”Läheltä piti -tilanteita on Salossa miltei päivittäin” – Väylävirasto huolestui junaraiteilla poukkoilevista ihmisistä

5
Raiteilla liikkuminen on kiellettyä myös laissa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Rata-alueelle ei ole asiaa, eikä rata-alueen läpi saa oikaista. Väyläviraston ohje on hyvin selkeä.

Silti Väyläviraston tietoon on tullut viime aikoina erityisen paljon havaintoja ihmisten luvattomasta liikkumisesta rata-alueella. Etenkin raakapuun kuormauspaikoilla on liikuttu ilman lupaa.

– Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on vaarallista. Lisäksi se on kiellettyä myös laissa, sanoo Väyläviraston asiantuntija Kimmo Tiainen.

Rautateiden varsilla sijaitsee useita raakapuun kuormauspaikkoja ympäri Suomen. Myös Salon rautatieaseman yhteydessä on kuormauspaikka, jossa on havaittu ongelmia.

– Yrittäjät tekevät jatkuvasti havaintoja ulkopuolisista liikkujista kuormausalueilla. Läheltä piti -tilanteita on Salossa miltei päivittäin, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan rata-alueella liikkuminen on ollut Salossa ongelma jo vuosien ajan. Raakapuun kuormauspaikan lisäksi ihmisiä poukkoilee radalla Salon keskustassa muun muassa lähellä Joensuunkadun ylikulkusiltaa.

– Nokian aikana yrityksen työntekijät kävelivät jatkuvasti junaradan yli. Nyt ongelmia on ollut muun muassa hotellin asukkaiden kanssa, jotka oikaisevat radan poikki, Tiainen sanoo.

Tiainen viittaa Pii Hotelliin, jossa majoittuu parhaillaan ukrainalaisia pakolaisia. Tiaisen mukaan Meriniityn vastaanottokeskukseen on tarkoitus olla yhteydessä ja kertoa rata-alueen vaaroista.

 

Salon puunkuormausalueella tehtiin mittava remontti syksyllä 2021. Alueella kulkee edelleen paljon ihmisiä luvatta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Aitojen pystyttäminen rata-alueelle on Tiaisen mukaan turhaa.

– Ei mene kuin hetki, kun joku on tehnyt rälläkällä reiän aitaan, Tiainen huokaa.

Salossa puunkuormausalueen raiteiden vieressä olleen ojan yli rakennettiin jopa silta.

– Luvattomat kulkijat rakensivat sillan, jonka me poistimme useaan otteeseen, mutta se rakennettiin aina takaisin. Nyt ojaa ei enää ole, kun alueella tehtiin remonttia.

Salon puunkuormausalueella oli mittava remontti syksyllä 2021. Urakan aikana uusittiin muun muassa puunkuormausraiteiden pohja. Remontti maksoi noin puoli miljoonaa euroa (SSS 23.9.2021).

Salon rautatieaseman kautta kulkee vuosittain 75 000–95 000 kuutiometriä puutavaraa. Puuta tuodaan asemalle tukkiautoilla, ja se lähtee eteenpäin junilla Turun ja Toijan ratojen kautta.

Salon lisäksi luvattomista liikkujista on tehty viime aikoina paljon havaintoja muun muassa Turussa, Suolahdella, Lapinlahdella sekä Petäjävedellä.

– Petäjävedellä koululaiset kulkevat kuormausalueen kautta kauppaan ja takaisin. Alueella liikkuu raskasta kalustoa, joita ei välttämättä huomaa puukasojen takaa eivätkä kuljettajat välttämättä huomaa luvattomia kulkijoita, Tiainen sanoo.

Väylävirasto omistaa valtion rataverkon ja vastaa sen kunnossapidosta ja rakentamisesta. Väylävirastolle kuuluu myös laiturialueiden kunnossapito.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ylialikulku
24 päivää sitten

Suosituin radan ylityspaikka on oman havainnon mukaan siinä Prisman ja Retailparkin välissä.
Siihen väliin mahtuisi hyvin joko alikulku tai ylikulku. Samalla helpottaisi käyntiä Tokmannille tai Puuiloon jos siihen tulisi luvallinen ylityspaikka kevyelle liikenteelle.

Kun jos mietti, niin autottomalle Prismaan saatikka sinne Retailparkin perälle on aika pitkä matka kävellä, esim, Uuttelasta,
Niin siksi olisi järkevää tehdä siihen radan yli ihan luvallinen ylityspaikka, koska fakta on kuitenkin se, että siitä radan yli kuljetaan ja tullaan kulkemaan jatkossakin, olisi se sitten kuinka kiellettyä ja vaarallista tahansa.

Maija
23 päivää sitten
Reply to  Ylialikulku

Siinä oli joskus verkkoaita. Lie purettu tai muuten vaan kadonnut.
Maantietä ajaen päiväkodin kulmalta on 1 km Prisman pihalle. Pyörätie oikaisee. Jos kauppapuistoon on liian pitkä matka jalan, voisi harkita kimppataksia naapurustossa asuvien kanssa. Kulkisi kerralla isompi määrä ostoksiakin.

MDI
23 päivää sitten
Reply to  Ylialikulku

Tästä olen ennenkin kirjoittanut eli kun kevyen liikenteen väylää kuljet Salosta niin kuljet ohi Prismantien tai sitten loikit yli ojien. Osuuskauppakaavoitus kykenee näköjään ohittamaan kaikki periaatteet.

Urpo
23 päivää sitten
Reply to  Ylialikulku

Prisman ja Puuilon parkkipaikan välissä kulkee kevyen liikenteen väylä, joka alkaa ei mistään ja loppuu ei mihinkään. Radan ja mt110 kohdille olisi luontevaa tehdä tälle jatkeet, jolloin poistuisi huonot ylityspaikat ja parannettaisiin kevyen liikenteen kilpailukykyä kulkutapavalinnassa aivan kuten sekä valtion että Salon tavoitteena on.

Mä vaan
23 päivää sitten
Reply to  Urpo

Mieluummin etusijalle pyörätie Muurlaan ja Kokkilaan.
Eiköhän meistä kuka tahansa saa omalle maalleen rakentaa pyörätien miten haluaa? En usko että Salo on tuohon kauppapuiston pätkään ollut vaikuttamassa.