Aki Kaurismäki lupaili tähdilleen pääosia seuraavassakin elokuvassaan – ”Mahtavaa, että Aki on taas innostunut”, sanoo Alma Pöysti

0
Alma Pöysti ja Jussi Vatanen näyttelevät pääosia Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa Kuolleet lehdet. LEHTIKUVA/AFP
Alma Pöysti ja Jussi Vatanen näyttelevät pääosia Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa Kuolleet lehdet. LEHTIKUVA/AFP

Alma Pöysti ja Jussi Vatanen näyttävät Cannesin festivaalipalatsin kattoterassilla onnellisilta. He näyttelevät pääosia Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa Kuolleet lehdet. Se sai Cannesin elokuvajuhlilla erittäin hyvän vastaanoton, ja palkinnoille pääsyä pidetään suunnilleen varmana.

Pöystin ja Vatasen vastuulle on jäänyt elokuvaan liittyvä edustaminen lehdistölle, sillä ohjaaja-käsikirjoittaja Kaurismäki on pidättäytynyt haastattelujen antamisesta tyystin.

– Mutta tästä elokuvasta on helppo puhua, koska se on loistava. Ei tarvitse olla huolissaan sen puolesta, Pöysti kertoo.

– Voi vain mennä virran mukana ja koettaa nauttia kaikesta tästä hulluudesta.

Lumiere-salin gaalanäytös oli Pöystin mukaan hurja kokemus, ennen kaikkea siksi että yleisö eli tunteikkaasti mukana.

– Vaikka tullaan eri kulttuureista eikä puhuta samaa kieltä, Akin humanismi välittyy, kaikki saavat siitä kiinni. Suuresta salista tuli intiimi paikka.

Festivaalien kuuluisalla punaisella matolla ennen gaalanäytöstä Kaurismäki pani tupakaksi ja turvamies ohjasi hänet polttamaan asfaltille. Tämän jälkeen Kaurismäki ilveili lainaamalla suoran lähetyksen videokuvaajan kameraa ja käänsi sen kuvaamaan tätä.

– Aki on täällä vähän rokkistara, Vatanen pohtii.

Cannesissa Kaurismäen tapaa rikkoa hieman sääntöjä vain arvostetaan. Muut elokuvantekijät ovat punaisella matolla sangen vakavia.

– Punaisen maton osuus oli hauska. Mentiin Akin ehdoin, ei mukauduta protokollan vangeiksi, Pöysti summaa.

Käsikirjoitus yllätti

Näyttelijöille suurin yllätys Kaurismäen kanssa työskentelemisessä tuli jo alussa. Pöysti sanoo käsikirjoituksen olleen paras, jonka hän on koskaan lukenut.

– Ja kun näin elokuvan valmiina, se oli se sama käsikirjoitus, ei mitään ekstraa. Miten kirkkaasti voikaan ajatella, Pöysti pohtii.

Kaurismäen ohjeetkin olivat selkeitä.

– Älä katso kameraan, älä näyttele, älä harjoittele, Pöysti kertoo naurahtaen.

– Sellainen palauttaa maan pinnalle. Ei mitään kikkailua.

Kaksikon yhteispeliä on verrattu Kaurismäen uran alkupuolen nyt jo ikoniseen näyttelijäpariin, Kati Outiseen ja Matti Pellonpäähän. Lumon tavoittaminen tässä yhteydessä edellyttää sitä, että turha vain riisutaan pois.

– Kun repliikit sanotaan näin napakasti, tärkeää on olla aito, tosissaan ja rehellinen. Silloin tragediakin voi olla myös tosi hauskaa, Vatanen sanoo.

Lisää yhteistyötä suunnitteilla

Uutta Aki Kaurismäki -elokuvaa on odotettu. Ohjaajan leffantekoväliksi on vakiintunut viisi–kuusi vuotta. Edellinen, Berliinin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu Toivon tuolla puolen valmistui 2017. Kolme sitä aiempaa nähtiin Cannesissa: ranskankielinen Le Havre vuonna 2011, Laitakaupungin valot vuonna 2006 ja Kaurismäen parhaiten menestynyt elokuva Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002. Ne ovat saaneet maailmalla keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa kukin.

Toivon tuolla puolen -elokuvan valmistuttua Kaurismäki sanoi lopettavansa elokuvanteon. Hän tosin oli uhkaillut lopettamisella jo aiemminkin, ensimmäisen kerran jo 1994.

Kuolleet lehdet on saanut ohjaajan aivan toisenlaiseen vireeseen. Lehdistötilaisuudessaan hän kertoi ohimennen tekevänsä Pöystin ja Vatasen kanssa toisenkin elokuvan, ”slapstick-tragedian”, parin vuoden kuluttua. Näyttelijät vahvistavat, että siitä on puhuttu.

– Vain tuon verran mekin tiedämme, Vatanen sanoo.

– Katsotaan. Mahtavaa, että Aki on taas innostunut tekemään elokuvia, Pöysti jatkaa.

– Mahtavaa, että hän ei ole lopettamassa, kun on tuollainen kokemus, tieto ja taito.

Näyttelijät ovat Cannesissa läsnä vielä lauantai-iltana, kun palkinnot jaetaan.

Maustetytöt esiintyivät Rivieralla

Maanantain gaalanäytöksen jälkeen Kuolleet lehdet -elokuvan Cannesissa ollut työryhmä kävi kilistämässä lasia Arte-kanavan tilaisuudessa huvijahdilla ja meni pienimuotoiselle illalliselle sisilialaiseen ravintolaan.

– Akista näki, että hän oli aika tyytyväinen. Hän oli iloinen ja rento, Alma Pöysti kuvailee.

– Vaikkei Akin tyyliin kuulu käyttää mitään ylisanoja, luulen, että hän oli aika hyvällä tuulella. Leffa on pois käsistä, homma on tehty, Jussi Vatanen pohtii.

Tiistai-iltana työryhmä kokoontui myös juhlimaan. Maustetytöt-yhtye, jonka keikka nähdään elokuvassa, esiintyi suljetussa juhlatilaisuudessa.

– Ei siinä kovasti juhlimaan pääse, kun on kuitenkin taas aamulla maskeeraus yhdeksältä, Vatanen kertoo näyttelijöiden mediakiireistä.

Kalle Kinnunen