Tuore kansanedustaja Milla Lahdenperä on ex-salolainen – ”Salo on edelleen mielessäni”

0
Milla Lahdenperän (kok.) suosikki kokoomuksen ehdokkaaksi on Antti Häkkänen. Kuva: Uudenkaupungin Sanomien arkisto/Teija Uitto

Taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) vastaa puhelimeen maanantaina 3. huhtikuuta  vastavalittuna kansanedustajana.

– Vaali-ilta oli jännittävä. Ennakkoäänten julkistuksen jälkeen paikka näytti karkaavan, mutta toivosta en missään vaiheessa luopunut, Lahdenperä kertoo.

Tuoreella parlamentaarikolla on myös Salo-menneisyyttä.

– Opiskelin Salossa terveydenhoitajaksi, ja olin hetken Nokiallakin töissä, hän paljastaa.

Kaikkiaan Lahdenperä vietti kaupungissa nelisen vuotta. Hän valmistui terveydenhoitajaksi vuonna 1997 ja muutti kaksi vuotta myöhemmin Helsinkiin jatko-opintojen perässä.

– Salon urheilupaikat ovat minulle tuttuja, samoin entiset itsenäiset kunnat, kuten Kisko, Kiikala, Perniö ja Halikko, Lahdenperä luettelee.

– Salo on edelleen mielessäni, ja kampanjaväkeänikin on kotoisin sieltäpäin, hän jatkaa.

Kansan mandaatin saanut Milla Lahdenperä (kok.) kävi kampanjoimassa myös entisessä kotikaupungissaan Salossa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kokoomus, SDP ja perussuomalaiset kävivät pitkään valtakunnan tason kamppailua suurimman puolueen tittelistä. Myös Varsinais-Suomessa taistelu oli tiukkaa: kolme suurinta puoluetta olivat pitkään saamassa neljä kansanedustajaa kukin, mutta lopulta kokoomus nappasi yhden lisäpaikan demarien kustannuksella.

Tuo lisäpaikka osoittautui Lahdenperän onneksi. Taivassalo saa oman kansanedustajan, kaarinalainen Niina Alho (sd.) jää nuolemaan näppejään varasijalle.

– Olen yllättynyt menestyksestäni, Lahdenperä myöntää.

– Lähdin toki matkaan urheilumentaliteetilla, eli läpimeno mielessä, kansallisella tasolla kilpaillut entinen seitsenottelija lisää.

Lahdenperän kannatus karttui kaikkiaan 4 523 äänen verran. Äänistä 193 noteerattiin Salosta.

Milla Lahdenperä asui nelisen vuotta Salossa 1990-luvun loppupuolella. Tämä kuva on otettu tammikuussa 2022 hänen nykyisessä kotikunnassaan Taivassalossa. Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska

Milla Lahdenperä on noussut paikallisen ja kansallisen politiikan kärkikaartiin salaman lailla. Hän asettui ensimmäisen kerran ehdokkaaksi vaaleihin kaksi vuotta sitten kuntavaaleissa, ja tuloksena oli heti läpipääsy.

Lahdenperä onnistui myös viimevuotisissa aluevaaleissa. Nyt kolmen suoran täydentää siis pääsy Arkadianmäelle.

– Vastuuta on tullut, siitä kiitos äänestäjille, hän suitsuttaa.

Lahdenperä työskentelee Turun ammattikorkeakoulussa lehtorina, hammastekniikan koulutusvastaavana sekä suun terveyden tutkimusryhmän tutkijana. Lisäksi hän pyörittää puolisonsa kanssa muun muassa ravintola- ja majoituspalveluja tarjoavaa maatilaa.

Hyppäys kansanedustajaksi tarkoittaa, että jostain on karsittava.

– Haen työvapaata ammattikorkeakoulusta, Lahdenperä selventää.

Kansanedustajana hän haluaa liputtaa koulutuksen, tehokkaan terveydenhuollon ja yrittäjämyönteisemmän Suomen puolesta.

– Maaseutuakaan ei pidä unohtaa. Meidän on pidettävä huolta ruokatuotannon toimivuudesta ja pyrittävä energiaomavaraisuuteen. Talous on saatava kuntoon, joten allekirjoitan puolueeni vaaliteemat, Lahdenperä toteaa.