Kaupungin vanhaan puutarhaan suunnitellaan uutta asuinaluetta – Jarkko Anttila haluaa kohentaa Ollikkalan kuvaa ja houkutella Saloon asukkaita

5
Ilmakuva vanhasta kaupunginpuutarhasta vuodelta 2018, jolloin pohdittiin, tulsiko lakkautetun puutarhan tilalle puistoalue, jossa olisi myös koirapuisto. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon kaupungin entiseen puutarhaan Ollikkalassa suunnitellaan pientaloaluetta.

Hämeentien varrella sijaitsevaa aluetta alkaa kehittää perustettava yhtiö, jonka tavoitteena on rakentaa yli 40 asuntoa rivitaloihin, omakotitaloihin ja minitaloihin.

– Salon mittakaavassa tämä on suurimpia projekteja, mitä kaupungissa on tehty viimeiseen kymmeneen vuoteen, ja se vaatii vielä paljon työtä, sanoo perustettavaa Sepänpuisto Innovations Oy:tä edustava Jarkko Anttila.

Jarkko Anttila tunnetaan Salossa monesta yhteydestä. Kaupungin kehittämisessä hän on kiinni myös kunnallispoliitikkona: SDP:n valtuutettuna ja kaupunkikehityslautakunnan jäsenenä.

Sepänpuisto Innovations on Anttilan mukaan hankeyhtiö, joka tekee suunnitelmat asemakaavoituksen alkuun asti, valitsee rakennuttajat ja hoitaa ainakin alueen ja asuntojen markkinoinnin. Uudelta alueelta ei myytäisi asukkaille tontteja, vaan valmiita asuntoja.

Mukana hankkeessa on kaksi salolaista rakennusyritystä, kertoo Anttila. Nimistä hän ei vielä puhu – eikä aikataulustakaan.

– Maailmantilanne on sellainen, että etenemme rauhallisin askelin.

Kaupungin omistamalle puutarhan alueelle tulee suunnitelman mukaan kolmenlaisia asuntoja: 12 minitaloa, neljä kolmen asunnon rivitaloa ja 19 omakotitaloa. Minitalot ovat ison yksiön kokoisia erillisiä asuntoja.

– Samalle alueelle voi ensin muuttaa minitalon ja hankkia myöhemmin omakotitalon, hahmottelee Anttila.

Asuintalojen lisäksi alueelle tulisi yhteisiä ja yhteisöllisiä tiloja, muun muassa kasvihuone ja harrastus- ja liikuntatiloja.

Uuden asuinalueen markkinointi kohdistetaan Jarkko Anttilan mukaan ennen muuta Turkuun ja pääkaupunkiseudulle. Kuva: SSS-arkisto/Jukka Vaso

Salon kaupunkikehityslautakunta päätti tällä viikolla varata entisen puutarha-alueen perustettavalle yhtiölle asuin- ja muiden rakennusten kehittämistä ja suunnittelua varten.

Puutarhan lisäksi alueeseen kuuluvat puutarhan kainalossa oleva omakotintontti, Ollikalankadun varren Rajakatuun rajautuvt kerrostalokortteli ja viheraluetta.

Suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2025 loppuun. Varauksen aikana yhtiö selvittää omalla kustannuksellaan yhdessä kaupungin kanssa edellytykset asemakaavan muutokselle. Jos kaavaa lopulta muutetaan, siitä vastaa kaupunki.

Lautakunnan valmistelutekstin mukaan alueella tavoitellaan puutarhakaupungin henkeä, ja suunnittelun lähtökohtina ovat korkeatasoisen arkkitehtuurin lisäksi muun muassa kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteet. Energiataloudessa keskitytään maalämmön ja aurinkosähkön ja -lämmön hyödyntämiseen.

Kaupungin maankäyttöpalveluiden johtaja Raimo Inkinen toteaa Ollikkalan kaipaavan jotakin uutta. Hänen mielestään myös alueen yhteyttä joen varteen kannattaa kehittää.

