Salon osallistuvan budjetoinnin kuntalaisäänestys ei tunne kuntarajoja – ”Emme ole löytäneet sellaista pienikustanteista äänestyskeinoa, jolla voitaisiin aukottomasti selvittää äänestäjän kotipaikkakunta”

5
Riverside Cruisers ry haluaa jatkaa Kiikalan lentokentän rullaustietä 300 metrillä. Hanke on mukana Salon osallistuvan budjetoinnin kuntalaisäänestyksessä, ja ääniä se oli kerännyt torstai-iltapäivään (6. huhtikuuta) mennessä jo yli 950. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon osallistuvan budjetoinnin kuntalaisäänestyksessä vaikuttaa olevan yksi ääniharava ylitse muiden. Ääniä oli annettu torstai-iltapäivään (6. huhtikuuta) mennessä yli 3 500, ja niistä liki tuhat oli osoitettu Riverside Cruisers ry:lle.

Jenkki- ja harrasteajoneuvotoimintaa harjoittava salolaisyhdistys haluaa jatkaa Kiikalan lentokentän rullaustietä 300 metrillä. Hankekuvauksessa kerrotaan, että ”rullaustien jatko olisi merkittävä parannus tien turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen ja mahdollistaa tien käytön monipuolistamisen. Hanke lisää myös lentokentän käyttömahdollisuuksia muun muassa ajoneuvojen testauskäytössä”.

Riverside Cruisers hakee hankkeelleen 3 500 euron määrärahaa osallistuvasta budjetoinnista. Kuntalaisäänestys järjestetään, koska toteuttamisvalmiiden ehdotusten yhteenlaskettu talousarvio on noin 155 000 euroa, kun hankkeille varattu määräraha on vain 100 000 euroa.

Kiikalan lentokenttä ilmakuvassa vuonna 2014. Lentokentällä on sittemmin tehty useita korjaustoimenpiteitä. Pääkiitotien leveyttä on esimerkiksi lisätty 12 metristä 15 metriin. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Riverside Cruisers järjestää Kiikalan lentokentällä vuosittain Burnout Party -tapahtuman. Viimevuotisessa Burnout Partyssä oli läsnä noin 2 500 autoharrastajaa ja katsojaa.

– Tapahtumassa käy väkeä ympäri Suomea. Varmasti sana on kiirinyt siis Salon ulkopuolellekin, Riverside Cruisersin hallituksen jäsen Kasperi Santasaari uumoilee.

Kiikalan lentokentälle on Santasaaren mukaan kova kysyntä.

– Malmin lentoasemahan on pitkälti poissa kuvioista, hän muistuttaa.

Helsinki-Malmin lentoaseman kiitotie on ollut suljettuna keväästä 2021 lähtien. Alueelle suunnitellaan asuinrakentamista, ja suuri osa siitä on jo nyt julkisessa ulkoliikuntakäytössä.

– Kehä kolmosen suunnilta tullaan nyt tänne, Santasaari sanoittaa.

– Myös FHRA (Finnish Hot Rod Association ry, kiihdytysajon virallinen lajijärjestö) haluaa järjestää omia testejään Kiikalassa, hän lisää.

Kiikalan lentokentällä harrastetaan ilmailun lisäksi esimerkiksi kiihdytysajoa. Kuva viime vuoden Burnout Party -tapahtumasta. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon osallistuvan budjetoinnin hankkeet on toteutettava kaupungin alueella. Kuntalaisäänestyksenkin periaatteena on, että kantansa ilmoittavat nimenomaan paikalliset ihmiset.

Osallistuvan budjetoinnin kuntalaisäänestykseen voi kuitenkin osallistua kuka vain.

– Emme ole löytäneet sellaista pienikustanteista äänestyskeinoa, jolla voitaisiin aukottomasti selvittää äänestäjän kotipaikkakunta, Salon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska toteaa.

– Vahvaa tunnistautumista pohdittiin, mutta ratkaisuksi siitä ei ollut, hän jatkaa.

Kuntalaisäänestykseen voi osallistua internetissä tai paperisella lomakkeella.

– Pelkkä paperiäänestysmahdollisuus ei ole nykyaikaista, eikä toisaalta sekään, että sen yhteydessä tiedustellaan kotipaikkakuntaa, Tanska kiteyttää.

Kuva viimevuotisesta Burnout Partystä. Autoharrastajia ja katsojia oli läsnä noin 2 500. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Suurin osa osallistuvan budjetoinnin määrärahan käyttökohteista määräytyy kuntalaisäänestyksen perusteella.

