Mielenterveyskuntoutujat meinasivat jäädä kokonaan ilman työpalkkiota Salossa – etuuksien kohtalosta tehdään lopullinen päätös myöhemmin

1
Hyvinvointikatsauksen mukaan mielenterveysoireilu on viime vuosina lisääntynyt Suomessa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Mikko Stig
Mielenterveyskuntoutujien työpalkkio on puhuttanut Salossa sen jälkeen, kun Varha yhdenmukaisti maksukäytäntöjään. Kuvituskuva.

Mielenterveyskuntoutujien kuntouttavasta työstä saaman palkkion maksaminen meinasi loppua kokonaan Salossa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan aluehallitus sai tiistaisessa kokouksessa eteensä hyvinvointialuejohtajan ehdotuksen, jossa esitettiin, ettei sosiaalisen kuntoutuksen ajalta makseta lainkaan toimintarahaa.

Aluehallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi kaarinalaisen Niina Alhon (sd.) ehdotuksesta. Tarkoitus on kartoittaa työpajatoiminnan tyyppisessä sosiaalisessa kuntoutuksessa olevien asiakkaiden määrä. Myös kustannusvaikutuksista halutaan lisätietoa.

Etuuskäytännöt jatkuvat ennallaan siihen asti, kunnes aluehallitus tekee päätöksen sosiaalisen kuntoutuksen alaisista etuuksista.

” Tämäntyyppisen työpajatoiminnan kannustava vaikutus voi olla erittäin suuri.”

Salon mielenterveyskuntoutujien työpalkkioista nousi kohu huhtikuussa, kun työpalkkio liki puolitettiin Varhan yhdenmukaistamistoimien takia. Mielenterveyskuntoutujat pettyivät pahoin, kun heidän työpäivästä saamansa 11 euron päivittäinen avustus leikattiin kuuteen euroon (SSS 8.4.).

Varhan aluehallituksen 2. varapuheenjohtaja Niina Alho sai asiasta useita yhteydenottoja.

– Olin alkuun ihmeissäni, sillä aluehallitus ei ollut tuollaista päätöstä tehnyt, hän sanoo.

Salon tapaus liittyi vammaisille maksettavan työosuusrahan harmonisointiin Varhan alueella.

– Tätä työosuusrahapäätöstä oli Salossa sovellettu myös mielenterveyskuntoutujiin, jotka kuitenkin kuuluivat nyt esitetyssä selvityksessä sosiaalisen kuntoutuksen piiriin.

Niina Alho (sd.) sai useita yhteydenottoja sen jälkeen, kun Varha leikkasi mielenterveyskuntoutujien työpalkkioita. Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska

Alhon mukaan kunnat ovat tarjonneet sosiaalista kuntoutusta erilaisin keinoin. Osa kunnista on tarjonnut Salon tavoin työpajatoiminnan tyyppistä sosiaalista kuntoutusta, joka ei kuitenkaan ole kuntouttavaa työtoimintaa.

Osa kunnista on maksanut sosiaalisen kuntoutukseen osallistuville toimintarahaa. Esimerkiksi Turussa, Raisiossa ja Kaarinassa sen sijaan ei ole maksettu rahallista korvausta. Osa kunnista on maksanut toimintaan osallistuville esimerkiksi matkakuluja tai aterioita.

”Kyllä kokouksen henki oli sellainen, ettei näiltä ihmisiltä voida viedä kokonaan pois suhteellisen pientä etuutta.”

Alho pyysi kuntien käytännöistä selvitystä, joka siis tuotiin aluehallituksen päätettäväksi tiistaina.

– Selvitys oli erittäin puutteellinen, joten lisätietoja tarvitaan ennen päätöksen tekemistä. Parhaillaan ei ole muun muassa tiedossa, kuinka laajalti työpajatoimintana tarjottua sosiaalista kuntoutusta on käytössä Varhan alueella.

– Myös todellisista kustannuksista ei ole olemassa käytännössä lainkaan tietoa, hän sanoo.

Alhon mukaan hyväksi todetuista käytännöistä ei saisi luopua heppoisin perustein.

– Esimerkiksi tämäntyyppisen työpajatoiminnan kannustava vaikutus voi olla erittäin suuri, Alho painottaa.

Juhani Nummentalo (kok.). uskoo, että Salon mielenterveyskuntoutujille tullaan jatkossakin maksamaan toimintarahaa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Varhan aluehallitukseen kuuluva salolainen Juhani Nummentalo (kok.)uskoo, että mielenterveyskuntoutujille maksetaan jatkossakin toimintarahaa.

– Kyllä kokouksen henki oli sellainen, ettei näiltä ihmisiltä voida viedä kokonaan pois suhteellisen pientä etuutta, hän sanoo.

Niina Alhon mukaan vielä ei ole tiedossa, koska aluehallitus saa pyytämänsä lisätiedot sosiaalisen kuntoutuksen etuuksista ja asia etenee aluehallituksen päätettäväksi.

Varhan aluehallitus päätti kokouksessaan myös käynnistää neuvottelut kuntien kanssa koskien kuntouttavassa työtoiminnassa olevien liikuntaetuja. Osa kunnista on tarjonnut maksuttomia liikuntaetuja, kun taas osassa kunnista liikuntaa ei ole huomioitu lainkaan osana kuntouttavan työtoiminnan palveluita.

– Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuunjaosta on ensisijaisen tärkeä sopia, joten tämän takia päätimme käynnistää myös nämä neuvottelut, Alho sanoo.

Lue myös: Salolaisten mielenterveyskuntoutujien työosuusrahasta leikattiin liki puolet – ”Ajattelin, etten varmasti mene enää töihin”

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Kivilompolo
4 kuukautta sitten

Tuohon mielenterveyskuntoutujien väärinkohteluun palkanmaksussa haluan kommentoida sen verran, että ajatteletteko te jotka olette vastuussa tästä palkanmaksusta, että me mttk ollaan jotain lampaita ja hyväksytään kaikki vääryys meitä kohtaan. Olette väärässä, ette enää kohtele meitä väärin. Mahdollisuuksien mukaan myös me ajamme omia asioitamme!