Inkinen arvioi, että parhaimmillaan alueen suunnittelu, kaavoitus ja toteutus voivat valmistua viidessä vuodessa.

Jarkko Anttila on asunut Ollikkalassa vuodesta 2011. Hän kertoo pyöritelleensä siitä asti mielessään ajatuksia alueen kehittämisestä, muun muassa koiran kanssa lenkkeillessään.

– Tarkoitus on myös parantaa brändiä. Se klangi, joka Ollikkalalla on salolaisten korvissa, ei ole tätä päivää.

– Täällä on Salon paras alakoulu, hieno uusi päiväkoti ja hyvät yhteydet kaikkialla, Anttila kehuu.

Hänellä on esittää muitakin Ollikkalan ja myös muun Salon etuja, joilla kaupunkiin saadaan uusia veronmaksajia.

– Meillä on hyvät terveyspalvelut, edulliset harrastusmahdollisuudet, luontoa, hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi lentokentälle. Salon mainoslause ”vaihda kallis elämä rikkaaseen” on hyvä.

Hämeentien varteen suunnitellun uuden asuinalueen markkinointi kohdistetaan Anttilan mukaan ennen muuta Turkuun ja pääkaupunkiseudulle.

Anttila esitti syksyllä 2017, että puutarha-alueelle kaavoitettaisiin korkeita kerrostaloja. Esitys ei saanut kannatusta kaupunkikehityslautakunnassa.

Sen sijaan alueelle päätettiin suunnitella puisto. Nyt puistosuunnitelma ollaan valmis vaihtamaan pientaloalueeksi.

Kaupungilla ei ole puutarhassa enää toimintaa .

Kaupunginpuutarha on ulottunut ennen Ollikkalan rakentamista Uskelanjoen rantamille asti.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
3 kuukautta sitten

Jassåå
Hyvä tietty yrittää, rakentaminen maksaa Salossa saman kun Tku, Hki tai vaikka Rovaniemellä.
Ei niistä kovin edullisia tule.
Ja mahtuuko tuolle pläntille kaikki.
Olisko puisto ollu parempi.

Harri Hämeenoja
3 kuukautta sitten

Ollikkalan alueen suunnittelu meni pieleen 1970-luvulla, kun Salossa valtaapitävä puolue päätti kilpailuttaa koko alueen kerralla ja siihen pystyi vastaamaan nyt jo aikoja sitten konkurssin tehnyt valtakunnallinen rakennuttaja. Yksitoikkoiseen kaavaan toteutettiin nippu yksitoikkoisia elementtitaloja, jotka todennäköisesti remonteista huolimatta ovat nyt purkukelpoisia. Hämeentien eteläpuolen omakotialue oli surkeuden huippu, kun rakentajat pakotettiin rakentamaan tasakattoisia omakotitaloja pienille vuokratonteille. Silloin vuokratonttien myyminen ei tullut kuuloonkaan. Alueelta myös pakkolunastettiin tonttimaata eläkeikää lähestyvältä pienviljelijältä ja suurin osa siitä on vieläkin rakentamatta ja kasvaa tällä hetkellä tiheää pusikkoa. Alueen suunnittelua ei saanut silloin ollenkaan kritisoida, vastalauseet ja keskustelut vaiennettiin heti kättelyssä. Tämä oli kuitenkin naapurikunnille suuri voitto, sillä… Lue lisää »

Eikös pitänyt tehdä päinvastoin...
3 kuukautta sitten

Eu:n ennallistamisasetus sopii tähän todella hyvin…😡

Hämmästynyt
3 kuukautta sitten

Jännä juttu: karjaa varten rakennettaessa on tulossa sanktioita jos uudisrakennusten alta joudutaan kaatamaan puita.
Muuhun rakentamiseen ei puututa vastaavalla tavalla.
Lähde: Maaseudun Tulevaisuus.

Deja-vu
3 kuukautta sitten

SSS 1.6.2018.
Samoja kuvia, samoja nimiä
Mitä tapahtui tässä välissä?