
Salon Lukkarinmäellä harjoiteltiin alkuviikosta antaumuksella Entisaikaan Lukkarinmäessä -näytelmää.
Näytelmä sijoittuu nimensä mukaisesti Salon Lukkarinmäkeen ja siinä tutustutaan muun muassa Salon Salmenrannassa toimineeseen Salo Bryggeriin eli salolaisittain Olutprykiin ja Tyynelän lepokotiin.
Salon kansalaisopiston teatterikurssilaisten kevään kohokohta eli näytelmän esitys on tulevana lauantaina Lukkarinmäki-päivän yhteydessä.
Näytelmän kohtaukset esitetään eri puolilla Lukkarinmäkeä, joten yleisö kulkee näyttelijöiden mukana. Näytelmä alkaa Siniseltä talolta ja kulkee Salmenrannan ja Malturinkadun kautta Raivaajankadulle.
– Kuljettavan reitin pituus on noin 700 metriä ja yleisö pääsee tutustumaan myös vanhaan pommisuojaan, jonne kannattaa pukeutua lämpimästi, vinkkaa näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Salon kansalaisopiston teatteritaiteen opettaja Sarika Lipasti.
Lukkarinmäki-seuran tilaamassa näytelmässä esiintyvät Salon kansalaisopiston aikuisten teatteritaiteen perusopetuksen ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Näytelmän taustalla ovat todelliset tapahtumat ja ihmiset.
– Ajallisesti näytelmässä kuljetaan 1800-luvun puolivälistä vuoteen 1940, Lipasti kertoo.
Näytelmä perustuu Lauri Hollménin, Esa Jyrkkiön ja Reijo Nordellin kirjoittamaan Salon Lukkarinmäki -kirjaan sekä Lukkarinmäellä asuneen Urho Kallion sodanaikaisiin päiväkirjoihin.
Salon Lukkarinmäkeen vuonna 1858 perustettu olutpanimo lopetti toimintansa 1950-luvulla ja suurin osa sen rakennuksista purettiin 1970-luvulla kerrostalojen tieltä. Olutpanimon olutkellari on kuitenkin edelleen pystyssä kerrostalojen katveessa Salmenrannassa, joten näyttelijät pääsevät esiintymään autenttisessa ympäristössä.
Myös Tyynelän lepokodista kertovat kohtaukset esitetään lähellä paikkaa, jossa lepokoti 1910-luvulla oikeasti sijaitsi.
– Anna ja Fritz Kurimo muuttivat Saloon vuonna 1898 ja perustivat Lukkarinmäkeen lepokodin vuonna 1913. Lepokoti oli hyvin edistyksellinen, sillä siellä tarjottiin vain kasvisruokaa, Lipasti kertoo.
Kasvisruuan lisäksi lepokodissa tarjottiin muun muassa terveellisiä ja luonnonmukaisia istumakylpyjä kuhneammeissa sekä nautittiin auringosta isolla terassilla. Lepokodin yhteydessä sijaitsi myös ravintola. Lepokodin tarina jäi lyhyeksi, sillä Kurimot lopettivat lepokodin ja muuttivat Ouluun vuonna 1918.

Näytelmässä esiintyy kymmenkunta teatterikurssilaista. Rooleja näytelmässä on parikymmentä eli jokaisella on ainakin kaksi roolia. Harjoitukset näytelmää varten aloitettiin vuodenvaihteen jälkeen.
Salolainen Petteri Kallonen ei ole koskaan aikaisemmin käynyt katsomassa teatteriesitystä, saatikka näytellyt näytelmässä. Esiintymiskokemusta mieheltä ei kuitenkaan puutu.
Hänen ensiesiintymisensä tapahtui televisiosarja Salatuissa elämissä edellisenä talvena.
– Olin avustajana yhdessä jaksossa, Kallonen kertoo.
Viime kesänä Kallonen pääsi mukaan Rantabaari-televisiosarjaan, jossa hänet nähdään 11 jaksossa. Rantabaari-sarjassa hänellä oli jo puherooli.
Kallonen oli tullut televisioväelle tutuksi oman podcastinsa kautta.
– Haastattelin podcastissa muun muassa Salattujen elämien näyttelijöitä ja sitä kautta minut opittiin tuntemaan, hän kertoo.
Näytteleminen on Kallosen intohimo ja teatterikurssilla oleminen on vain vahvistanut tunnetta.
– Haluan todella tehdä tätä, Kallonen painottaa.
Kallosen teatteriura saa jatkoa jo kesällä, sillä hänet nähdäänMathildedalin kesäteatterin Pikkupojat -näytelmässä.

Piikkiöläinen Päivi Helminen puolestaan lähti teatterikurssille ystävänsä innoittamana. Teatteriharrastus on tuonut hänelle iloa ja energiaa.
– Teatteri-illan jälkeen on aina levollinen ja hyvä olo, vaikka päivä olisi ollut kuinka kurja, hän sanoo.
Helmisen teatteriharrastus saa jatkoa, sillä hän on jo ilmoittautunut ensi syksynä starttaavalle jatkokurssille.
Sekä Kallosella että Helmisellä on näytelmässä kaksi roolia. Kallonen nähdään nuorena panimomestari Johanssonina ja lepokoti Tyynelän asiakkaana. Helminen on puolestaan oluttehtaan pullonpesijä Manda ja lepokodissa asioiva hienostorouva.
Entisaikaan Lukkarinmäessä -näytelmän esitykset lauantaina 20.5. kello 12 ja 14. Lähtö Siniseltä talolta osoitteesta Rummunlyöjänkatu 2. Esitykseen on vapaa pääsy ja se soveltuu kaikenikäisille.

Lukkarinmäen kevät yhdistää teatteriin luontoa ja kierrätystä
Lukkarinmäen kevät -tapahtumaa vietetään ensimmäistä kertaa koskaan tämän viikon lauantaina. Päivän aikana on mahdollista osallistua kasvien, mekkojen ja laukkujen vaihtoon sekä pajunpunonnan kurssille. Tiedossa on kulttuuriakin: kuvataiteilija Ilona Niemen teokset ovat näytillä ja Salon kansalaisopiston teatteritaiteen opiskelijat esittävät Lukkarinmäki-aiheisen näytelmän.
– Idea yhteisestä tapahtumasta sai alkunsa, kun tajusimme viime vuonna tuottaneemme kevättapahtumat peräkkäisinä päivinä, toteaa Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto tiedotteessa.
Lukkarinmäen Kevät sijoittuu Lukkarinmäen, Salon taitokeskuksen ja Sinisen talon pihapiiriin. Tapahtuman järjestävät Taito Varsinais-Suomen Salon taitokeskus ja Salon Lukkarinmäki-Seura.
Lukkarinmäen kevät lauantaina 20.5. kello 11–16.