Kanada kaatoi Latvian ja eteni MM-jääkiekon loppuotteluun

0
Kanada meni ensimmäisen kerran johtoon ajassa 48.56, kun 18-vuotias Adam Fantilli laukoi keskeltä 3–2. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Kanada meni ensimmäisen kerran johtoon ajassa 48.56, kun 18-vuotias Adam Fantilli laukoi keskeltä 3–2. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Kanada pelaa huomenna jääkiekon maailmanmestaruudesta. Kanada kukisti Tampereella pelatussa kovaotteisessa ja kiihkeässä MM-välierässä Latvian 4–2.

Loppuottelupaikka on Kanadalle neljäs perättäinen jääkiekon MM-kisoissa. Viime vuonna Kanada hävisi loppuottelun Suomelle.

Latvia oli pudottanut puolivälierissä Ruotsin ja edennyt ensimmäistä kertaa MM-kisojen välieriin. Innostus näkyi ja kuului Tampereen areenan ympäristössä ennen peliä, missä latvialaiskannattajat joikasivat Steam-fiktiobändin vanhaa hittiä Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye omilla sanoituksillaan. Myös areenan sisällä latvialaisilla oli ääniaaltojen ylivoima, joka vain yltyi, kun Dans Locmelis lapioi paluukiekon Samuel Montembeaultin taakse 8.18 minuutin pelin jälkeen ja vei Latvian 1–0-johtoon.

Avauserässä Kanada hallitsi kiekkoa Latviaa enemmän ja suojeli puolustuksessa kurinalaisesti puolustusalueensa keskustaa. Toisen erän alussa Kanada lahjoitti Latvialle lähes minuutin kahden miehen ylivoimaa otettuaan joukkuerangaistuksen vaihtovirheestä ja sen päälle Pierre-Olivier Josephin huitomisjäähyn. Latvian ylivoimapeli oli kuitenkin voimatonta – mutta sama päti Kanadaan, joka tuhlasi ennen toisen erän puoliväliä Rihards Bukartsin kampitusjäähyn. Rodrigo Abols antoi pian Kanadalle uuden ylivoimamahdollisuuden, ja tällä kertaa kiekko osui jo tolppaan, mutta ei mennyt sisään. Tolppalaukauksen jälkitilanteessa Kanadan Adam Fantilli rynni Latvian maalille väkivaltaisuusjäähyn arvoisesti ja peli jatkui tasavajaalla. Molempien joukkueiden otteet kovenivat ja jäähyjä jaettiin toisessa erässä yhteensä yksitoista kappaletta, mutta yhtään erikoistilannemaalia ei syntynyt.

Kanadan runsas laukominen palkittiin

Kanadan tasoitus 1–1:een tuli ajassa 35.32, kun Samuel Blais laukoi pomppivasta poikittaissyötöstä kiekon takayläkulmaan. Tasatilannetta kesti kuitenkin vain runsas minuutti, kunnes Rudolfs Balcers purjehti keskeltä läpi ja laukoi 2–1 Latvialle.

Kolmatta erää oli pelattu vain 45 sekuntia, kun Kanadan runsas laukominen palkittiin tasoitusmaalilla. Jack Quinn laukoi nollakulmasta kiekon Latvian maalivahdin Arturs Silovsin maskin kautta maaliin. Kanada meni ensimmäisen kerran johtoon ajassa 48.56, kun 18-vuotias Adam Fantilli laukoi keskeltä 3–2. Takaa-ajossa Latvian kannattajat eivät luovuttaneet, mutta maalipaikkoja Latvia ei pystynyt luomaan. Scott Laughton laukoi Kanadan neljännen maalin viimeisellä minuutilla tyhjiin.

Toinen MM-loppuottelija selviää kello 18.20 käynnistyvässä välieräottelussa Yhdysvallat–Saksa.

Raiko Häyrinen