Orpon hallituksen muodostaminen jatkuu maanantaina, maahanmuuttopulmaan syntyi ratkaisu – Purran mukaan kaikkia RKP:n muutosesityksiä ei hyväksytty

0
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi hallitusneuvotteluiden tilanteesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi hallitusneuvotteluiden tilanteesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi lauantaina, että maahanmuuttolinjauksesta on löytynyt puoluejohtajien kesken sopu ja hallitusneuvotteluja voidaan jatkaa maanantaina koko voimallaan kaikissa työryhmissä.

Hallitusneuvotteluissa mukana olevien neljän puolueen puheenjohtajat löysivät sovun RKP:n esittämistä muutosehdotuksista, Orpo kertoi.

– Me olemme löytäneet yhteisen näkemyksen ja sovun, Orpo sanoi.

Orpon mukaan RKP:n esitykset olivat sen kaltaisia, että muut pystyivät ne hyväksymään. Hän oli tyytyväinen, että vaikeat asiat on saatu ratkaistua.

– Nämä ovat sen tyyppisiä asioita, että kaikkia vähän harmittaa. Nämä vaikeat asiat vain pitää pystyä ratkomaan.

Helsingin Sanomat kertoo kahteen neuvottelulähteeseensä perustuen, että pohjapaperiin tehtiin pitkälti tarkentavia lisäyksiä. HS:n mukaan tarkennuksissa muun muassa todetaan, että maahanmuuton kiristyksiä pitää tehdä perustuslain reunaehdot huomioon ottaen, turvapaikanhakijoiden palautuskieltoa kunnioittaen tai lasten oikeudet turvaten.

Purra: Tilanne on edelleen hauras

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi, että hallitusneuvotteluissa on saatu sopu ainakin tällä hetkellä. Hän kuitenkin kuvasi, että tilanne on edelleen aika hauras.

Hänen mukaansa hallitusneuvottelut olivat ennen puheenjohtajien tapaamista selkeästi katkolla ja niiden jatko oli epäselvä.

– RKP:lla oli joitakin muutosesityksiä, osa hyvin helppo hyväksyä. Osaa ei hyväksytty, ne eivät muuta lainsäädäntömuutoksia, toimenpiteitä, politiikkaa, joita tässä pohjassa jo eilen oli, Purra kertoi.

Purran mukaan maahanmuuttolinjauksen faktinen sisältö ei muuttunut.

– Mikään pohjassa oleva tosiasiallinen lainsäädäntömuutos tai kirjaus, joka tulee ohjaamaan erityisesti tulevan hallituksen sisäministerin toimintaa, ei muuttunut tämän päivän lypsykierroksen jälkeen, Purra sanoi.

– Tässä kaikki hallitusneuvottelujen osapuolet selvästi haluavat, että tämä pohja onnistuu ja tässä saadaan hallitus aikaiseksi. Sen takia halusimme kuulla, mitä RKP:llä on vielä on sanottavaa.

Purra kertoi uskovansa, että tämän viikon tapahtumat ja se, että vaikeat asiat on nyt käsitelty, tulee todennäköisesti helpottamaan neuvottelujen jatkumista.

– Tämä ei tarkoita, etteikö olisi vaikeita asioita edessä, varmasti on monellakin osa-alueella, mutta ainakin itse uskon, että nämä olivat ylivoimaisesti ne vaikeimmat.

Henriksson muistutti, ettei mikään ole vielä varmaa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei saapunut median eteen, mitä hän selitti myöhemmin illalla Facebook-päivityksessään.

– Tänään on ollut tiukka päivä. Mutta tyytyväinen siihen, että saimme RKP:n muutosesityksiä hyväksyttyä. En ollut ehtinyt syödä, joten kun oltiin puheenjohtajapöydässä valmiita illalla, tuntui että pyörryn. Sen takia en käynyt antamassa medialle kommenttia sitten enää. Nyt matkalla kotiin Pietarsaareen. Maanantaina jatketaan neuvotteluita, Henriksson kirjoitti.

Henriksson myös muistutti, ettei mikään ole vielä varmaa.

– Vielä on paljon neuvoteltavaa. Lopullinen päätös tähän hallituskokoonpanoon osallistumisesta tehdään, kun on saatu kokonaisvaltainen neuvottelutulos, Henriksson kertoo.

Henrikssonin kirjoituksesta kertoi aiemmin Verkkouutiset.

RKP:n eduskuntaryhmä kokousti aiemmin

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat kokoontuivat Säätytalolle lauantaina iltapäivällä sen jälkeen kun RKP:n eduskuntaryhmä oli omassa kokouksessaan linjannut, että RKP haluaa edelleen jatkaa keskusteluja maahanmuuttoa koskevista linjauksista. Toinen kiistakysymys eli ilmastopolitiikkaa koskeva linjaus oli Henrikssonin mukaan RKP:lle hyväksyttävissä.

Henrikssonin mukaan RKP:n eduskuntaryhmässä koettiin, että neuvottelut maahanmuutosta jäivät puolitiehen eikä maahanmuuttoryhmässä kuultu RKP:n näkemyksiä riittävästi.

Orpo ei ottanut kantaa siihen, miten ratkaisu syntyi ja kuka teki myönnytyksiä.

Johanna Latvala, Simu Perälä, Viivi Salminen, Nina Törnudd