Lukuisia talkootunteja ja pari kilometriä puutavaraa – Perniö sai omat kuntoportaat

0
Juha-Pekka Hursti (vas.), Lassi Rokka ja Marko Liias kuuluvat Perniön kuntoportaita rakentaneeseen vapaaehtoisten joukkoon. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Kyllä siinä kieltämättä tunsi tehneensä jotain, kun oli viettänyt illan otsalamppu päässä vääntäen ruuveja räntäsateessa, naurahtaa perniöläinen Marko Liias.

Marko Liias on yksi niistä vapaaehtoisista, jotka osallistuivat Perniön kuntoportaiden rakennusurakkaan. Portaiden rakentaminen alkoi viime vuoden kesällä, mutta urakka jatkui pitkälle syksyyn ja alkutalveen asti.

– Portaita rakennettiin omien päivätöiden ohella eli iltaisin ja viikonloppuisin, Liias kertoo.

Nyt portaat ovat valmiit ja raskas projekti takanapäin. Perniön kuntoportaat sijaitsevat Leskenkujan ja Tammitien välissä olevassa mäessä. Mittaa kuntoportailla on 90 metriä.

Portaissa on kaksi penkein varusteltua välitasannetta ja kaikkiaan portaita löytyy kuntoiltavaksi 166 kappaletta.

Perniön kuntoportaiden talkooporukkaan kuuluvat Marko Liias (vas.) ja Lassi Rokka ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniön kuntoportaat toteutettiin osana Salon kaupungin vuoden 2022 osallistuvaa budjetointia. Hanke polkaistiin käyntiin todella nopealla aikataululla.

– Idea portaista tuli viime keväänä ja teimme pikavauhtia suunnitelman, jolla osallistuimme kaupungin osallistuvaan budjetointiin, kertoo Lassi Rokka, joka on yksi Perniön kuntoportaat -hankkeen puuhamiehistä. Idean kuntoportaista sai puolestaan Perniön Sisun puheenjohtaja Mikko Venhomaa.

Hanke sai kaupungilta 10 000 euron tuen. Lisäksi hankkeelle kerättiin lahjoituksina yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä reilut 10 000 euroa.

– Osa lahjoitti kuntoportaille myös muun muassa materiaaleja ja ihan silkkaa työtä, Rokka kertoo.

Rahaa kerättiin ”myymällä” kuntoportaiden portaita yrityksille ja yksityisille ihmisille. Portaan ostaneet sekä työpanosta tai materiaaleja lahjoittaneet saivat nimilaatan portaisiin.

– Portaiden myyminen oli hitti. Niitä olisi myyty vieläkin enemmän, mutta portaat loppuivat kesken, Rokka kertoo.

Perniön kuntoportaat sijaitsevat Perniön keskustassa, Laskenkujan ja Tammitien välillä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kuntoportaiden rakentaminen alkoi vanhojen portaiden purkamisella.

– Vanhat portaat olivat lyhyet ja kapeat sekä huonosti kuntoiluun sopivat, Rokka kertoo.

Portaiden suunnittelu rinteeseen vaatii tarkkaa työtä. Kuntoportaat suunnitteli ja piirsi Riku Rinne.

Portaita olivat rakentamassa muun muassa paikalliset urheiluseurat eli Perniön Urheilijat ja Perniön Sisu. Kuntoportaiden rakentaminen sujui vapaaehtoisilta rivakkaan tahtiin, sillä portaat saatiin käyttökuntoon alle puolessa vuodessa.

– Urakka sujui paremmin kuin hyvin, kehuu markkinointia yritysten suuntaan hoitanut Juha-Pekka Hursti.

Puutavaraa ja muun muassa ruuveja kuntoportaisiin kului läjäpäin.

– Lankkua ja muuta puutavaraa meni äkkiä sen parin kilometrin verran, Hursti laskeskelee.

– Ruuveja kului puolestaan parhaimmillaan yhdessä illassa tuhat, jatkaa Rokka.

Suurin osa puutavarasta ostettiin heti hankkeen alkumetreillä.

– Ja hyvä niin. Puutavaran hinta nousi kesän aikana, Rokka sanoo.

Perniön kuntoportaissa on kaksi välitasannetta, joista löytyvät myös penkit. Penkkiä testaamassa hankkeen puuhamies Lassi Rokka. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kuntoportaat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja käyttäjiä onkin ollut jo mukavasti.

– Paikalliset urheiluseurat käyttävät aktiivisesti portaita. Myös muun muassa koululaiset ja päiväkotilapset ovat olleet täällä liikkumassa, Hursti kertoo.

Sulkapallovalmentajana toimiva Hursti on itsekin tuonut suojattejaan kuntoilemaan portaille.

– Kyllä näissä saa nopeasti urheiltua itselleen pahan olon, hän virnistää.

Perniön kuntoportaiden lisäksi Salossa pääsee reippailemaan kuntoportaissa Kuusjoen Vähäjärvellä ja Uskelan kirkolla. Myös Teijolle on suunnitteilla kuntoportaat.

Perniön kuntoportaiden suunnittelu oli tarkkaa työtä, sillä portaita ei voitu rakentaa suorassa linjassa korkeuserojen takia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniön kuntoportaat ovat vielä vailla kunnollista valaistusta, jonka toteuttaa Salon kaupunki. Lisäksi portaiden alapäähän on tulossa parkkipaikka, joka on tarkoitus rakentaa Perniönjoen leventämisen ja kävelysillan uusimisen yhteydessä.

– Parkkipaikan tarkasta sijainnista ei ole vielä tietoa, mutta sen pitäisi valmistua tänä vuonna. Myös portaiden ympäristö vaatii vielä pientä maisemointia, Rokka sanoo.

Myös hankkeen puuhamiehet ovat itse kuntoilleet portaissa.

– Nämä toimivat hyvin. Askellusväli on juuri oikea, miehet kehuvat.

Perniön vanhat portaat olivat jo parhaat päivänsä nähneet. Ne purettiin ensitöiksi uusien kuntoportaiden alta pois. Kuva: Lassi Rokka