Salolaisten mielenterveyskuntoutujien työosuusrahasta leikattiin liki puolet – ”Ajattelin, etten varmasti mene enää töihin”

4
Salolaisten mielenterveyskuntoutujien työtoimintaa järjestetään Örninkadulla sijaitsevassa T-hallissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolaista Krista Galia harmittaa. Psykososiaalisessa kuntoutuksessa käyvä Gali sai tietää maaliskuun lopussa, että hänen työpalkkiostaan leikataan pois melkein puolet.

– Sosiaalityöntekijä tuli kertomaan, että työosuusrahaa lasketaan. Fiilikset olivat raivostuneet, Gali muistelee päivän tapahtumia.

Gali työskentelee T-hallissa, joka tarjoaa kokoonpano- ja ulkotöitä mielenterveyskuntoutujille. Työosuusraha on työtoiminnasta maksettava rahallinen avustus, jonka suuruus voi olla korkeimmillaan 12 euroa työpäivältä.

T-hallin työpäivät kestävät neljästä viiteen tuntia. Puolipäiväisestä, eli alle kuusituntisesta, työpäivästä maksettiin 11 euron päivittäinen avustus ennen maanantaita 3. huhtikuuta.

Tuoreella päätöksellä työosuusrahaa leikattiin kuuteen euroon per päivä.

– Saimme sosiaalityöntekijältä lappuja, jotka liittyivät päätökseen. Myös sanallisesti kerrottiin jotain, mutta tunnekuohussa eivät asiat tahtoneet jäädä mieleen, Gali kertaa.

Kuntoutujalle maksetaan kuusituntisesta työpäivästä kymmenen euron työosuusraha.

– Mutta T-hallissa ei voi niin pitkää työpäivää tehdä, Gali otaksuu.

Sosiaalityöntekijä kertoi T-hallilaisille keskiviikkona 29. maaliskuuta, että heidän työosuusrahaansa leikataan liki puolella. Varoitusaika oli alle viikon mittainen, sillä uudistus astui voimaan seuraavana maanantaina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Arvostuksen puute. Se näkyy Krista Galin mukaan päätöksestä laskea mielenterveyskuntoutujien työosuusrahaa.

– Me kuitenkin teemme parhaamme ja yritämme pysyä mukana yhteiskunnan rattaissa, hän sanoittaa.

Raivo ja hämmennys näkyivät Galin mukaan muissakin T-hallin työntekijöissä, kun leikkausilmoitus annettiin.

– Myös työnohjaajat olivat pahoillaan puolestamme, hän mainitsee.

Gali korostaa, että hän on pitänyt T-hallissa työskentelemisestä.

– Ilmapiiri, työkaverit ja ohjaajat ovat mukavia. Töitä saa tehdä monipuolisesti, Gali aloittaa.

– Kun kuulin työosuusrahan pienentämisestä, harmitti tosi paljon. Ajattelin, etten varmasti mene enää töihin. Sitten heräsin siihen, että tuskin minun kotiin jäämiseni hetkauttaisi päättäjiä suuntaan tai toiseenkaan, hän jatkaa.

Gali muistuttaa, että tuore päätös poistaa kokonaan mielenterveyskuntoutujien heinäkuun lomarahan.

– Se on iso harmitus. Meidän täytyy pitää ääntä, ja jos tarpeeksi moni valittaa, ehkä avustuksiin tulee vielä muutoksia, hän pohtii.

Krista Gali kokee työosuusrahan laskemisen kertovan arvostuksen puutteesta mielenterveyskuntoutujia kohtaan. Kuvituskuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Krista Gali näkee pettymyksen takaa kuitenkin myös hopeareunuksen.

– Onhan pienikin työosuusraha kotiinpäin, vaikka myönnän motivaationi hieman laskeneenkin, hän kertoo.

Gali paljastaa, että hänen asennoitumiseensa on muitakin syitä.

– Suunnitelmissani on uusia kuvioita, sillä muutan pois Salosta, hän selventää.

