Mikael Karvia eli seitsemän vuotta pääsykoerumbassa ennen kuin unelmasta tuli totta – yli tuhannen hakijan joukosta 12 sai paikan

0
Mikael Karvia ja Rana-koira nauttivat tällä viikolla kesälomasta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

On jälleen se aika vuodesta, kun sadat nuoret pettyvät karvaasti Helsingin Sörnäisissä.

Monivaiheinen Teatterikorkeakoulun pääsykoe järjestetään toukokuussa. Se kestää kolme viikkoa, ja päivien edetessä joukko kutistuu yli tuhannesta nuoresta tusinaan.

Salolainen Mikael Karvia jäi ilman opiskelupaikkaa kuudessa haussa. Silti hän osallistui kokeisiin jälleen viime keväänä, seitsemättä kertaa. Hän oli laittanut hakupaperit sisään viimeisenä mahdollisena päivänä.

– Plan B ei koskaan löytynyt, hän sanoo.

Näyttelijäntaiteen viisivuotiseen maisteriohjelmaan halusi 1 267 hakijaa, ja sisään pääsi 12. Hyväksyttyjen joukossa oli myös Mikael Karvia.

Opiskelu unelmien koulussa ja elämä Helsingissä ovat tarjonneet 28-vuotiaalle Karvialle sen, mitä hän lähti hakemaan.

– Ainahan tuollaisesta luo päässään mielikuvan, jota todellisuus ei voi täysin vastata. Mutta pääpiirteissään opiskelu on juuri sitä, mitä odotinkin.

Vaikka Karvialla on jo entuudestaan kokemusta näyttelemisestä, hän arvioi koulutuksen tuovan uutta syvyyttä ja uskottavuuttakin tekemiseen.

– Koulussa pääsee paljon laajemmin tutkimaan omaa taiteilijuuttaan ja kasvamaan taiteilijana. Ja kyllähän se hyvältä näyttää paperillakin, että on koulut käyty.

Ensimmäisen lukuvuoden kurssit ovat nyt takana, ja Karvia on juuri viettämässä viikon mittaista kesälomaa. Ensi viikolla alkavat kesäteatteritreenit ja muuntautuminen David Leen hahmoon. Lee on henkilö Ulkomaalainen-farssikomediassa, jota esitetään heinäkuun alusta lähtien Mustion linnan kesäteatterissa.

Oman alan kesätyö ei ole itsestään selvyys myöskään teatterialan opiskelijoille, eivätkä kaikki Karvian kurssikaverit nouse lavalle kesällä.

– Koen olevani onnekas, kun saan kesällä tehdä oman alan töitä.

Mikael Karvia suuntaa kesäksi Mustion linnan kesäteatterin lavalle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vuosien unelmoinnin ja toistuvien hakukierrosten jälkeen asiat ovat mallillaan, mutta ilman epäilyksen häivää Karvia ei ole tilanteeseen päässyt.

Syyskesällä 2021 yhtälöön lisättiin yllätysmomentti, kun Karvian puolison Jasmin Oran vanha lapsuudenkoti Perttelissä ilmestyi myyntiin. Talolla oli ollut Oran perheen jälkeen useampi omistaja.

– Jassu laittoi minulle Whatsappissa vitsillä viestin, että ostetaanko pois.

Pian kaksikko löysi itsensä asuntonäytöstä keskustelemasta siitä, miten talon voisi sisustaa. Kaupat tehtiin nopeasti. Samaan aikaan Karvian takaraivossa tykytti unelma näyttelijäksi opiskelemisesta.

– Aina vaan mietin joka vuosi, että kuinka pitkään viitsii rumbaa ylläpitää. Sitten päätin, etten voi loputtomiin elämääni lykätä, että ostetaan vaikka talo.

Talokauppaa seurasi kevät, jolloin Karvia sai opiskelupaikan – ja niin talon rinnalle tuli opiskelijakämppä Merihaassa. Teatterikorkeakoulussa ei opiskella etänä, ja Karvia haluaa viettää myös vapaa-aikaa Helsingissä ihmisiin tutustuen.

– Suurimman osan ajasta olen Helsingissä. Haluan omistaa sille 110 prosenttia. Mennään sellaisella joka toinen viikonloppu kotiin systeemillä.

Teatterikorkeakoulussa hakemiseen liittyy paljon arvostelua, joka saattaa mennä ihon alle. Hakija ei tee monivalintatehtäviä tai kirjoita esseitä, vaan esiintyy. Tehtävälistalta löytyy esimerkiksi monologin pitäminen.

Kun hakukertoja on monta, raadin naamat tulevat tutuksi. Mikael Karvia sanoo, että arki opettajien kanssa on tehnyt hyvää.

– Olen katsonut heitä monta vuotta hahmoina, jotka arvioivat jokaista liikettäni. On ollut ilo tutustua heihin ilman, että syke on 150.

Karvia ei usko saaneensa sinnikkyydestä lisäpisteitä, mutta hän arvioi kehittyneensä vuosien varrella. Hän on sitä mieltä, että opiskelupaikka irtosi juuri oikealla hetkellä.

– Se vaati sen, että kasvan ihmisenä ensin. Että pystyn olemaan siinä tilanteessa, että pääsen sisään, saan itsevarmuutta tekemiseen ja uskallan tehdä enemmän.

Tänä keväänä opiskelupaikkaa hakeville Karvia haluaa sanoa, että unelmia kohti kannattaa edetä määrätietoisesti.

– Ei pidä lannistua, jos ei tärppää ekalla tai edes tokalla kerralla. Jos on kiinnostunut alasta, niin sitten vaan työstää sitä kohti ja manifestoi. Kyllä se ovi joskus aukeaa, kun jaksaa nähdä vaivaa sen eteen. Välillä käy mielessä, että pitäisikö keksiä jotain normaalimpaa tekemistä vuosien vieriessä, mutta ei näköjään kannata.

Mikael Karvia

  • Aloittanut näyttelemisen koulunäytelmissä ja haaveillut lapsesta asti näyttelijän ammatista.
  • Opiskeli armeijan jälkeen kaksi vuotta näyttelijäntyötä Laajasalon opistossa Helsingissä.
  • On opiskellut myös kokiksi ja työskennellyt näyttämöroolien ohessa kokkina Salon sairaalan keittiössä.
  • Ollut mukana useissa teatterituotannoissa muun muassa Teatteri Provinssissa. Nähdään ensi kesänä Mustion linnan kesäteatterissa Ulkomaalainen-farssikomediassa.
  • Kotoisin Somerolta. Asuu nykyisin Perttelissä puolisonsa Jasmin Oran ja Rana-koiran kanssa.