”Huonoa päätöksentekoa ja epärealistisia lukuja” – opetukseen kohdistuvat isot säästövaateet herättävät ihmetystä ja närää Somerolla

1
Someron reuna-alueilla Somerniemellä ja Pitkäjärvellä on tällä hetkellä niin koulu kuin päiväkoti. Kuvassa Somerniemellä sijaitseva Oinasjärven koulu.

Someron sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Kotti (sd.) ihmettelee lautakunnalle heitettyä kahden miljoonan euron säästövaatimusta.

– Kaupunginhallituksen antama luku on epärealistinen, Kotti sanoo.

Someron kaupunginhallitus palautti viime kuussa koulujen kohtaloa käsittelevän oppimisympäristöselvityksen sivistyslautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi. Samalla kaupunginhallitus antoi sivistyslautakunnan tehtäväksi valmistella ehdotus, joka vähentää perusopetuksen menoja noin kaksi miljoonaa euroa vuoden 2021 tasoon verrattuna. Perusopetuksen menot olivat vuonna 2021 8,7 miljoonaa euroa.

– Minun on todella vaikea nähdä, että edes kouluja lakkauttamalla saataisiin tuo haluttu säästö, Kotti sanoo.

Kotti arvostelee myös toimintatapaa.

– Sivistyslautakunta on asiantuntijalautakunta, joka kävi pitkään ja tarkasti erilaisia vaihtoehtoja läpi. Saimme lopulta tehtyä vaikeiden vaiheiden jälkeen kompromissin, mutta sen jälkeen isketään pöytään uusi säästövaatimus. Tämä on huonoa hallintoa. Kaupunginhallituksen pöydän ääressä istuvat luulevat tietävänsä asiat meitä paremmin, Kotti lataa.

Someron sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Kotti (sd.) pitää lautakunnalle annettua säästötavoitetta epärealistisena.

Kaupunginhallituksen ehdotus syntyi kaupunginjohtaja Sami Suikkasen ehdotuksesta. Kaupunginhallituksessa ehdotukset vaihtelivat. Matias Mäkinen (ps) halusi antaa kyläkouluille työrauhan vähintään vuoteen 2029. Henri Seppälä (kok.) ja Janne Nurmi (ps.) esittivät, että lähivuosina suljetaan Oinasjärven ja Pitkäjärven koulut ja päiväkodit sekä Kirkonmäen koulu keskustasta.

Suikkanen sanoo, että kahden miljoonan euron säästötavoitteessa on huomioitu oppilasmäärän lasku.

– Oppilasmäärän lasku kattaa luvusta laskennallisesti 1,3 miljoonaa euroa. Rakenteellisilla muutoksilla on saatava 700 000 euron menojen lasku.

Sivistyslautakunta hyväksyi huhtikuussa mallin, joka säilyttäisi Oinasjärven ja Pitkäjärven kyläkouluissa luokat 1–6. Asiaa tarkasteltaisiin uudestaan, jos oppilasmäärä laskee alle 25 oppilaan.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm ehdotti, että kyläkouluihin jätettäisiin vain luokkien 1–2 opetus. Lisäksi kouluihin siirrettäisiin kylien varhaiskasvatus. Kyläkoulujen3.–6. luokatsiirrettäisiinPitkäjärveltä Joensuun kouluun ja Oinasjärveltä Kirkonmäen kouluun.

– Sivistysjohtajan ehdotuksella oltaisiin jo hyvin lähellä kaupunginhallituksen säästötavoitetta, Suikkanen arvioi.

Kotti kertoo, että sivistyslautakunta käsittelee perusopetuksen säästöjä syksyllä. Hän ennakoi uuden päätöksen saamisen olevan todella hankalaa. Kotti peräänkuuluttaa päättäjiltä myös parempaa perehtymistä asioihin.

– Joillakin päättäjillä tuntuu olevan sellainen ihmeellinen ajatus, että Kiiruun koulu olisi tyhjillään mutta näin ei ole. Alakoulussa on luokka ja sillä huone, mutta yläkoulussa ja lukiossa toiminta on ihan muuta.

Kotti huomauttaa, että kyläkoulujen kanssa ei voida Somerolla tehdä nopeita ratkaisuja, sillä oppilaat eivät mahdu keskustan kouluihin.

– Keskustan koulut ovat täynnä ja Joensuun kouluun on tarvittu ukrainalaisten takia myös väliaikaisia tiloja. Mennään tämän vuosikymmenen loppuun, ennen kuin voidaan tehdä isoja muutoksia. Asioida pitää ennakoida, mutta poukkoileva päätöksenteko kylvää vain epävarmuutta, Kotti sanoo.

Suikkanen myöntää euromääräisen säästötavoitteen tulleen jälkijunassa, mutta toteaa sote-uudistuksen vaikutuksen kaupungin talouteen selventyneen vasta viime kuukausina.

– Valtionosuudet näyttävät jäävän Somerolla noin 250 00 euroa odotettua pienemmiksi.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Käärmettä pyssyyn
6 kuukautta sitten

Moneen vuoteen ei voida tehdä oppilaiden siirtoja, kun keskustan kouluihin ei mahdu mutta aina vain väännetään ja väännetään samaa asiaa. Onko nyt joku pakkomielle saada kouluista lopetuspäätös nopeasti vaikka väkisin? Uskokoon ken haluaa noita säästölukuja.