G7-huippukokouksessa haetaan laajempaa tukea pakoterintamalle Venäjää vastaan – Britannia kieltää venäläisten timanttien tuonnin maahan

0
Japanin pääministeri Fumio Kishida tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huippukokouksen alla. Lehtikuva/AFP
Japanin pääministeri Fumio Kishida tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huippukokouksen alla. Lehtikuva/AFP

Yhdysvallat asettaa venäläisille yksityishenkilöille, yhteisöille, aluksille ja lentokoneille noin 300 uutta pakotetta, sanoi nimettömänä puhunut Yhdysvaltojen virkamies Hiroshimassa Japanissa.

Lisäksi noin 70 toimijaa Venäjällä ja sen ulkopuolella kielletään vastaanottamasta yhdysvaltalaisia vientituotteita. Virkamieslähde ei nimennyt Venäjän ulkopuolisia maita. Tavoitteiden kohteita on Euroopassa, Lähi-idässä sekä Aasiassa.

Britannia puolestaan kieltää venäläisten timanttien tuomisen maahan uusilla pakotteilla, kertoi Britannian pääministeri Rishi Sunak saapuessaan Japaniin. Asiasta kertovat muun muassa Guardian-lehti ja maan yleisradioyhtiö BBC.

Venäjän timanttiteollisuuden arvo oli BBC:n mukaan vuonna 2021 noin neljä miljardia dollaria.

Myös EU kohdistaa pakotteita venäläisiin timantteihin haitatakseen Venäjän sotatoimia Ukrainassa, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

– Rajoitamme venäläisten timanttien kauppaa, Michel sanoi G7-maiden johtajien kokoontuessa Hiroshimaan.

Britannian uudet pakotteet kieltävät myös venäläisen kuparin, nikkelin ja alumiinin tuomisen Britanniaan.

Pakotelistalle lisätään myös 86 uutta venäläistä henkilöä ja yritystä. Britannian pakotelistalla on siis yhteensä yli 1 500 venäläistä toimijaa.

– Kuten tämänpäiväiset pakotteiden julistuksen osoittavat, G7-maat ovat edelleen yhtenäisiä Venäjän tuoman uhan edessä ja vakaita tuessaan Ukrainalle. Tapaamme tänään Hiroshimassa, kaupungissa, joka on esimerkki sekä sodan kauhuista että rauhan hedelmistä, Sunak sanoi brittilehdistön mukaan.

Brasilia ja Intia ovat mukana kokouksessa

G7-maiden huippukokous alkaa tänään Hiroshimassa. Kolmepäiväisessä kokouksessa pyritään kiristämään Venäjän vastaisia pakotteita sekä saamaan tärkeitä kolmansia maita myötävaikuttamaan pakotteiden vaikutusten tehostamisessa.

G7-maat ovat jo ennestään esimerkiksi asettaneet pakotteita venäläisille pankeille ja hintakaton venäläiselle raakaöljylle.

Hiroshiman kokoukseen on kutsuttu mukaan muun muassa Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sekä ja Intian pääministeri Narendra Modi. Mukana on myös Afrikan unionin puheenjohtajamaana toimivan Komoreiden presidentti. Kaikkiaan Hiroshiman kokoukseen osallistuu seitsemän maata, joka eivät kuulu G7-ryhmään.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on kerrottu esiintyvän kokouksessa etäyhteydellä sunnuntaina.

Toinen tärkeä aihe G7-kokouksessa on yhteisen linjan etsiminen suhtautumisessa Kiinan kasvavaan taloudelliseen ja sotilaalliseen voimaan.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani. Huippukokouksissa on säännöllisesti mukana myös EU:n johtoa.

USA muuttaisi lähestymistapaa pakotteisiin

Venäjälle määrättyjen pakotteiden kiertämisen estäminen on ollut G7-maiden kasvavan huomion kohteena. Samaa asiaa mietitään myös EU:ssa, kun unioni valmistelee 11:ttä pakotepakettiaan Venäjälle.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän viemän öljyn määrä nousi huhtikuussa korkeimmalle tasolleen sitten hyökkäyssodan alkamisen helmikuussa 2022. Neljä viidesosaa Venäjän viemästä raakaöljystä menee Intiaan ja Kiinaan, mutta on mahdollista, että sitä päätyy jalostettuna myös esimerkiksi Eurooppaan.

Kokousta valmistelevien lähteiden mukaan Yhdysvallat pyrkii ajamaan G7-kokouksessa läpi pakotejärjestelyihin lähestymistavan muutoksen. Sen mukaan ainakin suoraan Venäjän aseteollisuuteen liittyvillä aloilla kaiken viennin Venäjälle pitäisi olla lähtökohtaisesti kiellettyä ja poikkeuksia harkittaisiin tapauskohtaisesti.

Nykykäytännön mukaan vienti Venäjälle on periaatteessa sallittua, ellei sitä ole jonkin tuotteen osalta erikseen kielletty. Yhdysvaltain näkemyksen mukaan lähestymistavan muutos vaikeuttaisi Venäjän pyrkimyksiä löytää pakotteista porsaanreikiä.

Niilo Simojoki, Minja Viitanen