Ministeriön hallitusneuvottelijoille toimittamat tiedot maalaavat karun kuvan suomalaisesta mielenterveyskriisistä

5
Ahdistuneisuus- ja masennushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveydenhäiriöitä, joiden perusteella maksetaan sairauspäivärahaa.  LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Ahdistuneisuus- ja masennushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveydenhäiriöitä, joiden perusteella maksetaan sairauspäivärahaa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Mielenterveyden häiriöt ovat suurin syy pitkiin sairauspoissaoloihin, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö hallitusneuvotteluihin toimittamassaan aineistossa. STM kertoo, että viime vuonna mielenterveysongelmien takia menetettiin noin 5,4 miljoonaa työpäivää.

– Eniten mielenterveysperusteisen sairauspäivärahan saajia on 35–49-vuotiaiden naisten ryhmässä, STM kertoo.

Ahdistuneisuushäiriöt ja masennushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveydenhäiriöitä, joiden perusteella maksetaan sairauspäivärahaa.

Lisäksi alle 35-vuotiaiden työssä käyvien aikuisten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet Suomessa.

Sairauspoissaolopäivä maksaa 420 euroa

Nuorten eli alle 35-vuotiaiden jääminen työkyvyttömyyseläkkeelle on ollut myös kasvussa. STM:n asiakirjojen mukaan kasvun keskeiset syyt ovat mielenterveysperustaiset työkyvyttömyyseläkkeet.

Alle 35-vuotiaiden, mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana. STM:n mukaan 2000-luvun alussa reilut 11 000 nuorta oli työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyssyistä. Toissa vuonna heitä oli jo lähes 21 000.

– Tilastot kertovat, että työkyvyttömyyttä aiheuttavat mielenterveysongelmat alkavat usein jo ennen kunnollista työelämään kiinnittymistä, STM sanoo.

Ministeriö kertoo, että jos edes prosentti alkavista sairauspäivärahakausista saataisiin vähenemään, tämä tarkoittaisi arviolta noin 54 000:ta työpäivää, jotka työntekijät olisivat töissä eivätkä sairauspäivärahalla.

Yhden sairauspoissaolopäivän hinnaksi on arvioitu 420 euroa työnantajille menetettyinä työtuloina ja sosiaaliturvajärjestelmälle maksettuina korvauksina.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisussa vuodelta 2017 mielenterveyshäiriöistä johtuvien sairauspäivärahakausien arvioitiin alentavan Suomen bruttokansantuotetta 0,28–0,4 prosenttia. STM:n hallitusneuvottelijoille toimittamissa asiakirjoissa arvioidaan, että jos mielenterveyshäiriöistä johtuvia työkyvyttömyyseläkkeitä voitaisiin vähentää 10–15 prosenttia, bruttokansantuote kasvaisi 0,33–0,50 prosenttia.

Viivi Salminen

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jarno
3 kuukautta sitten

Ministeriöllä ei hirveästi oli kivaa kiikutettavaa… On tosiaan hiukan eriloista ettei seksuaalirikoksista ja maahanmuutosta olla aikaisemmin keskusteltu. Ulkomailla syntyneiden noin kolmen prosentin vähemmistön kontolla on neljäkymmentä prosenttia näistä rikoksista vuosittaim maassamme. Tämä fakta todettiin ministeriön omassa tutkimuksessa vuonna 2021.

ossi
3 kuukautta sitten
Reply to  Jarno

Mikäköhän ryhmä sen on yrittää sitä salata.

Allan
3 kuukautta sitten

Kasvisravintoon siirtyminen ja mielenterveys ongelmat ovat lisääntyneet samaa tahtia.

Sattumaa vai ei?

Ainakin B12 vitamiinin ja tryptofaanin saanti on vähentynyt. Kumpikin ovat keskeisiä aivotoimintojen rakennuspalikoita.

Ainakaan kasvisruokavalio ei ole vähentänyt mielenterveysongelmia.

Marko
3 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Kannattaa sitten ehdottomasti lopettaa porkkanan syönti, on sen verran salaliittoteoria tuo sinun kommenttisi. Luonnonkansat on sitten vissiin kaikki mielisairaita kun tuo liha ei ole pääravinto. Kala on oiva vaihtoehto lihalle, rasvat on hyviä ei mene verisuonet tukkoon, eikä silakan kasvattaminen syö penninvertaa luonnonvaroja.

MDI
3 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Hukkumiskuolemat ja jäätelönsyönti lisääntyvät kesällä, pitäisikö niitä rakennuspalikoita hankkia jostakin?