Salolaisten mielenterveyskuntoutujien työosuusrahaa leikataan, koska Varsinais-Suomen hyvinvointialue yhdenmukaistaa palvelujaan ja taksojaan. Kuvituskuva: SSS-arkisto

T-hallin toiminnasta vastasi ennen vuodenvaihdetta Salon kaupunki. Nykyään vastuussa on Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha).

Varsinais-Suomen aluehallitus päätti joulukuussa, että se ottaa käyttöön vammaisille tarkoitetun työosuusrahan. Puolipäiväiseksi työosuusrahaksi päätettiin tuolloin neljä ja kokopäiväiseksi seitsemän euroa.

14. maaliskuuta aluehallitus nuiji uuden päätöksen: vammaisten puolipäiväinen työosuusraha nostetaan kuuteen ja kokopäiväinen kymmeneen euroon. Muutosten siirtymäaika kestää vuoden 2023 loppuun saakka.

Työosuusrahaa voidaan maksaa sosiaalihuoltolain ja kehitysvammalain perusteella. Koska sekä vammaisten että mielenterveyskuntoutujien työtoiminta on lainsäädännöllisesti samaa palvelua, haluaa hyvinvointialue yhdenmukaistaa taksojaan.

– Kunnilla on ollut hyvin erilaisia tapoja organisoida palvelujaan. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että joissain kunnissa avustukset nousevat ja joissain laskevat, Varhan työikäisten palvelujen johtaja Marika Lehtinen kiteyttää.

”Työosuusrahastakin on tekeillä uusi selvitys, ja se on toimitettava aluehallitukselle elokuun loppuun mennessä. Asiat voivat siis muuttua.”

Salon kaupungin alaisuudessa T-hallin toiminta, kuten myös paikalliset mielenterveys- ja päihdepalvelut, kuuluivat terveyspalveluihin. Varhassa mielenterveys-, päihde- ja vammaisasiakkaiden työtoiminta on osa sosiaalihuolto- ja vammaispalveluja.

Syy siihen, miksei työtoiminnasta makseta lomarahoja, on Marika Lehtisen mukaan yksiselitteinen.

– Työtoiminnasta ei makseta palkkaa, koska kyseessä on sosiaalipalvelu. Lainsäädäntö ei siten tunne myöskään lomarahoja, hän toteaa.

Lehtinen tietää, että siirtyminen hyvinvointialueaikaan on ollut iso muutos asiakkaille.

– Työosuusrahastakin on tekeillä uusi selvitys, ja se on toimitettava aluehallitukselle elokuun loppuun mennessä. Asiat voivat siis muuttua, Lehtinen sanoo.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
7 kuukautta sitten

Pääsiäinen pilalla! Kun tämän uutisen luki tuli ikävä olo, sen johdosta että ihmisiä voidaan pilkata. Jos tosiaan tällä linjalla toimitaan niin ”harhan” johdon palkkiot voidaan puolittaa. Hallinnollinen johto on suojatöissä olevia, johtavat virkahenkilötkin lähes samassa asemassa joten puolet palkkioista pois. Uudistusten piti parantaa asioita, nyt on kuitenkin lähdetty, jopa kansalaisten pilkkaamislinjalle. Kommenttini on täyttä totta ja pitäisi kirvoittaa kannanottoja.

Oikeiston malli on koittanut
7 kuukautta sitten

Ja leikkaukset tulevat varmasti jatkumaan kaikesta, no paitsi siitä mikä nyt olisi omasta tai sen hyvin voivan kaverin lompakosta pois.

John
7 kuukautta sitten

Toivottavasti muuttuu. Paljon nytten muutettavaa.

Kustannuslakija
7 kuukautta sitten

Hyvinvointialueen johtajille leivottiin kunnon kuukausipalkat vähintään 17 000 €+ sivukulut ja aluehallitusten puheenjohtajille yli 6000 € kuukausipalkkiot. Jostain nuokin rahat pitää nyhtäistä. Aloitetaan palkkiohaitarin alapäästä.