Orpo ja Purra eivät lupaa nopeaa loppua, kun Säätytalossa alkoi viides neuvotteluviikko: ”Juhannukseen on onneksi monta viikkoa”

0
Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) arvioi, että maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta on saatu nyt linjat niin pitkälle ratkaistua, ettei niiden kanssa tarvitse enää tehdä valtavasti työtä hallitusneuvotteluissa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) arvioi, että maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta on saatu nyt linjat niin pitkälle ratkaistua, ettei niiden kanssa tarvitse enää tehdä valtavasti työtä hallitusneuvotteluissa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat eivät luvanneet hallitusneuvotteluiden nopeaa valmistumista, kun uuden hallituksen muodostaminen Helsingin Säätytalossa siirtyi viidennelle viikolle.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) arvioi, että maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta on saatu nyt linjat niin pitkälle ratkaistua, ettei niiden kanssa tarvitse enää tehdä valtavasti työtä hallitusneuvotteluissa.

Tällä viikolla jatkuu vääntö muista vaikeista asioista, joista puolueilla on erilaisia näkemyksiä. Orpon mukaan hankalimpia ratkottavia ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanne ja rahoitus, talouden sopeuttamistoimet, joihin kuuluvat suorat leikkaukset julkisista palveluista, sekä työllisyyden parantamiseen tähtäävät keinot.

– Nämä ovat ne, joita kaikkein eniten joudutaan neuvottelemaan ja miettimään.

Hän toisti aiemman tavoitteensa, että juhannukseen mennessä pitää kaiken olla valmista.

– Ehkä kesäkuun alkupuoli ei ole enää mahdollinen, tai miten sen nyt määrittelee.

Ilmastolakia ei avata

Hallitusohjelman tekstiä viimeistellessä myös maahanmuuttopolitiikan ja etenkin ilmastopolitiikan yksityiskohtia täytyy vielä käydä läpi. Orpo arveli, että ilmastopolitiikan keinovalikoimaa voidaan joutua avaamaan lisää.

Hän sanoi jälleen, että Suomi pitää kiinni vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteesta.

– Ilmastolakia ei avata, mutta kaikilta yksityiskohdiltaan asioihin palataan myöhemmin, Orpo muotoili medialle viidennen neuvotteluviikon alkajaisiksi Säätytalossa.

Orpon mielestä viime viikon ja viikonlopun kahinoista perussuomalaisten ja RKP:n välillä ei jäänyt syviä haavoja.

”Juhannukseen onneksi monta viikkoa”

Hallitusneuvotteluita käyvät puolueet pääsivät lauantaina sopuun maahanmuuttopolitiikasta ja ilmastopolitiikasta, joista on ollut eniten eriäviä näkemyksiä perussuomalaisten ja RKP:n välillä.

Viime viikko keskityttiin lähinnä näiden kysymysten ratkomiseen. Tällä viikolla neuvottelut jatkuvat kaikissa työryhmissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra saapui Säätytaloon alkuiltapäivästä puheenjohtajien kokoukseen. Hänen mukaansa hyvin monet asiat ovat edelleen auki.

– En osaa sanoa, mikä on tärkein. Varmasti talouskokonaisuus, verokokonaisuus, sote, niin edelleen. Totta kai monia muitakin asioita on vielä auki, Purra sanoi.

Keskeneräisten asioiden määrä näkyi myös siinä, miten Purra kuvaili jäljellä olevien neuvotteluiden kestoa.

– Omasta näkökulmastani kun katselen sitä, miten pöydissä edistytty, kuinka paljon on tehtävää, kuinka paljon on täysin lukossa olevia asioita, niin en minä nyt ihan heti olisi lupaamassa, että tämä tästä loppuu, hän sanoi.

– Juhannukseen on onneksi vielä aika monta viikkoa.

Vaaleista pian 60 päivää

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja RKP:n lisäksi hallitusneuvotteluissa on mukana kristillisdemokraatit. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah ei saapunut kommentoimaan neuvotteluita maanantaina aamupäivällä.

Hallitusneuvotteluita käydään nyt viidettä viikkoa, ja eduskuntavaaleista on kulunut pian 60 päivää. Näin ollen Orpo on käyttänyt hallituksensa muodostamiseen pidemmän ajan kuin häntä edeltäneet Antti Rinne (sd.) ja Juha Sipilä (kesk.).

Vaikeista neuvotteluista muistettava Jyrki Katainen (kok.) sai oman hallituksensa muodostettua 66 päivää vaalien jälkeen. Kyseessä oli pisin hallituksen muodostamisen vaatinut aika sitten 1970-luvun. Tänä vuonna kyseinen rajapyykki ohittuisi 7. kesäkuuta eli ensi viikolla.

Vuonna 1975 uuden hallituksen muodostaminen kesti 69 päivää. Tuolloin neuvottelujumi päättyi presidentti Urho Kekkosen (kesk.) kätilöimään ratkaisuun, jota on kutsuttu hätätilahallitukseksi.

Sanna Nikula, Ilkka Hemmilä