Kansalaisopistojen rahoitukseen suunnitellaan valtavia leikkauksia – ”Se romuttaisi koko järjestelmän”

0
Kansalaisopiston muotokuvauskurssilla mallina poseerasi Seppo Hutri (vas.). Kuvaajina olivat Ari-Pekka Sirkiä (vas.), Jaana Valkonen, opettaja Andrea Vannuchi, Katja Pölönen ja Markus Moisio.

Salon kansalaisopistossa pidetään hyvin huolestuttavana, että hallitusneuvotteluissa suunnitellaan mittavia leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen, kesäyliopistojen ja muiden vastaavien oppilaitosten tulevaanrahoitukseen.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvottelijat suunnittelevat valtiovarainministeriön esityksen pohjalta niiden rahoitukseen jopa 50 prosentin leikkausta.

– Jos tässä olisi kyse maltillisista leikkauksista, tähän voisi suhtautua rauhallisemmin, mutta nyt puhutaan niin isoista summista, että se kyllä nostaa henkisesti varpailleen, sanoo Salon kansalaisopiston apulaisrehtori Kari Koivunen.

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on ollut esillä vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan leikkaukset.

Aiemmin keväällä valtiovarainministeriö totesi, että vapaan sivistystyön määrärahoja olisi mahdollista alentaa noin 50–90 miljoonalla. Perusteluna se esitti, että yleissivistävyys- tai harrastustavoitteisesti opiskelevat keskimääräistä useammin korkeasti koulutetut sekä toimihenkilöasemassa työskentelevät. Heillä olisi siis varaa korkeampiin kurssimaksuihin. Kari Koivunen pitää perustelua erittäin huonona.

– Oli aika raju yleistys, että vapaata sivistystyötä käyttävät ihmiset olisivat suurelta osin hyvätuloisia ja pystyisivät helposti myös korotettuihin kurssimaksuihin. Meillä Salon kansalaisopistossa esimerkiksi on paljon asiakkaina senioreja, ja myös työttömyys aiheuttaa monelle haasteita. Ei kansalaisopiston käyttäjiä voi mitenkään tuolla tavalla yleistää, Koivunen korostaa.

Mikäli leikkaukset toteutuvat, sen vaikutukset tulisivat olemaan Salon kansalaisopistossa moninaiset. Ensinnäkin se tarkoittaisi sitä, että kurssimaksuja olisi nostettava.

– Sitä ei pysty sanomaan, paljonko ne nousisivat – se riippuisi leikkausten suuruudesta. Tällä hetkellä Salon kansalaisopisto on kurssimaksuissaan melko maltillinen, maan keskitasoa, Koivunen sanoo.

Kun kurssimaksuja jouduttaisiin nostamaan, se vähentäisi myös kansalaisopiston käyttäjiä.

– Tarjoamme ihmisille tietoja ja taitoja, henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Jos kurssimaksumme nousisivat, tarkan markan kodeissa se voisi aiheuttaa sen, että he eivät voisi enää käyttää palvelujamme. Ja sen vaikutukset näkyisivät varmasti pitemmällä aikavälillä ihmisten hyvinvoinnissa, Koivunen toteaa.

– Salo on paikkakunta, jossa on pikkuhiljaa toivuttu suuresta työttömyydestä. Jos emme enää pystyisi tarjoamaan mahdollisuutta edulliseen opiskeluun ja harrastamiseen, yhteiseen tekemiseen samanhenkisten ihmisten kanssa, se olisi todella kurja tilanne, hän jatkaa.

Kun käyttäjät vähenisivät, vähenisi myös kansalaisopiston kurssitarjonta, sillä jos minimiosallistujamäärä ei täyty, kursseja joudutaan perumaan. Muutos heikentäisi myös työllisyyttä.

– Jos oppituntien määrä vähenisi, emme pystyisi tarjoamaan enää yhtä paljon töitä tuntiopettajillemme.

Koivunen pohtii, että leikkaukset vaikuttaisivat myös kansalaisopiston valmiuteen tehdä nopeita ratkaisuja yllättävissä tilanteissa.

– Kun saamme toteuttaa toimintaamme normaalisti, olemme dynaaminen oppilaitos, joka voi hyvin nopeastikin tehdä uusia suunnitelmia. Kun Ukrainan sota alkoi ja tuli tieto, että ukrainalaisia alkaisi tulla Saloon, jo seuraavalla viikolla meillä oli ukrainalaisia suomen kielen opetuksessa. Jos resurssejamme leikataan, emme välttämättä enää pysty sellaiseen.

Myös Muurlan Opistossa leikkaussuunnitelmat puhuttavat ja herättävät huolta.

– Olemme todella huolissamme tilanteesta. Jos leikkaukset toteutuvat näin mittavina, se romuttaa koko kansanopistojärjestelmän Suomessa. Silloin opiskelijoilla ei ole välttämättä enää varaa opiskella, sanoo Muurlan Opiston rehtori Alli Ikonen.

Leikkaukset merkitsisivät Muurlan Opistossakin opintomaksujen korottamista, mikä voisi olla koko oppilaitoksen toiminnan kannalta kohtalokasta.

– Meillä on paljon päätoimisia pitkäkestoisia opintoja, joiden opiskelijat eivät käy samaan aikaan töissä. Kurssimaksujen noustessa monella ei olisi opintoihin enää varaa. Se vaikuttaisi merkittävästi opistomme toimintaedellytyksiin, Ikonen toteaa.

Ikonen myöntää, että jonkinlaisia leikkauksia hän osasi odottaa olevan tulossa, mutta suunnitelmien mittaluokka on yllättänyt täysin. Nyt opisto yrittää tehdä kaikkensa tilanteen pelastamiseksi.

– Olemme muun muassa lähestyneet sidosryhmiä ja alueen kansanedustajia, hän kertoo.