Noin 25 rauhanturvaajaa haavoittunut Kosovossa yhteenotossa serbimielenosoittajien kanssa, haavoittuneet italialaisia ja unkarilaisia

0
Serbimielenosoittajat ovat vastustaneet viimeaikaisia albaanipormestarien nimityksiä Kosovossa. Alueen mellakkapoliisit ja Nato-johtoisten Kfor-joukkojen sotilaat pyrkivät maanantaina turvaamaan pääsyä hallintorakennuksiin Zvecanin kaupungissa. LEHTIKUVA / AFP
Serbimielenosoittajat ovat vastustaneet viimeaikaisia albaanipormestarien nimityksiä Kosovossa. Alueen mellakkapoliisit ja Nato-johtoisten Kfor-joukkojen sotilaat pyrkivät maanantaina turvaamaan pääsyä hallintorakennuksiin Zvecanin kaupungissa. LEHTIKUVA / AFP

Kosovossa noin 25 kansainvälistä rauhanturvaajaa haavoittui maanantaina yhteenotossa serbialaisten mielenosoittajien kanssa. Asiasta kertoivat Nato-johtoiset Kfor-kriisinhallintajoukot.

Kfor sanoi lausunnossaan, että sotilaat saivat yhteenotossa murtumia ja palovammoja, jotka johtuivat palopommeista. Haavoittuneiden kerrottiin kuuluvan italialaisiin ja unkarilaisiin joukkoihin.

Serbimielenosoittajat vastustivat viimeaikaisia albaanipormestarien nimityksiä Kosovossa ja vaativat näiden virasta poistoa.

Kforin mukaan mielenosoittajat tekivät provosoimattoman hyökkäyksen rauhanturvajoukkojen kimppuun. Nato tuomitsi jyrkästi Kfor-joukkoihin kohdistuneet väkivaltaisuudet.

Myös Italian pääministeri Giorgia Meloni tuomitsi tapahtuneen Twitterissä. Hän kehotti kaikkia osapuolia ottamaan askeleen taaksepäin jännitteiden vähentämiseksi.

Italian ulkoministerin Antonio Tajanin mukaan yhteenotossa haavoittui yksitoista italialaissotilasta, joista kolmen vammat ovat vakavia. Yksikään italialaissotilaista ei Tajanin mukaan kuitenkaan ole hengenvaarassa.

Serbian asevoimat valmiustilassa mielenosoitusten vuoksi

Serbian asevoimat määrättiin viime viikolla valmiustilaan ja serbialaisjoukkoja lähetettiin Kosovon vastaiselle rajalle Pohjois-Kosovon mielenosoitusten vuoksi. Kosovon poliisi otti perjantaina yhteen serbimielenosoittajien kanssa useilla paikkakunnilla Kosovon pohjoisosassa.

Kfor-operaation tehtävänä on estää vihamielisyydet ja taata rauha Kosovossa. Suomi on osallistunut Kfor-operaatioon vuodesta 1999 lähtien.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta helmikuussa 2008. Maan itsenäisyyden on tunnustanut vajaat 120 valtiota, mukaan lukien Suomi, mutta eivät kuitenkaan Venäjä, Kiina tai Serbia eivätkä EU:n jäsenistä esimerkiksi Espanja ja Kypros. YK:n jäseneksi Kosovo ei ole päässyt.