Mikä vieritti kiven kenkään

1

SSS nosti Suomusjärven otsikoihin ”Kivi kengässä” – oikein pääkirjoituksena 17.5. ja sitä ennen 13.5. artikkelilla ”Liki 700 000 euron Kivikausikeskus Rira on taas tyhjillään”.

Suomusjärven kulttuuri sai nimensä runsaiden kivikausilöydösten innoittamana 1800-1900-luvun vaihteessa. Vuonna 2008 toteutettiin EU-hanke Kivikausikeskus Rira silloin valmistuvan Kivihovin tiloihin, moottoritien varrelle Suomusjärvelle.

Hanke toteutettiin huolella eri alojen ammattitaidoilla. Sen vuoden aikana suomusjärveläiset epäilijätkin innostuivat asiasta. Innokasta talkoohenkeä leijui ilmassa. Alkoi ilmaantua taidokkaita ja tyylikkäitä aiheen innoittamia tuotteita myytäväksi Riran myymälässä yli 20 valmistajalta.

Kyllä Riran pärjääminen perustui ihan realistisiin laskelmiin. Toiminnan yksi tavoitteista oli antaa elämyksiä nykypäivään esi-isiemme kekseliäästä elämästä ja selviämisestä.

Ehkäpä nyky-Salokin on saanut jonkun luovan hiekanjyväsen sieltä jostain kaukaa.

On ikävää, että SSS syyllistää yleisesti suomusjärveläisiä 700 000 euron potista. Uuden Suursalonhan piti yhdistää alueen viihtyvyyttä ja kulttuuria. Miten ja miksi sellainen vuokrasopimus Teboilin kanssa oli tehty.

Olen jostain lukenut, miten iso osa EU-hankkeista ei koskaan valmistu. Näille hankkeille edellytetään vähintään viiden vuoden toimintaa. Kun näin ei käynyt Riran kohdalla, EU-rahaa jäi saamatta noin 300 000 euroa. Onko kukaan koskaan kuullut, että uudelle yritykselle annetaan alle puoli vuotta aikaa näyttää mihin pystyy?

Jos Salon silloiset päättäjät eivät olisi etukäteen yli puoluerajojen tehneet torppauspäätöstä, olisi tilanne nyt varmaan aivan toinen. Intoa ja osaamista olisi ympäri Saloa riittänyt vaikka mihin.

Ikävä kyllä näistä ”ei jatkoon” -päättäjistä suurin osa ei ollut vaivautunut edes käymään Rirassa. Tämän paljasti ovensuukysely heti päätöskokouksen jälkeen.

Näin ollen pysytään visusti laumassa ja käännetään peukalot alaspäin. Kas kun Salon ekonomistit eivät osanneet aikoinaan laskea: jos ei Rirasta tule tuloja, loppusummaksi tulee noin 700 000 euroa. Olisi kannattanut kysyä Riran infosta.

Olisi mielenkiintoista nähdä artikkeli siitä, mitä muuta Salon huonot päätökset ovat saaneet aikaan.

Juhana Manner

Riran erikoisasiantuntija

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kivenä kengässä by Eput
15 päivää sitten

Erinomainen mielipidekirjoitus! On paljon asioita, joita Turusta Hajalan ja Märynummen ehkä Vaskion ja Halikon viittojen ohi kulkevat johtavat virkamiehet tai päätoimittajat eivät tule koskaan ymmärtämään. Usein ihmettelen eikö riittävän huonoa johtamista ole tarjolla ihan kotikutoisesti? Puolet kuntalaisista jäävät järjestelemällisesti kuulematta! Jäähälli 15 miljuunaa ja kaupunkikeskuksen ansiota! Kivimuseo 700 tuhatta pakotetulla alasajolla ja yhtäaikaa kaikkien ympärystökuntien vika! Olisikin puoli vuotta aikaa takoa järkeä yhteenkään päätökseen kun todellisuus lautakuntakäsittelyssä on alle 15 minuuttia. Ohhoh olipa typerä ja käytännössä toimimaton ehdotus mutta koska Honkkarissa oli ämpärillinen karkkia – mieti ämpäri – tarjouksessa niin kaikki kannattaa. Tekemällä kunnolla olisi maksanut sen markan, mutta parakilla… Lue lisää »