SSS suosikkijuttu: Palmikot poikki ja peruukiksi – Johanna Johanssonin hiukset päätyvät toistamiseen Britanniaan syöpäsairaille lapsille

0
Sari Spännäri jakoi Johanna Johanssonin tukan neljään lettiin, jotka lähetetään peruukkimateriaaliksi brittiläiselle hyväntekeväisyysjärjestölle. Little Princess Trust lahjoittaa peruukkeja lapsille, joiden hiukset ovat lähteneet esimerkiksi syöpähoitojen takia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Parturimestari Sari Spännäri letitti torstaina Johanna Johanssonin lapaluihin ulottuneet hiukset neljään osaan ja pätkäisi palmikot poikki. Hän teki samaisen operaation Johanssonille syksyllä 2017, kun tämä päätti ensimmäisen kerran luovuttaa tukkansa hyväntekeväisyyteen.

Johansson lähettää palmikkonsa Iso-Britanniaan, jossa hyväntekeväisyysjärjestö Little Princess Trust tekee aidoista hiuksista peruukkeja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneille lapsille.

– Peruukkeja jaetaan hakemuksesta eri puolille maailmaa. Innostuin asiasta, kun luin uutisen järjestöstä sen jälkeen, kun olin itse sairastanut suolistosyövän, Johansson kertoo.

Hän sai syöpädiagnoosinsa vuonna 2013 ja onnekseen niin varhain, että säästyi sytostaattihoidoilta. Ne vievät valtaosalta potilaista hiukset ja muut karvat.

– Ystäväpiirissä ja sukulaisissa on ollut syöpäsairaita lapsia, ja halusin tehdä jotain konkreettista sairastuneiden hyväksi. Tiedän, miten kurjaa syövän sairastaminen ja hoidot ovat. Hiusten menetys kaiken muun päälle voi sekin olla iso juttu, Johansson sanoo.

Järjestölle ilmoitetaan lahjoitusaikeesta etukäteen, jolloin se lähettää leikattavien hiusten hoito-ohjeet sekä palautuskirjekuoren.

– Nämä ovat kimppatalkoot, sillä lahjoitusleikkauksesta kampaajakaan ei veloita, huomauttaa Johansson, jonka tukka oli ehtinyt kasvaa 70-senttiseksi.

Halikon Prisman parturikampaamon pomo Sari Spännäri on sopinut muutamien asiakkaittensa kanssa hiusten lähettämisestä kotimaiselle MyClips-yritykselle. Se tekee peruukkeja kevyempiä hiuslisäkkeitä muun muassa alopeetikoille ja syöpäpotilaille: hiukset kiinnitetään aluspäähineeseen, jonka päälle voi vetää pipon, hatun tai huivin.

– Aivan varmasti jatkan hiusteni lahjoittamista! Nehän kasvavat aina takaisin, Johanna Johansson toteaa. Parturimestari Sari Spännäri leikkasi hänen hiuksistaan neljä lettiä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pöytyällä syntynyt 30-vuotias Johanna Johansson opiskeli kansainvälisen kaupan tradenomiksi Turun ammattikorkeakoulussa Salossa. Mies löytyi opiskelukavereiden joukosta.

Pariskunta hankki ensimmäisen yhteisen kotinsa Salosta. Niinä vuosina Salosta löytyi myös luottokampaaja, jolla Johansson käy yhä.

– Mies oli kysynyt ystävältä suositusta parturi-kampaajasta, koska halusi ostaa minulle lahjakortin. Sillä tiellä ollaan, hän nauraa.

– Kun sairastuin ja olin menossa sairaalahoitoon, Sari sanoi, että nyt tehdään hiuksistasi sellaiset, että erotut sieltä lakanoiden välistä!

Johansson ajelee usein Saloon, jonne vetävät kampaajan lisäksi ystävät ja iltatorit.

– Ajomatka Turusta on äärettömän hyvä päiväunimatka lapselle, yksivuotiaan pojan äiti vakuuttaa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3.2.2023.