Renkaanvaihtosesonki käy kuumana – puhelimet soivat ja varauskirjat täyttyvät seudun rengasliikkeissä

1
Renkaanvaihtosesonki on käynnistynyt Salon seudulla pääsiäisen jälkeen täydellä teholla. Kuvassa Vesa Lindgren, joka työskentelee Rengas Turku Oy:n Salon toimipisteessä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lämmenneet kelit, sulat tiet ja horisontissa siintävä kesä. Kun nämä tekijät kohtaavat, alkaa väistämättä jokakeväinen renkaanvaihtokausi.

– Ruuhkaa riittää, Rengas Turku Oy:n Salon toimipisteessä työskentelevä Teemu Rekola kiteyttää.

Sesonki alkoi ryminällä heti pääsiäisen jälkeen.

– Pyhät olivat lämpimiä, ja se näkyy heti meidän asiakasmäärässämme, Rekola selittää.

Rengasliikkeiden kevätsesonki käynnistyy Rekolan mukaan sään armoilla.

– Nyt ollaan jopa hiukan aikaisessa, sillä joskus ruuhkahuippu on ajoittunut vasta vapun tienoille, hän pohtii.

Korona-aikana selvästi yleistynyt renkaanvaihdon ajanvaraus on jäänyt monille tavaksi.

– Aikoja varataan niin puhelimitse kuin sähköpostillakin. Toki joku tulee edelleen suoraan ovellekin, ja silloin voi joutua vartin tai puoli tuntia odottamaan, Rekola kertoo.

Rengas Turun Salon toimipisteessä riittää nyt rehkittävää. Kuvassa kesärenkaiden kimpussa ahertaa Ilari Rannikko. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka, mikäli kelit niin edellyttävät. Nastarenkaita saa käyttää saman ajanjakson aikana, eli periaatteessa nastojen käyttäminen on huhtikuussa jo kiellettyä.

Nastarenkaiden käyttäminen on kuitenkin sallittua marras-maaliskuun ulkopuolella, jos sää niin vaatii. Kitkarenkaille, eli nastattomille talvirenkaille, ei erillisiä käyttörajoituksia ole, tosin niiden käyttäminen kesällä ei ole suositeltavaa turvallisuussyistä.

Nastarenkaiden käyttöä säädellään, koska ne kuluttavat tienpintoja muita renkaita enemmän. Lisäksi nastat irrottavat tienpinnasta pienhiukkasia, jotka aiheuttavat ihmisille terveyshaittoja.

Rengas Turun Teemu Rekola toteaa muutaman asiakkaan olleen renkaanvaihdossa jo hiukan hädissään.

– Pelätään sakkoja, kun kelit ovat olleet niin nätit, Rekola selventää.

– Selitys Lapin-reissusta ja siellä odottavista huonoista ajokeleistä tuskin menee poliiseille joka kerta läpi, hän naurahtaa.

KA-Renkaan Henri Uotila kertoo asiakkaiden kiittelevän erityisesti ollikkalalaisliikkeen nettiajanvarauspalvelua. Arkistokuva keväältä 2022. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Renkaanvaihtosesonki on käynnistynyt myös Ollikkalassa sijaitsevassa KA-Rengas Oy:ssä.

– Jo ennen pääsiäistä oli pientä piikkiä, mutta tällä viikolla puhelin on soinut jatkuvasti ja varauskirjat ovat täyttyneet, KA-Renkaan Henri Uotila sanoo.

Ajan ennakkoon varaaminen on jäänyt suosioon myös ollikkalalaisliikkeessä.

– Varsinkin nettiajanvarauspalveluamme kiitellään, Uotila mainitsee.

Perinteisiä, suoraan ovelle saapuvia asiakkaita on toki myös KA-Renkaassa.

– Riippuu hieman päivästä, joutuuko odottamaan viisi, viisitoista vai kolmekymmentä minuuttia. Pahimpina päivinä odotusaika voi revähtää tuntiinkin, Uotila uumoilee.

– Kevätsesonki on meille ja asiakkaillemme armollisempi. Loppuvuoden huonot kelit tulevat niin yllättäen, että talvirenkaiden laitossa tulee kiire, hän jatkaa.

Ari Ketola painottaa renkaanvaihtosesongin käynnistyvän kelien mukaan. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Pertteliläisen Rengas Ketola Oy:n vaihtorumba alkoi sekin heti tiistaina.

– Meillä ei ole ajanvarauspalvelua kuin rengashotelliasiakkaille. Jonotusaika muille on noin yhdestä kahteen tuntia, Ari Ketola arvioi keskiviikkona aamupäivällä.

Hän muistelee, että vaihtosesonki on alkanut joinain vuosina aikaisemminkin.

– Säästähän se tietysti täysin riippuu. Tänä vuonna tuli talvikelejä vielä suhteellisen myöhään, hän miettii.

Heli Mäki pitää pääsiäistä tyypillisenä renkaanvaihtosesongin taitekohtana. Arkistokuva vuodelta 2021. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Someron Renkaan sesonki näytti käynnistymisen merkkejä jo ennen pääsiäistä.

– Olimme lankalauantaina auki, ja jo silloin kävi hyvin väkeä, Someron Renkaan Heli Mäki mainitsee.

Hän pitää pääsiäistä eräänlaisena renkaanvaihtokauden taitekohtana.

– Koska lunta tuli vielä suhteellisen myöhään, ovat ihmiset olleet tänä keväänä varovaisia. Pääsiäisreissuun on lähdetty varmuuden vuoksi talvirenkailla, Mäki kuvailee.

Monilla Someron Renkaan asiakkailla on ollut allaan nastarenkaat.

– Varmasti poliisissakin ymmärretään, että rengasliikkeillä menee oma aikansa ruuhkien purkuun, Mäki sanoo viitaten tieliikennelakiin ja mahdollisiin rengasratsioihin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Citroen asiakas
7 kuukautta sitten

Salon autokäsipesula Cafe 68:n yhteydessä tekee loistavaa renkaanvaihtotyötä, pultit kiristetään lopuksi vielä momenttiavaimella.