Iso vaalea sai jäädä Vaskiolle – valkoisen hirven suku säästyi maanomistajan toiveesta

1
Vaskiolla liikkuneella vaalealla hirvellä oli Henry Lehdon mukaan viime vuonna yksi vasa, jolla oli vaalea pää. Kuva: Henry Lehto

”Valkoista hirveä ei ensin omin silmin tahtonut todeksi uskoa”, ”Valkoista hirveä seurattu innolla”, ”Valkoinen hirvi jätetään rauhaan”.

Muun muassa näin uutisoitiin Salon Seudun Sanomissa 1999–2000, kun valkoisesta hirvestä alkoi tulla ensimmäisiä havaintoja.

Salon seudulle ilmestynyt iso vaalea hirvilehmä asettui lopulta Halikkoon Vaskiolle, jossa se sai maanomistajan toiveesta elää rauhassa. Samalla hirvi periytti vaaleaa väriä vasoilleen, jotka jatkavat muutama vuosi sitten kuolleen hirviemon sukua.

– Se eli vanhaksi ja sai melkein joka vuosi kaksoset, kertoo Vaskion Eränkävijät -yhdistyksestä Väinö Koli.

Vaalean hirven jälkeläisistä yhdellä oli musta takaosa. Henry Lehto kuvasi kahden vasan kanssa liikkuneen emän muutama vuosi sitten. Kuva: Henry Lehto

Koli kuvailee Vaskiolle kotiutunutta vaaleaa hirveä hyvin paikkauskolliseksi.

– Se liikkui paljon yhden maanomistajan alueella, ja hän halusi säästää hirven.

Miksi hirvi säästyi metsästykseltä? Tähän tietää vastauksen Markku Mikola.

– Erikoisuudet kiinnostavat luonnossa.

– Ne ovat mielenkiintoisia eikä niistä ole haittaa kenellekään.

Vaalea hirvi ilmestyi yllättäen 1990-luvulla Mikolan tilan maille, josta eläimen bongasi kesäasukas. Mikola sanoo kesäasukkaan luulleen ensin, että kyse on karanneesta lehmästä, mutta myöhemmin selvisi, että eläin onkin hirvi.

Myös Mikolan mukaan vaalea hirvi sai melkein joka vuosi kaksi vasaa. Hän sanoo valkoisen hirven siirtyneen talveksi Kultanummen alueelle, mutta palanneen keväällä takaisin.

Väinö Koli arvioi, että vasojen joukossa oli normaaliväristen lisäksi aika paljon vaaleita, sekavärisiä tai valkoisia, joissa oli mustia tai ruskeita länttejä.

– Niitä oli Vaskiolla, osa lähti muuallekin.

Yksi vaalean emän erikoisenvärisistä vasoista jäi Vaskiolle. Tämän vasan Markku Mikola nimesi Mustaperseeksi, koska yleisväriltään vaalean hirven takaosa oli musta.

– Sen valkoinen vasa on nyt viihtynyt meidän nurkissa.

Myös Väinö Koli tietää, että tämä kolmannen polven hirvi liikkuu alueella. Hirvi on todennäköisesti tiineenä, mutta Koli ei ainakaan haastatteluhetkellä tiennyt, joko se on mahdollisesti vasonut.

– Tänä keväänä valkoinen hirvi on nähty useaan kertaan Kumiossa.

Erikoinen väri on kiinnostanut myös piikkiöläistä Henry Lehtoa, joka on kuvannut Vaskion vaaleaa hirveä sekä sen jälkeläisiä alusta asti.

Lehto kertoo kiinnostuneensa aikoinaan linnuista, joiden erilaisia värimuotoja hän on kuvannut todella paljon.

– Minulla on yli tuhat valokuvaa albiinoista, mustista, keltaisista, valkoisista, kaikenlaisista värimuodoista, hän kertoo.

Lisäksi hän on kuvannut muita eläimiä, joiden väri poikkeaa niiden tavanomaisesta. Näitä Lehdon kuvia voi katsella myös netissä, josta ne löytää henrylehto.kuvat.fi -osoitteesta.

Samasta osoitteesta löytyy myös kuvia Vaskion erikoisenvärisistä hirvistä. Lehto sanoo, että mahdolliset vaalean hirven värimuodot kiinnostavat häntä edelleen, joten hän toivoo, että saisi vinkkejä uusista havainnoista.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
4 kuukautta sitten

Kun vaan ei menisi sinne kiikalan omenajärvelle .
Siellä tuskin eritellään onko valkoinen vai ruskea riista