Minetit ohitti finaalissa Bulgarian maajoukkueen ja juhli joukkuevoimistelun Euroopan mestaruutta

0
Minetit varmisti mestaruutensa tänään loppukilpailussa, kun se kiri Bulgarian maajoukkueen ohi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Minetit varmisti mestaruutensa tänään loppukilpailussa, kun se kiri Bulgarian maajoukkueen ohi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Tampereen Sisua edustavan Minettien kevätkausi sai sunnuntaina täydellisen päätöksen. Minetit kiri joukkuevoimistelun EM-kisojen päätöspäivänä Bulgarian maajoukkueen ohi ja saavutti Euroopan mestaruuden 0,1 pisteen erolla bulgarialaisiin. Hallitseva MM-ykkönen Bulgaria oli lauantain alkukilpailun jälkeen Minettejä 0,3 pistettä edellä, mutta tamperelaisvoimistelijoiden onnistuminen palkittiin Vantaalla.

– Saimme tehtyä tiukassa paikassa yhden kauden parhaista suorituksistamme. Tämä oli hyvä päätös tälle ohjelmalle, sillä syksyn MM-kisoihin teemme uuden ohjelman, kertoi Minettien kapteeni Sanni Hartman.

EM-kisat olivat myös osa maailmancupia. Minetit on voittanut kevätkauden kaikki kolme cup-kisaa. Vantaan lisäksi voitot heltisivät Bulgariasta ja Ranskasta.

– Vielä viime syksynä ohjelma oli uusi, mutta nyt olemme saaneet hiottua sen minttiin (kuntoon), Hartman perusteli joukkueen vahvaa kevättä.

Ohjelmaan tuli uutta kokoonpanomuutosten ja uusiutuneiden sääntöjen takia, jotka vaikuttivat muun muassa nostoihin ja hyppyihin. Vantaalla Minetit keräsi kahdesta päivästä yhteispisteet 55,7, kun Bulgaria jäi 55,6:een.

Gloria jatkoi arvokisojen pronssitahtia

Viime talven MM-pronssijoukkue, helsinkiläisten Elise Gymnasticsin ja Pakilan Voimistelijoiden Gloria lisäsi palkintokokoelmaansa EM-pronssin. Joukkue pystyi näyttämään osaamistaan innokkaalle kotiyleisölle. Pronssi heltisi pistein 53,7.

– Alkukaudesta halusimme haastaa itseämme uudenlaisella koreografialla. Sääntömuutosten takia ohjelman pitää olla entistä vaativampi, kertoi Glorian kapteeni Erika Luoto.

Glorian kapteeni ilahtui, että sääntömuutokset korostavat voimistelun taiteellisuutta temppujen sijaan.

– MM-kisoja kohti haluamme nostaa tasoamme parantamalla suorituspuhtauttamme, Luoto kertoi.

Cha cha cha tanssitti yleisöä

Vantaan Sport Clubin oli määrä järjestää joukkuevoimistelun maailmancup jo maaliskuussa 2020, mutta kisat peruuntuivat viime tipassa maailman yllättäneen koronaviruspandemian takia. Kaiverretut mitalit jäivät silloin kisajärjestäjien käsiin, mutta sunnuntaina Myyrmäessä EM-kisojen menestyjät saivat palkintonsa, ja yleisö pääsi tanssimaan Käärijän tahtiin esitysten tauoilla.

Naisten kisan lisäksi suomalaiset menestyivät 14–16-vuotiaiden sarjassa, jossa Tampereen Sisun Minetit Junior otti ykkössijan 0,85 pisteen erolla Olarin Voimistelijoiden OVO Junior Teamiin. Alkukilpailun jälkeen suomalaisjoukkueet olivat tasapisteissä, mutta Minettien nuoret onnistuivat finaalissa espoolaisia paremmin.

Joukkuevoimistelun kilpailukausi jatkuu syksyllä. Maailmancupin finaali kisataan lokakuussa Turkin Istanbulissa ja MM-kisat marraskuussa Kazakstanin Almatyssä.

Kaija Yliniemi