Työvoiman puute viivytti pahoinpitelyn esitutkintaa Salossa – käräjäoikeus vähensi tuomiosta kuukauden, koska tutkinta jumitti kaksi vuotta

0
Käräjäoikeus vähensi vankeustuomiosta kuukauden esitutkinnan jumittamisen takia. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Salolaisen ex-liikemiehen vastikään pahoinpitelystä ja vaaran aiheuttamisesta tuominnut Varsinais-Suomen käräjäoikeus kiinnitti huomionsa tutkinnan viivästymiseen. Rikokset tapahtuivat lokakuussa 2019, mutta jutun esitutkinta juuttui Salon poliisin rikostutkintaan pitkäksi aikaa.

Yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta tuominnut käräjäoikeus päätyi vähentämään tuomiosta yhden kuukauden, koska esitutkinta oli viivästynyt pari vuotta ilman perusteltua syytä.

Tutkinnanjohtajana Salon poliisissa toimi tuolloin rikoskomisario Juhani Malmberg.

– Asioiden ruuhkautuminen, tutkintaresurssien vähyys ja priorisointi, Malmberg listaa tutkinnan viivästymisen syitä.

– Joskus tutkinnat valitettavasti viivästyvät.

Esitutkintapöytäkirjan perusteella asiaa alettiin selvittää heti rikosten tapahduttua. Kaikki asianosaiset ja todistajat kahta lukuun ottamatta oli kuulusteltu joulukuuhun 2019 mennessä. Tämän jälkeen esitutkinnassa ei ole pöytäkirjan perusteella tehty mitään vuosina 2020 ja 2021.

Neljää asianosaista oli kuulusteltu tammikuussa 2022, jonka jälkeen syyteharkinta tehtiin kolmessa kuukaudessa ja pääkäsittely toimitettiin vajaan vuoden kuluttua asian vireilletulosta.

Käräjäoikeus katsoi asian viivästyneen valtion vastuulla olevasta syystä ainakin runsaalla vuodella, joten vankeusrangaistuksesta vähennettiin kuukausi. Asian viivästymisen perusteella oheissakon tuomitsemistakaan ei pidetty tarpeellisena.

Salolaisen ex-liikemiehen 30 osallistujan juhlat päättyivät pahoinpitelyyn, kun hän yritti ajaa katumaasturilla aikuisen poikansa päälle. Isä kiilasi Mercedes-Benzillä poikansa auton ja viljamakasiinin väliin. Auton keula osui pojan sääriin, mutta hänen vammansa jäivät lopulta vähäisiksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi, että liikemiehen tarkoituksena oli aiheuttaa ruumiinvammoja. Myös pihalla olleet vieraat ovat olleet vaarassa.

Ex-liikemies oli törmännyt autolla terassikalusteisiin, pihalla odottaneeseen taksiin ja kivimakasiinin oveen.