– Kaupungilla on oma työryhmä, joka myöntää vähintään 30 000 euroa kokonaisarviointinsa perusteella, Hilpi Tanska muistuttaa.

Työryhmän toimintaa ohjaa Tanskan mukaan oikeudenmukaisuus.

– Jotta hankkeita olisi ympäri Saloa, hän tiivistää.

Tanska ei lopulta näe järin ongelmalliseksi ulkopaikkakuntalaisten osallistumista kuntalaisäänestykseen.

– Varmasti heitä on ollut edellisvuosinakin. Täytyy myös muistaa, että ehdotusten takana saattaa olla ihmisiä, jotka vaikuttavat paikallisissa yhdistyksissä mutta eivät ole kirjoilla täällä, hän pohtii.

Tanska on päinvastoin tyytyväinen, että äänestys on herättänyt kiinnostusta.

– Tapahtumat ja hankkeet toteutetaan Salossa. Jos esimerkiksi Kiikalan lentokentän toiminta vilkastuu, se on vain kotiinpäin, hän näkee.

Salon osallistuvan budjetoinnin kuntalaisäänestys otakantaa.fi-verkkosivustolla ja kaupungin palvelupisteissä. Äänestysaikaa on 12. huhtikuuta saakka.

Osallistuvan budjetoinnin kuntalaisäänestys

Viisi suurinta ääniharavaa (tilanne iltapäivällä 6. huhtikuuta)

  • Kiikalan lentokentän rullaustien jatkaminen: 951 ääntä. (Vastuutahona Riverside Cruisers ry)
  • Pajulan koulun monitoimikenttä: 615 ääntä. (Pajulan koulun vanhempainyhdistys ry)
  • Elävää musiikkia ikääntyneiden koteihin: 593 ääntä. (Toiminimi Soivakoti)
  • Kuntoportaat Teijon laskettelurinteen ja Meri-Teijon golfkentän läheisyyteen: 437 ääntä. (Teijon Alueen Kyläyhdistys ry)
  • Taito kierrättää kesäkiertue/Taito Cafe: 328 ääntä. (Taito Varsinais-Suomi ry)
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maailma on sairas
5 kuukautta sitten

Saksassa yksi kaupunki kielsi kokoontumisajot vedoten ilmastoon. Joten ehkä nämä autoharrastuksetkin pitäisi kieltää saastuttavana. Tähänhän maailma on menossa, vai? Kohta ei saa tehdä mitään, ajetaan sähkövatkaimilla, joihin metallit louhitaan ympäristöä rasittavin keinoin. No, ilmasto pelastuu, mutta miten pohjavedet yms. Mutta pois silmistä, pois mielestä, ei ne sähköautoilijat ole näkemässä mistä niitä metalleja akkuihin louhitaan. Suomessa pitäisi laittaa enemmän rahaa biopolttoaineiden kehittämiseen, vanhat polttomoottoriautot voisivat käyttää biopolttoaineita. Mutta tämä on unohdettu kokonaan tässä sähköhuumassa. Ja miksi aikoinaan autoihin laitettiin katalysaattorit ja katsastuksessa tietyt päästörajat? Ovatko nämä olleet turhia toimia, kun nyt halutaan aivan nollapäästöisiä.

Tavis torilta
5 kuukautta sitten

Luulisi kiihdytyskisojen mustien paksujen savupatsaiden olevan ilmansaastuttajia pahimmasta päästä? Vihreiden näkemykset kaikkiin päästöihin on kovin kapealla sektorilla ja niin turhia. Vaikka Suomessa minimoitaisiin kaikki päästöt lähelle nollaa, niitä tulvii kuitenkin yläilmoissa tuulien mukana rajojen yli kaikkialta. Maalaisjärjellä ajateltuna.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Varmasti kiihdytysautojen päästöt ovat suuria, jos niitä suhteutetaan esim. ajettuun matkaan. Silti varmasti enemmän päästöjä aiheutuu esim. siitä, että jääkiekkojoukkueet ja jääkiekkofanit matkustelevat ympäri Suomea jäähdytettyihin halleihin.

Mä vaan
5 kuukautta sitten

Miten äänestykseen voi osallistua sellainen henkilö jolla ei ole tietokoneelta tai nettikännykkää?
Onko kirjatoissa mahdollista äänestää?
Itse pystyn käyttämään nettiä.
Netittömilläkin pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Ihan periaatteesta. Varsinkin tällaisessa tapauksessa.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Kirjaston koneelta voi osallistua, kunhan ei jätä välimuistiin kirjautumistietoja.