssa lenkille. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies ja kaksi lasta.

Työn vastapainoa Liipolle tarjoavat myös purjehtiminen, pihatyöt ja lukeminen.

– Suosittelen kaikille lukemista ennen nukkumaan menoa. Ja mielellään vielä paperisen kirjan lukemista, hän hymyilee.