Aatu Kivimäen Tübingen nousi Bundesliigaan Cha Cha Chan tahtiin – ”Vielä ei viitsinyt ihan täysillä juhlia”

0
Vilpas-paidassa lähtemättömän vaikutuksen salolaisyleisöön tehnyt Aatu Kivimäki oli nostamassa Tigers Tübingeniä Saksan Bundesliigaan.

Vilpasta vuosina 2016–2021 edustanut ja Salossa Suomen mestaruuden voittanut takamies Aatu Kivimäki pääsi juhlistamaan nousua Bundesliigaan toisella kaudellaan ulkomailla.

Kivimäen edustama Tigers Tübingen kukisti ProA:n välierissä kolmannen kerran Karlsruhe Lionsin, mikä varmisti seuralle nousun ensi kaudeksi Saksan pääsarjaan.

Myöhään tiistai-iltana pelatun kolmannen välierän lopputulos oli 86–80. Tübingeniä valmentaa suomalainen Daniel Jansson.

Tübingen putosi Bundesliigasta keväällä 2018, joten se palaa parrasvaloihin viiden toiseksi korkeimmalla sarjatasolla vietetyn kauden jälkeen. Tübingen selvitti tiensä myös viime kaudella ProA:n finaaliin, mutta tuolloin seura ei hakenut liigalisenssiä, koska se ei katsonut pystyvänsä täyttämään Bundesliigan taloudellisia vaatimuksia.

Tällä kertaa Tübingen on laittanut lisenssihakemuksen sisään ja päätöksiä odotellaan kesäkuun lopussa.

– Tämä on tosi iso juttu seuralle. Meillä ei ole ollut mikään ProA:n suurin budjetti, Kivimäki kertoi puhelimitse Tübingenistä.

Kivimäen keskiviikko oli kulunut suuremmilta osin golfviheriöllä. Hän aloitti harrastuksen viime kesänä Suomessa.

Näinkö seesteisesti nousua juhlittiin, pelkästään kolopalloa pelaten?

– Olimme joukkuekavereiden, valmentajien ja organisaation ihmisten kanssa juhlistamassa hienoa saavutusta illalla. Vielä ei kuitenkaan viitsinyt ihan täysillä juhlia, sillä finaalit odottavat ensi viikolla, Kivimäki naurahti.

Finaalissa Tübingen saa vastaansa joko Vechtan tai Giessenin.

– Finaalissa on kaksi peliä ja yhteistulos ratkaisee. Sinänsä vähän hassu systeemi. Nautitaan vielä niistä peleistä. Viime vuonna hävisimme finaalin, joten tavoitteena on kirkastaa mitalin väri, Kivimäki suunnitteli.

Koska Tübingenillä on jäljellä kaksi ottelua, soi joukkueen parissa vielä ainakin kahteen otteeseen Käärijän euroviisukappale Cha Cha Cha.

– Soitimme sitä pukukopissa Euroviisujen kunniaksi, kun pääsimme jatkoon ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta. Kappale soi myös alkulämmittelyn aikana, Kivimäki kertoo.

Kuinka hyvin se on uponnut muihin kuin joukkueen suomalaisiin?

– En tiedä, kuinka paljon pelaajat sitä kuuntelevat vapaa-ajallaan, mutta onhan se koukuttava biisi.

Kivimäki ahkeroi nousun varmistaneessa kolmannessa välierässä yli 27 minuuttia, jonka aikana hän teki pisteen, otti levypallon ja jakoi viisi koriin johtanutta syöttöä. Viime kaudesta Kivimäen peliaika on jopa hieman pudonnut, mutta tehot ovat tästä huolimatta kasvaneet.

Lähes aina avausviisikkoon päässyt Kivimäki on pelannut kauden 10 pisteen ja 4,7 syötön keskiarvoilla, ja hän on nostanut kolmosprosenttinsa 35,6:sta 42,6:een.

– Kauteen pitää olla tyytyväinen. Olen saanut pelata paljon ja olen pysynyt terveenä.

Rooliaan kentällä Kivimäki kuvailee ”perus takamiehen rooliksi”.

– Johtaa peliä, tuoda heitto- ja syöttövoimaa sekä härnätä puolustuksessa vastustajan takamiehiä, Kivimäki listaa.

– Tämän kauden ProA:n taso on ollut tosi sopiva. Pelikovuutta ja kehitystä on tullut lisää.

Ensi kaudesta Kivimäki ei halua paljastaa vielä liikaa.

– Olisihan se hienoa päästä pelaamaan Bundesliigaa tämän seuran kanssa, hän kuitenkin sanoo.

Seurajoukkuekauden jälkeen Kivimäellä ei ole juuri aikaa vetää rantasandaaleita jalkaan, sillä edessä on maajoukkuekesä Susijengin haastajajoukkueen kanssa.

– 4. kesäkuuta on viimeinen finaalipeli ja 5. päivä pitäisi aloittaa leiritys. Jos viikon saisi huilata ennen kuin liityn maajoukkueen mukaan, Karkkilan Kisnerinä tunnettu Kivimäki pohtii.

– Joka tapauksessa siisti päästä maajoukkueeseen. Kun pääsee treenaamaan hyvässä ympäristössä ja pelaamaan kansainvälisiä pelejä, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin.