Paljon puhetta ja kaksi äänestystä: Salon ja usean muun kunnan kotitalousten jätekuljetukset järjestetään jatkossa keskitetysti LSJH:n kautta

7
Salon ja kymmenen muun kunnan jätteenkuljetuksista on kiistelty jo vuosikymmen. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon ja kymmenen muun kunnan polttokelpoinen jäte siirtyy vaiheittain Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kilpailuttamien urakoitsijoiden kuljetettavaksi. Päätös syntyi jätehuoltolautakunnassa torstaina keskustelujen ja kahden äänestyksen jälkeen.

– Asiasta keskusteltiin tosi pitkään hyvässä hengessä, kuvailee esittelijänä toiminut Leena Salmelainen.

Puolesta ja vastaan puheenvuoroja käytiin hänen mukaansa rakentavassa hengessä.

Jätteenkuljetusasiasta käytiin kaksi eri äänestystä. Ensimmäinen koski ehdotusta, että asia palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 8–5. Kolme oli poissa.

Toisessa äänestyksessä oli vastakkain esittelijän ehdotus ja ehdotus, että jatkettaisiin nykyisellä tavalla. Esittelijän päätösehdotus voitti äänin 7–6. Kolme oli poissa.

Molemmat salolaiset lautakunnan jäsenet Mikko Breilin (sd.) ja Raimo Nieminen (vas.) äänestivät esittelijän päätösehdotuksen puolesta.

Muut puolesta äänestäneet olivat Esa Silander (sd.), Kimmo Nevavuori (kesk.), Laura Hannula (vihr.), Kristiina Makkonen, joka oli kokouksessa Jenna Rautionahon (kok.) varajäsenenä sekä Sofia Engblom (vihr.).

Lautakunnassa päätettiin, että Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Paimion, kanta-Paraisten, Pöytyän, kanta-Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun alueilla siirrytään polttokelpoisen jätteen kuljetuksessa nykyisestä sopimusperusteisesta jätteenkuljetuksesta kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen.

Kunnan järjestämään kuljetukseen siirrytään aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua tämän päätöksen tekemisestä vaiheittain vuosina 2026–2029.

Jätteenkuljetuksesta on väännetty lautakunnassa jo vuodesta 2013. Asiaa on käsitelty useita kertoja.

Päätöksestä voi nytkin vielä valittaa hallinto-oikeuteen, mutta Salmelainen ei usko sen enää estävän uusimman päätöksen toteutumista.

– En usko, että asia muuttuisi hallinto-oikeudessa.

Käytännön toteuttamistakaan valitus ei estäisi, sillä muutokseen on varattu pitkä siirtymäaika.

Ensimmäiset LSJH:n järjestämät kuljetusurakat alkavat vuonna 2026. Siirtymäaika on vuoden 2029 loppuun.

​Kuljetusurakoitsijoille ja asukkaille ilmoitetaan siirtymisestä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen viimeistään vuotta ennen LSJH:n kilpailuttaman urakan alkua. Kilpailutuksen käytännön järjestämisestä ja tiedottamisesta vastaa LSJH.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
marco
23 päivää sitten

Venäläismallia ihaillaan yhä varsinaisessa Suomessa.

keijo.k
23 päivää sitten

Nyt herää kysymys, tai ei herää vaan on kysyttävä, miksi hölmöä lakia pitää nodattaa eikä sitä voi muuttaa? Ketkä olivat ne kolme jotka eivät viitsineet kokoukseen osallistua? Lsjh myy edelleen(käyttää hyödykseen) ihmisten tuottaman polttokelpoisen jätteen, rahastaa siitä saatavalla energialla, niin miksi tuottaja joutuu vielä sen kuljetuksenkin maksamaan? Näihinkin kysymyksiin kun tulee järkevä vastaus, niin päästään keskustelemaan lisää.

Ritva Viitanen-Tiainen
23 päivää sitten

Sekä Salon kaupunginhallitus (3.4.23) että Salon rakennus- ja ympäristölautakunta (19.4.23) ovat antaneet kummatkin lausuntonsa, että kuljetusjärjestelmä tulee säilyttää nykyisenlaisena eli kiinteistönomistaja saa itse valita ko jätteidensä kuljettajan. Molempien päätökset on tehty yksimielisesti.

Nyt kuitenkin jätehuoltolautakunnan Salon edustajat : Mikko Breilin ja Raimo Nieminen äänestivät oman kaupunkinsa päätöstä vastaan. Miten näin voi toimia? Täysin edesvastuutonta. Mitä tähän sanoo kaupunginhallitus – nyt sen päätös ylikäveltiin omien edustajien toimesta. Voiko luottamusmies sooloilla, kun oma ajatus on toisenlainen kuin yleinen kanta? Ilman sanktioita tällainen tullee yleiseksi tavaksi?

keijo.k
23 päivää sitten

Jos kysäistään millä Mikko ja Raimo on voideltu, ihan vaan voisulalla vaiko kananmunalla?

Kruusilasta
23 päivää sitten
Reply to  keijo.k

Saattaa voiteluaine olla liemiruokaakin.

Kuntalainen K
23 päivää sitten

Hyvä kysymys, tuohon pitää jostain tulla vastaus.

Kuntalainen K
20 päivää sitten

Mutta jos tai kun omakotitalossa polttokelpoisen jätteen yhteydessä halutaan kerättävän myös biojäte niin mikä on sen kilpailutuksen käytäntö.